Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ιονιστές και κλειστά σχολεία στην αντιπαράθεση για τις σχολικές κοινότητες

Ιονιστές και κλειστά σχολεία στην αντιπαράθεση για τις σχολικές κοινότητες

69

Την ώρα που ο Δήμος Χίου, δια των Προέδρων των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Παιδείας περιμένουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να εξετάσουν το θέμα της τοποθέτησης συσκευών καθαρισμού αέρα στις αίθουσες σχολείων, ήδη υπάρχουν Δήμοι που από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν προχωρήσει στην προμήθειά τους.

Αυτό επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Παράταξης «Συμμαχία Αξιών» στα Συμβούλια των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου.

Τονίζοντας ότι με την «επιστολή προειδοποίησης» που έστειλαν οι πρόεδροι των δύο Ενιαίων Επιτροπών Παιδείας του Δήμου Χίου προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων του νησιού απαγορεύουν στην ουσία, την όποια αγορά σχετικών μονάδων καθαρισμού αέρα.

«Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να ακολουθήσει απλά άλλους δήμους της χώρας που ήδη έχουν προβεί σε αγορές και τοποθετήσεις σχετικών μηχανημάτων και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις σχολικές επιτροπές (μια αναζήτηση στην διαύγεια θα σας πείσει). Απλά αξιοποίησαν τον νόμο. Μπορούμε και εμείς να ξεκινήσουμε πιλοτικά με την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα για τις αίθουσες με μεγάλο αριθμό μαθητών και για τις αίθουσες που στεγάζουν μαθητές σε κοντέινερ και σε δεύτερο χρόνο να συνεχίσουμε εξοπλίζοντας όλες τις σχολικές τάξεις», σημειώνουν οι κ.κ. Γιώργος Αμέντας, αντιπρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής και Ροδόκλεια Μούνδουλα, μέλος της Δευτεροβάθμιας Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής.
Πράγματα οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ηλιούπολης, Ραφήνας- Πικερμίου αλλά και Νέας Ιωνίας έχουν προχωρήσει σε αγορές ή αποδοχές δωρεών συσκευών καθαρισμού αέρα.

Συμμαχία Αξιών: Με την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν παίζουμε

Επιστολή προειδοποίησης έστειλαν οι πρόεδροι των ενιαίων επιτροπών παιδείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Χίου προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της Χίου με την οποία απαγορεύουν την όποια αγορά σχετικών μονάδων καθαρισμού αέρα.

Την ώρα που ο ιατρικός σύλλογος προτείνει σχετικά, την ώρα που δεκάδες σχολεία στην χώρα μας έχουν προβεί σε ανάλογες αγορές για να αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας, την ώρα που δεκάδες νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δήμοι, υπουργεία, πρεσβείες τοποθετούν σχετικά μηχανήματα, την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμοστεί παρόμοιες αγορές, η δημοτική αρχή κλείνει τα σχολεία ως την μονή λύση χωρίς να προτείνει καμία άλλη ενέργεια για την προστασία των μελών της σχολικής κοινότητας.

Το πιο λυπηρό είναι ότι υπάρχουν σχολεία με εύρωστα ταμεία τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ανάλογες αγορές αλλά η δημοτική αρχή βιάστηκε να προειδοποιήσει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων έτσι ώστε να ανακόψει κάθε πρωτοβουλία τους προς την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας εντός του σχολείου.

Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να ακολουθήσει απλά άλλους δήμους της χώρας που ήδη έχουν προβεί σε αγορές και τοποθετήσεις σχετικών μηχανημάτων και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις σχολικές επιτροπές (μια αναζήτηση στην διαύγεια θα σας πείσει). Απλά αξιοποίησαν τον νόμο. Μπορούμε και εμείς να ξεκινήσουμε πιλοτικά με την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα για τις αίθουσες με μεγάλο αριθμό μαθητών και για τις αίθουσες που στεγάζουν μαθητές σε κοντέινερ και σε δεύτερο χρόνο να συνεχίσουμε εξοπλίζοντας όλες τις σχολικές τάξεις.

Φανταζόμαστε ότι δεν πιστεύει κανείς ότι με την πανδημία τελειώσαμε. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα συνδυαστικά με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών και στο μέλλον ως ασπίδα για τα κοινά κρυολογήματα και ιώσεις που κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους στις σχολικές αίθουσες.

Καλούμε την δημοτική αρχή και τους προέδρους των επιτροπών παιδείας να σκύψουν σοβαρά πάνω από τα προβλήματα της μαθητικής κοινότητας και να σταματήσουν τις ανέξοδες δηλώσεις για δήθεν νοιάξιμο για τα παιδιά μας.
Τόσο το υπουργείο παιδείας όσο και ο δήμος της Χίου δεν έχουν καταφέρει τα χρόνια της πανδημίας να περάσουν την βάση. Τα παιδιά δεν είναι κόστος είναι το μέλλον, σας το είπαν τα ίδια στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Θα συμφωνήσουμε μόνο σε ένα σημείο με την επιστολή των κ.κ. προέδρων, με την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν παίζουμε!

Ο Αντιπρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Χίου
μέλος της ΣυμμαΧίας Αξιών
Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας

Το μέλος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Χίου
μέλος της ΣυμμαΧίας Αξιών
Ροδόκλεια Μούνδουλα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕτοιμα για περπάτημα τα “μονοπάτια των μαστόρων της πέτρας”
Επόμενο άρθροΕπίκαιρη ερώτηση Γ. Καμίνη για το ΕΚΑΒ Χίου- Αυτοδιοικητικές επιστολές