Αρχική Νέα Τοπικά Κλειστό από σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο λόγω ανακαίνισης

Κλειστό από σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο λόγω ανακαίνισης

38

Κλειστό για το κοινό είναι από σήμερα Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, λόγω της έναρξης των εργασιών του εκσυγχρονισμού του. Το έργο, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια από σήμερα με στόχο να αποδοθεί στο κοινό “ένα νέο, σύγχρονο Μουσείο αντάξιο του πλούσιου παρελθόντος της Χίου”.

Η προηγούμενη ανακαίνιση του Μουσείου είχε ολοκληρωθεί το 1999, οπότε εγκαινιάσθηκε η έκθεση που φιλοξενείται μέχρι σήμερα και σχεδιάστηκε από την αείμνηστη Αγλαΐα Αρχοντίδου, τότε Προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης.

Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου περιλαμβάνει την επέκτασή του καθώς και την προετοιμασία της νέας επανέκθεσης αρχαιοτήτων σε αυτό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 16.960.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τον Αύγουστο του 2022, κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη Χίο, είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση έκτασης 8,5 στρεμμάτων, από τον Δήμο Χίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την επέκταση του μουσείου.

Η ιστορία του Μουσείου

Να θυμίσουμε ότι το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου έργο των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, προέκυψε μετά από την διάκριση της μελέτης τους με Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965. Το κτήριο έχει θεωρηθεί πρότυπο και η μελέτη έχει δημοσιευθεί πολλές φορές από την εποχή της υλοποίησής του μέχρι σήμερα σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα εργασιών, ο χώρος της υποδοχής (εκδοτήρια εισιτηρίων, βεστιάριο, χώρος παράλληλων εκδηλώσεων, βοηθητικοί χώροι), οι αποθηκευτικοί χώροι, το πωλητήριο, οι χώροι των εκθέσεων και τα εργαστήρια συντήρησης σχεδόν διπλασιάζονται (από 2.520 τ.μ. που είναι σήμερα πρόκειται να φτάσουν σε 4.480 τ.μ.)..
Προβλέπεται, επίσης, η προσθήκη νέων εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ανεξάρτητης από τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, καθώς και χώρου μηχανολογικών εγκαταστάσεων απαραίτητου για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηρίου και την κάλυψη των αναγκών των χώρων επέκτασής του.

Ως προς την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του Μουσείου σε Ατομα με Αναπηρία, προβλέπεται η δημιουργία υπόγειας σήραγγας εξωτερικά που μέσω του νέου ανελκυστήρα που θα οδηγεί στον χώρο του εκδοτηρίου εισιτηρίων. Η κίνηση μεταξύ των χώρων εσωτερικά εξασφαλίζεται, είτε με κεκλιμένες διαδρομές είτε με ανελκυστήρες, ώστε όλοι οι χώροι του Μουσείου να είναι καθολικά προσβάσιμοι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποστολή βοήθειας σε πλημμυροπαθείς Καρδίτσας
Επόμενο άρθροΤα τελικά αποτελέσματα στον α’ γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ