Αρχική Μαστίχα Μαστιχοπαραγωγοί Κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις η ΕΜΧ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (video)

Κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις η ΕΜΧ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (video)

91

Εν αναμονή του τελικού σχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Σχέδια Βελτίωσης (της Δράσης 4.1.5, «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων») βρίσκονται στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, 20/1/23, του ΔΣ της Ενωσης με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία πήρε μέρος δια ζώσης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος αισιοδοξεί ότι θα βρίσκονται σε επιλέξιμες θέσεις και οι νέοι μαστιχοπαραγωγοί.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας μόρια οι αγρότες που ανήκουν σε συνεταιρισμό (οι μαστιχοπαραγωγοί είναι με αναγκαστικό νόμο όλοι σε συνεταιρισμό), για τις αποθήκες αλλά και τις νέες φυτεύσεις.
Παράλληλα ειδική παράγραφος αναμένεται να υπάρχει στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης για τους μικρούς κλήρους έως 20 στρέμματα, σε ότι αφορά την επιδότηση για αγορά τρακτέρ που όμως θα είναι μικρότερης ιπποδύναμης.
“Αν ενσωματωθούν στην τελική απόφαση οι προτάσεις των διοικητικών στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε λόγο για κινητοποιήσεις”, δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Γιώργος Τούμπος- Πρόεδρος της ΕΜΧ.

Δήλωση Ν. Μηταράκη
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι είμαστε κοντά στους μαστιχοπαραγωγούς», σημείωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών.

«Το υπουργείο παίρνει σοβαρά υπόψη τα σχόλια που έκανε η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών. Θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια ώστε να στηριχτούν οι μαστιχοπαραγωγοί», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Πάντως ανέφερε τρία στοιχεία που θέτουν οι μαστιχοπαραγωγοί και που δεν διαφαίνεται λύση.
Στο ζήτημα του προϋπολογισμού ανά νομό, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι από πλευράς υπουργείου κρίνεται ότι δεν είναι ακόμα ώριμο για να υλοποιηθεί.
Στο θέμα των επιπλέον χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων για νέους αγρότες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν πόροι για να ενταχθούν επιλαχόντες, ενώ θετικά εκφράστηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨαρά: Προγραμματική Σύμβαση για επισκευή- αποκατάσταση στο “Κονάκι”
Επόμενο άρθροΕκτακτη συνεδρίαση ΔΣ ΔΕΥΑΧ με συζήτηση μέτρων λόγω της ανομβρίας