Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι μέρος της στρατηγικής υγιούς γήρανσης.*, του Γ....

Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι μέρος της στρατηγικής υγιούς γήρανσης.*, του Γ. Κοσμίδη

172

Σύμφωνα με έρευνες οι δύο στους τρεις ενήλικες αναφέρουν προβλήματα όρασης. Ένα σημαντικό ποσοστό, ωστόσο, δεν αναζητεί ιατρική φροντίδα με την μορφή τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Στα πλαίσια της στρατηγικής υγιούς γήρανσης* είναι σκόπιμο να τονίσουμε την σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων για την διατήρηση της υγείας των ματιών.
Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις των οφθαλμών που σχετίζονται με την ηλικία περιλαμβάνουν: Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καταρράκτη, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα.

Από τον
Ιωάννης Κοσμίδης Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Νοεμβρίου

Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία αυτών των παθήσεων μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη των παθήσεων αυτών, πριν την απώλεια της όρασης. Η σύσταση είναι μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση ως ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.
*Το όραμα της στρατηγικής για την υγιή γήρανση του πληθυσμού είναι: Oι ηλικιωμένοι ζουν καλά, γερνούν καλά και έχουν ένα σεβαστό τέλος ζωής σε περιβάλλον φιλικό προς την ηλικία.

Διαβητικοί ασθενείς: Ανάγκη :- Για τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο
-Σωστή ρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων, ωστόσο οι περισσότεροι δεν κάνουν τακτικές ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Στο σημερινό σημείωμα μας θα εξηγήσουμε τη σημασία της πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης για τους διαβητικούς ασθενείς.
Μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες διαπιστώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παραλείπουν αυτή την εξέταση. Παρατήρησαν επίσης ότι οι ασθενείς που καπνίζουν -και εκείνοι με ήπιο σακχαρώδη διαβήτη και κανένα οφθαλμολογικό πρόβλημα – ήταν πιθανότερο να παραμελήσουν την διεξαγωγή του οφθαλμολογικού ελέγχου.
Ένας στους 10 ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οπτικής δυσλειτουργίας λόγω παθήσεων όπως: καταρράκτη, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, θρόμβωση κλάδου της κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς κλπ. Ευτυχώς μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση ετησίως ή συχνότερα, μπορεί να αποτρέψει το 95%της απώλειας όρασης που σχετίζεται με διαβήτη.
Η οφθαλμολογική εξέταση είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να αποκαλύψει σημεία της νόσου προτού εκδηλωθεί, επιτρέποντας την έγκαιρη θεραπεία.
Αλλά ακόμα πιο κρίσιμη είναι η σωστή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Οι ειδικοί συνιστούν: Άσκηση 60΄-120’ ημερησίως( βάδιση)
Αρτηριακή πίεση 130mHg ή λιγότερο
Γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c 48-53mol/L)
Υγιεινή διατροφή και αποφυγή πάχους
Διακοπή καπνίσματος( με κάθε τσιγάρο η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χειροτερεύει κατά 20%)
Έλεγχος της χρήσης αλκοόλ
Χαμηλή τιμή σακχάρου

Το μήνυμα λοιπόν είναι:
-Καλή ρύθμιση του σακχάρου
-Τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜελετώντας και διδάσκοντας την καλοσύνη στο πανεπιστήμιο UCLA!, από τη Μ. Μαγγανάρη
Επόμενο άρθροΜαραθώνιος Αθήνας: ο κυρ Στέλιος μου, της Ολγας Κοτοπούλη