Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής

187

Η νέα έδρα, που κλήθηκε να εξετάσει το αίτημα του Γ. Λαγού, απέρριψε την εξαίρεση του δικαστηρίου και το προεδρείο της Μαρίας Λεπενιώτη επανέρχεται.
♦ Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 13/10, στις 11 το πρωί.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.
Στο άκουσμα της είδησης, πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή», σημειώνεται στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας tvxs.gr.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, εξαιρούνται από κάθε ελαφρυντικό οι καταδικασμένοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή οι:

Νίκος Μιχαλολιάκος,
Χρήστος Παππάς,
Αρτέμης Ματθαιόπουλος,
Ηλίας Παναγιώταρος,
Ηλίας Κασιδιάρης,
Γιάννης Λαγός και
Γιώργος Γερμενής.
Οι ποινές κάθειρξης για τους παραπάνω θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια.

Επίσης δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά για τους:
Ελένη Ζαρούλια,
Παναγιώτη Ηλιόπουλο,
Αντώνη Γρέγο,
Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο,
Πολύβιο Ζησιμόπουλο,
Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση,
Νίκο Κούζηλο και
Δημήτρη Κουκούτση.
Πρόκειται για τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και οι ποινές τους θα κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια.

Αντίθετα το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη αναγνωρίστηκε στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Και αίτημα από το Λαγό
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη, «ο “άσος” του Λαγού ήταν η υποβολή αίτησης εξαίρεσης κατά των δικαστών της σύνθεσης που τον καταδίκασαν. Το θέαμα ήταν αξιολύπητο, αλλά έγινε και γκροτέσκο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Λαγός δεν μπόρεσε να πείσει ΟΥΤΕ τους συνηγόρους του και αναγκάστηκε να διορίσει άλλον συνήγορο, τον γνωστό για τις εθνικοσοσιαλιστικές του απόψεις Πλεύρη. Το δικαστήριο διέκοψε για να έρθει ο Πλεύρης και να συγκεκριμενοποιήσει το αίτημα. Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει ως προδήλως καταχρηστικό το αίτημα».

Τι αποφασίστηκε για τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης
Σε επιπλέον οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (δολοφονία του Παύλου Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).
Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόσφυγες – μετανάστες με ξύλινη βάρκα στα Αγιάσματα Χίου
Επόμενο άρθροΔήμος Χίου: Παράταση διαγωνισμού ζωγραφικής για την “Εβδομάδα Κινητικότητας”