Ο μόλυβδος που απελευθερώθηκε από την τήξη στην αρχαία Ελλάδα είναι η πρώτη τοξική ρύπανση στον κόσμο, λένε οι ειδικοί.
Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο από το euronews, τώρα που στο νησί, υπάρχει έντονος ο κίνδυνος για λειτουργία μεταλλείων αντιμονίου.
Σύμφωνα με το άρθρο:
Η Αρχαία Ελλάδα παρήγαγε τα πρώτα αρχεία της δημοκρατίας, της δυτικής φιλοσοφίας – και, όπως αποδεικνύεται, της ρύπανσης με μόλυβδο.
Ερευνητές που μελέτησαν πυρήνες ιζημάτων που ανακτήθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο Πέλαγος βρήκαν τις παλαιότερες γνωστές ενδείξεις μόλυβδου στο περιβάλλον που χρονολογούνται πριν από περίπου 5.200 χρόνια.
Αυτό είναι 1.200 χρόνια παλαιότερο από την προηγούμενη παλαιότερη καταγεγραμμένη ρύπανση από μόλυβδο, η οποία βρέθηκε σε έναν τυρφώνα στη Σερβία.
Η πρώτη μορφή βιομηχανικής ρύπανσης στον κόσμο
Στην αρχαιότητα, ο μόλυβδος απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα ως υποπροϊόν της τήξης μεταλλεύματος για χαλκό και ασήμι. Το τοξικό μέταλλο συμπυκνώθηκε αργότερα ως σκόνη και κατέληξε στο έδαφος.
«Ο άργυρος χρησιμοποιούνταν για κοσμήματα, για ειδικά αντικείμενα – αλλά δεν βρισκόταν σε καθαρή κατάσταση, αλλά εξορυσσόταν σε μετάλλευμα συνδυασμένο με μόλυβδο», δήλωσε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Joseph Maran.
Είναι συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Communications Earth and Environment.
Η περιοχή με τα πρώτα σημάδια μόλυνσης από μόλυβδο βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, κοντά στο νησί της Θάσου. Προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Θάσος ήταν μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της περιοχής για την εξόρυξη αργύρου και την επεξεργασία μετάλλων, δήλωσε ο Maran.
ΠΗΓΗ: gr.euronews.com
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ