Αρχική Νέα Τοπικά Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Χαμηλός ο ρυθμός των εμβολιασμών

Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Χαμηλός ο ρυθμός των εμβολιασμών

281

Καθυστερήσεις στον ρυθμό των εμβολιασμών στο νομό της Χίου, και ειδικά σε ορισμένες ηλιακές ομάδες, επισημαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου μετά την σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί την εύλογη ανησυχία πως η ανοσοποίηση του 60-70% του πληθυσμού που αποτελεί και τον στόχο του εμβολιαστικού σχεδιασμού θα αργήσει πολύ, σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, αφού μέχρι τις 15/2, την 2η δόση έχουν ολοκληρώσει 574 άτομα και την 1η δόση 1837. Για αυτό τονίζει πως απαιτείται αφενός η ισότιμη γεωγραφική κατανομή των εμβολίων και αφετέρου η αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση:
“Συμπληρώνοντας ένα μήνα από την έναρξη του εμβολιασμού έναντι του ιού Sars-Cov2 στη Χίο στις 12/2/2021, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία 411 συμπολίτες μας είχαν ολοκληρώσει και τις 2 δόσεις ενώ την 1η δόση είχαν πραγματοποιήσει 1554. Στον αριθμό των εμβολιασθέντων με την 1η δόση υπενθυμίζεται ότι συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοικοι των Ψαρών και των Οινουσσών, οι οποίοι εμβολιάσθηκαν μαζικά.
Τρεις ημέρες αργότερα, στις 15/2/2021 που στα εμβολιαστικά κέντρα προστέθηκε το Κέντρου Υγείας Πυργίου, την 2η δόση έχουν ολοκληρώσει 574 άτομα και την 1η δόση 1837.
Όμως παρότι στο Κ.Υ Πυργίου στις 15/2/2021 πραγματοποιήθηκαν 46 εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, στα δύο εμβολιαστικά κέντρα της πόλης (Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Χίου) που συνεχίζουν τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 80-84 και των ιδιωτών υγειονομικών εμβολιάστηκαν μόλις 38 άτομα με την 1η δόση και 42 με την 2η δόση.
Την προβληματική πορεία του εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των 80-84 ανέδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, η οποία επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός των ραντεβού της έχει παγώσει εδώ και 3 εβδομάδες. Προβληματική όμως είναι και ο πορεία του εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών καθώς 5 ημέρες μετά την προκηρυσσόμενη έναρξή της όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας εμβολιασμός, αλλά δεν υπάρχει καν η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού την ίδια περίοδο που σε άλλες περιοχές της χώρας και ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει και πληθώρα ραντεβού υπάρχει.
Όλες οι παραπάνω καθυστερήσεις μαζί με το φορτίο της σταδιακής ένταξης των άλλων ηλικιακών ομάδων και την διενέργεια των 2ων δόσεων, οι οποίες στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι 2,5 μήνες μετά από την 1η δόση, δημιουργούν εύλογα την ανησυχία πως η ανοσοποίηση του 60-70% του πληθυσμού που αποτελεί και τον στόχο του εμβολιαστικού σχεδιασμού θα αργήσει πολύ.
Δεδομένης λοιπόν της προσωρινής όπως ελπίζουμε έλλειψης εμβολίων, απαιτείται αφενός η ισότιμη γεωγραφική κατανομή των εμβολίων και αφετέρου η αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών, ώστε όταν αυξηθεί η παροχή τους να μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν στο δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα μειώνοντας έτσι τις ως τώρα συνέπειες των αστοχιών του εμβολιαστικού σχεδιασμού.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαμιά προσωρινή δομή στα νησιά- Αταλάντευτη στη θέση της δηλώνει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Επόμενο άρθροΗ Μόστρα μέσα σε 5 καρναβαλικά δρώμενα προς ένταξη στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO