Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Καρδάμυλα, άνθρωποι και θάλασσα- έκθεση Συλλόγου Γυναικών Καρδαμύλων

Καρδάμυλα, άνθρωποι και θάλασσα- έκθεση Συλλόγου Γυναικών Καρδαμύλων

601

Έως την Τετάρτη 16 Αυγούστου, κάθε απόγευμα, θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση με θέμα «Καρδάμυλα, άνθρωποι και θάλασσα» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδαμύλων στο Δημοτικό Κατάστημα της πλατείας Μαρμάρου.

Ο επισκέπτης παρατηρώντας τα γενεαλογικά δέντρα και τους ανηρτημένους πίνακες με φωτογραφίες και σχέδια ενημερώνεται για διάφορα ενδιαφέροντα και λιγότερο ενδιαφέροντα πράγματα της ιστορίας του τόπου, τους αγώνες και τις αγωνίες των κατοίκων του, τις ένδοξες και τις λιγότερο ένδοξες στιγμές του.


Βλέπει ότι σε έναν από τους μεγαλύτερους ναυτικούς δήμους της χώρας σώζονται πλέον μόνο δεκαεννέα από τις παραδοσιακές εξώθυρες των μέσων του 20ού αιώνα με τις ανάγλυφες άγκυρες, κάβους και πηδάλια.

Μαθαίνει ποιες είναι οι χιώτικες και αιγνουσιώτικες ναυτικές οικογένειες των δύο τελευταίων αιώνων με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές.


Αναλογίζεται πως στο ίδιο λιμάνι έπλευσε και επέπλευσε το 1963 η θαλαμηγός Créole του Σταύρου Νιάρχου με επιβάτες την Τίνα Λιβανού και τον τότε σύζυγο της Μαρκήσιο του Blandford και επίσης, το 2015, κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων αφίξεων προσφύγων, η τσάντα μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα και πιθανόν και την ίδια τη ζωή της.

Ο επισκέπτης της έκθεσης γνωρίζει ποιοι ήταν οι καπετάνιοι και καραβοκύρηδες των αρχών του 20ού αιώνα, ποιοι είναι πλοιοκτήτες σήμερα, πως οι περιουσίες μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και του δίνεται η ευκαιρία να αναρωτηθεί εάν τελικά η αξία του χρήματος είναι αυτή που του προσδίδουμε.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
1. Εξωτερική όψη του δημοτικού καταστήματος της πλατείας Μαρμάρου.
2. Εσωτερική όψη του δημοτικού καταστήματος της πλατείας Μαρμάρου.
3. Εξώθυρα οικίας Μέλη.
4. Η Τίνα Λιβανού στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στα Καρδάμυλα.
5. Το σχολείο στον Φόρο, δωρεά της οικογένειας Καρρά.
6. Το σχολείο στον Άγρελα, δωρεά της οικογένειας Λιβανού.
7. Ομοιώματα καϊκιών κατασκευασμένα από τον Βασίλη Α. Παγώνη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦάρος Βαρβασίου: 60 χρόνια σύνδεσμος- εκδήλωση στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους
Επόμενο άρθροΜαστιχοπαραγωγοί Αγίου Γεωργίου Συκούση, χάσαμε από βροχή το 50%