Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Και από το Σάββατο… lock down για όλο το Νοέμβριο

Και από το Σάββατο… lock down για όλο το Νοέμβριο

130

«Αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 5ήμερο με υποχρεώνει να λάβω την απόφαση τώρα, η πίεση σε 15 ημέρες θα ήταν ανυπόφορη», τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα παενεθνικά μέτρα που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου.

Από το πρωί του Σαββάτου στις 6 αποφασίσαμε να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για 3 εβδομάδες που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο, με το προηγούμενο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία μένουν ανοικτά και κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Μεγάλη διαφορά είναι ότι η χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις είναι υποχρεωτική, ενώ επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια SMS.

«Δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή τη συγκυρία για μικροπολιτικά παιχνίδια. Η Ελλάδα ακόμη και τώρα τα έχει καταφέρει καλύτερα. Παρακαλώ η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης , όχι στα επιστημονικά δεδομένα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί τώρα»

Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενδεικτικά 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες όταν από αρχή είχαμε λιγότερο από 50.000 ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Αν συνεχίζαμε θα έπρεπε να υποδεχτούμε τις επόμενες ημέρες πάνω από 1000 ασθενείς με 150 στις ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι ενδεικτικά, 50 ΜΕΘ μπορεί να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες.

«Επιλέγω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα»

Πολλές ευρωπαϊκές έλαβαν ανάλογα μέτρα αλλά η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν πιο ήπιο Δεκέμβριο, σε κάτι που θα μοιάζει με τα Χριστούγεννα για να ενισχυθεί η αγορά, πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία»
Ηταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει πάνω από 37 δισ σε διαθέσιμα κι έχουμε πάλι τη δυνατότητα να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας με πρώτη μέριμνα εκείνους που είναι πιο αδύναμοι.
800 ευρώ ενίσχυση για το Νοέμβριο, ενώ ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε ότι:
Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα
Αμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους του μη επιδοτούμενους ανέργους που υπολογίζονται σε 130 χιλιάδες.

ΠΗΓΗ: ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνα βήμα πριν το lockdown η χώρα – Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή
Επόμενο άρθροΜητρόπολη Χίου: Πιο νωρίς γιορτάζει τους Ταξιάρχες λόγω lock down