Αρχική Νέα Τοπικά Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, επιστολή σε Ιατρικό...

Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, επιστολή σε Ιατρικό Σύλλογο Χίου

91

Άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη ΒΙΑΛ, «έως ότου δοθεί μόνιμη λύση με τον απεγκλωβισμό τους και το κλείσιμο της δομής, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας στο ΚΥΤ και η πιθανή μετάδοση τους στους κατοίκους του νησιού μας», ζητά ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Παντελής Βρουλής.
Σε ανακοίνωση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου (την οποία δεν κοινοποιείται πάντως καν στα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης- Ασύλου),  ζητά να στηριχτούν τα αιτήματα που θέτει με πίεση προς το αρμόδιο υπουργείο, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις που περιλαμβάνουν «τη δημιουργία και στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας , εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες μιας πόλης, όπως είναι πλέον ο καταυλισμός. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο του νησιού, και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης και σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του για όλους τους κατοίκους».
Η ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη καταλήγει πάντως λέγοντας ότι «…Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot, ανοιχτών η κλειστών, ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν», ζητώντας από την Πολιτεία να υλοποιήσει τις προτάσεις που καταθέτει.
Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία που εμπεριέχει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας στην επιχειρηματολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το Κλειστό Κέντρο στο 17ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Παντελής Βρουλής
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Θεματικός Αντιπ/χης Υγείας & Πρόνοιας

Χίος 17 Φεβρουαρίου 2020
Αρ.Πρωτ: 11

Προς: Ιατρικό Σύλλογο Χίου

Κοιν: Δήμο Χίου,

ΜΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ .


Το νησί μας βρίσκεται δυστυχώς στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και συζητήσεων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ειδικά αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών παρουσιάζει όξυνση διότι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας σχεδόν 6700 άνθρωποι! Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και κυρίως στον γύρω χώρο.
Άντρες γυναίκες και μαζί τους χιλιάδες παιδιά , απελπισμένοι που ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές, μέσα σε τόνους σκουπιδιών με τα λύματα να τρέχουν παντού, στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα – πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα λασπόνερα και το κρύο.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να παρθούν άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων , έως ότου δοθεί μόνιμη λύση με τον απεγκλωβισμό τους και το κλείσιμο της δομής, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας στο ΚΥΤ και η πιθανή μετάδοση τους στους κατοίκους του νησιού μας.
Μέτρα όπως, η άμεση και συνεχής αποκομιδή των σκουπιδιών , η βελτίωση όλου του αποχετευτικού συστήματος , καλή διατροφή –ιδιαίτερα των μικρών παιδιών – η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων , όπως και ο πλήρης εμβολιασμός τους.
Σαν Ιατρικός Σύλλογος χρειαζόμαστε να στηρίξετε τις θέσεις μας και να τις μεταφέρετε στο Υπουργείο Υγείας –ΚΕΛΠΝΟ το οποίο πρέπει να σταματήσει την τακτική του παραγκωνισμού γι΄ αυτά τα ζητήματα και να βρίσκετε σε συνεχή επαφή μαζί μας και με τον Ιατρικό Σύλλογο μιας και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία των προσφύγων αλλά και του ντόπιου πληθυσμού και να υιοθετήσετε άμεσα την πρόταση μας για δημιουργία και στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας , εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες μιας πόλης , όπως είναι πλέον ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο του νησιού, και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης και σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του για όλους τους κατοίκους .
Από πρόσφατη στατιστική έρευνα σχετικά με την νοσηλεία των μεταναστών προκύπτει ότι στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Νομού Χίου μόνο για το έτος 2019 :
• είχαμε 630 εισαγωγές μεταναστών
• ότι στα εξωτερικά ιατρεία του ίδιου νοσοκομείου εξετάστηκαν 5.902 μετανάστες
• η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί 12 μετανάστες
• ο αριθμός των τοκετών των μεταναστών είναι συνολικά 79( 37 φυσιολογικοί τοκετοί και 42 καισαρικές τομές )
• στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξετάσθηκαν 1.570 μετανάστες.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά στο Υπουργείο ότι πρέπει να πιστοποιούνται όλοι οι γιατροί που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλες περιοχές στον Ιατρικό Σύλλογο, για λόγους ελέγχου, διαφάνειας και ασφάλειας των προσφύγων – μεταναστών και το ΕΟΔΥ, (ΚΕΛΠΝΟ )να δίνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες .

Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot , ανοιχτών η κλειστών , ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν.
Μέχρις ότου όμως λυθούν αυτά, καλύτερα θα ήταν το κράτος να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω προτάσεις μας.

Αναμένουμε για τις ενέργειες και στη στήριξη σας.

Θα είναι το καλύτερο για όλους – ντόπιους και πρόσφυγες !!

Με εκτίμηση
Παντελής Βρουλής

Αναπλ. Περιφερειάρχης
Θεματικός Αντιπ/χης. Υγεία Πρόνοιας 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:    voreioaigaio.ert.gr        

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπειγόντως Παρασκευή 21/2 Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για προσφυγικό- μεταναστευτικό
Επόμενο άρθροΑπό το δεν χρειάζεται, υπουργείο με 4 Γ.Γ. το Μετανάστευσης και Ασύλου