Αρχική Μαστίχα Μαστιχοπαραγωγοί Κρίσιμη μέρα για τους μαστιχοπαραγωγούς- Γενικές συνελεύσεις, για το μέλλον των πρωτοβάθμιων...

Κρίσιμη μέρα για τους μαστιχοπαραγωγούς- Γενικές συνελεύσεις, για το μέλλον των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών

42

Με μοναδικό θέμα την “αποτύπωση της βούλησης των μελών για την πρόθεση μετατροπής της ΕΜΧ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό μέσω συγχώνευσης”, πραγματοποιούνται σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου 2026 έκτακτες γενικές συνελεύσεις σε αρκετούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μαστιχοπαραγωγών.
Στις 6.00 μ.μ., η έκτακτη γενική συνέλευση στο Πυργί και στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργίου.
Η ανακοίνωση από την ομάδα του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου, όπου “Παρακαλούνται τα μέλη να παρευρεθούν στην συνέλευση καθώς όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η παρουσία όλων απαραίτητη”.

Αντίστοιχα Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις μαστιχοπαραγωγών, μετά από αναζήτηση σε αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικές δικτύωσης και όχι μετά από σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ή των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, γίνονται σε Καλλιμασιά και Νένητα.

Μέσα από τις προσωπικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρουμε την ανάρτηση του Προέδρου της ΕΜΧ Γιώργου Τούμπου, αλλά και άλλων μαστιχοπαραγωγών που επωνύμως καταθέτουν τη θέση τους για το μείζον αυτό ζήτημα, που πρωτο-ακούστηκε δημόσια κατά την επίσκεψη στις 10 Νοεμβρίου του 2019 του κ. Βορίδη, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στην πρώτη Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.

Giorgos Toumpos, 3 ημ.– Πρόεδρος ΕΜΧ
Αγαπητέ Μαστιχοπαραγωγέ,
Δράττω σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθώ σε εσένα, από την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας, την αγωνία μου για το αύριο του Συνεταιρισμού.
Πριν ξεκινήσω να μοιράζομαι μαζί σου τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου επέτρεψε μου να περιγράψω – τελείως συνοπτικά – την σημερινή κατάσταση της δομής, της λειτουργίας αλλά και της οικονομικής θέσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Η ΕΜΧ σήμερα αποτελεί Δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση, μέλη της οποίας είναι οι 20 πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί Μαστιχοπαραγωγών, μέλη των οποίων είναι οι περίπου 1.600 ενεργοί Μαστιχοπαραγωγοί.
Με στοχευμένες διοικητικές ενέργειες, τα τελευταία 10 χρόνια η Ένωση σημείωσε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του τζίρου και κατακόρυφη άνοδο των κερδών.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η μέση τιμή παραγωγού το 2015 ήταν 64,17€ όταν το 2026 μαζί με το πλεόνασμα θα φτάσει τα 107,64€.
Οι Αριθμοδείκτες, και τα επιμέρους στοιχεία του Ισολογισμού μας καθιστούν μια από τις πιο δυνατές και υγιείς Συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ το παράδειγμα μας αποτελεί μελέτη περίπτωσης για πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Η ισχυρή Οικονομική θέση και τα κίνητρα που έδωσε η ΕΜΧ, μετέτρεψε την μαστιχοκαλλιέργεια σε μια πολύ αποδοτική αγροτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να φυτευτούν χιλιάδες νέα δέντρα, και να απασχοληθούν πολλοί νέοι άνθρωποι, που μέχρι τότε συνήθως είτε έφευγαν από το νησί είτε ασχολούντο με άλλες δραστηριότητες.
Την ίδια στιγμή, από λειτουργικής άποψης, και για λόγους οικονομικής ορθότητας, εδώ και αρκετές δεκαετίες, το σύνολο της δραστηριότητας (Επεξεργασία, Μεταποίηση, Εμπορία) και των δοσοληψιών (Παραλαβές) μαστίχας, πραγματοποιείται στο σύνολο του, μεταξύ των Μαστιχοπαραγωγών και της Ένωσης, αδυνατίζοντας στην διάρκεια των χρόνων την λειτουργία των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών σε καθαρά επικουρική και βοηθητική, με αποτέλεσμα δυστυχώς οι τοπικοί Συνεταιρισμοί να απωλέσουν τον έλεγχο της παραγωγής και των παραγωγών μελών τους.
Κάτω απ’ αυτές της συνθήκες και με δεδομένη την φήμη της Μαστίχας και των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, ερχόμαστε σήμερα αντιμέτωποι, με το παράδοξο φαινόμενο της μείωσης των παραδιδόμενων ποσοτήτων μαστίχας, στην ΕΜΧ, σε επίπεδα προ του 2020, μειωμένη περίπου κατά 27.000 κιλά σε σύγκριση με το 2021.
Συζητάμε με τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Αντιπροσώπους των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, για τα προβλήματα που ως Ένωση αντιμετωπίζουμε.
Στην διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των Συνεταιρισμών. παρουσιάστηκαν ποσοτικά δεδομένα, γνωμοδοτήσεις, εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, κι όλα αυτά στα πλαίσια της διαβούλευσης να βρεθούν λύσεις από κοινού για να πορευτούμε με ασφάλεια και προοπτικές στο μέλλον.
Με το πέρας της διαβούλευσης στις 27 Απριλίου 2026 στο Μουσείο Μαστίχας, κι έχοντας παρουσιάσει σε όλη αυτή την μακροχρόνια διαδικασία την πρόταση μας να εξετάσουμε -και με δεδομένη την ευνοϊκή νομοθετική συγκυρία – το ενδεχόμενο μετατροπής της ΕΜΧ σε πρωτοβάθμιο Αναγκαστικό Συνεταιρισμό με συγχώνευση των Πρωτοβάθμιων, αποστείλαμε στις 4 Μαΐου 2026 εγγράφως αίτημα προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεταιρισμών να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και συζητώντας τα θέματα όπως διατυπώθηκαν στην μακροχρόνια διαβούλευση, να «αποτυπωθεί η βούληση των μελών των Συνεταιρισμών, για την εκκίνηση της διαδικασίας μετατροπής»
Ουσιαστικά ζητήσαμε να μας εκφράσουν την άποψη τους και όχι να εγκρίνουν όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο την μετατροπή.
Αυτό ήταν το ζητούμενο.
Μετά απ’ αυτό, εμφανίσθηκαν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που μας αποκαλούσαν ψεύτες, δούρειους ίππους Επενδυτών, πανό σε κεντρικούς δρόμους, χαρακτηρίζοντας καταστροφέα της Ένωσης εμένα.
Σήμερα μάλιστα 27/5/2026 σε σελίδα στο Facebook «Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου – επποχι» αναρτήθηκε και η παρουσίαση που είχαμε στείλει στους Συνεταιρισμούς για να ενημερώσουν τα μέλη τους στις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι :
Διαχειριζόμενοι ένα μοναδικό προϊόν με μοναδική εμπορική δυναμική μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε ένα παρωχημένο Συνεταιριστικό πλαίσιο, αρνούμενοι να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις μελλοντικές μας προοπτικές διασφαλίζοντας τον Συνεταιρισμό και την Αναγκαστικότητα, παρασυρόμενοι από ιδεοληπτικές πρακτικές και φτηνές λαϊκίστικες κορώνες?
Κλείνοντας και πιεζόμενος να μην γράψω κάτι παραπάνω από τα πολλά που θα μπορούσα, απαντώ στους υβριστές και στους ειδήμονες που αναφέρομαι παραπάνω, ότι είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχουμε καταφέρει, Παραγωγοί, Υπάλληλοι, και Διοίκηση, αυτά τα 11 χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της ΕΜΧ.
Κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια, γιατί το μόνο μου κίνητρο είναι να αφήσω έργο και αποτέλεσμα.

Yianis Makridakis 21 ώρ. 
Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια από την διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου να εκμαιεύσουν θετική γνωμοδότηση των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών για την αυτοδιάλυσή τους και την υποβάθμιση της ΕΜΧ από δευτεροβάθμιο σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό.
Δεν έχουμε ακούσει κανένα πειστικό επιχείρημα για μια τέτοια δομική και υπαρξιακή αλλαγή, απεναντίας, στην πρόσφατη επιστολή του προς τους Μαστιχοπαραγωγούς ο Πρόεδρος της ΕΜΧ αναφέρει ότι η Ένωση είναι πρότυπο συνεταιριστικό, ότι τα οικονομικά της στοιχεία πηγαίνουν ολοένα καλύτερα και ότι αποτελούμε περίπτωση μελέτης για διάφορα πανεπιστήμια.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε οι μαστιχοπαραγωγοί, για ποιον λόγο καλούμαστε να αλλάξουμε αυτό το πρότυπο και ιστορικό μοντέλο, την επιτυχία του οποίου δεν αμφισβητεί κανείς.
Στις ερωτήσεις που θέτουμε, απαντήσεις δεν δίνονται ή δίνονται αόριστες και με εκτός θέματος στοιχεία. Τελευταία, με ευθύνη της διοίκησης ακούγονται και προσωπικοί χαρακτηρισμοί, καθώς και πολιτικοί αφορισμοί για τους ανθρώπους που αντιδρούν σε αυτή την αλλαγή και υποβάθμιση.
Η μεγαλύτερη αγωνία όλων μας, εκτός από το μέλλον των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών, είναι ότι η κατάργηση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών θα φέρει μοιραία συγκεντρωτισμό στην διοίκηση και θα κάνει την Ένωση πιο εύκολα προσπελάσιμη σε παντός είδους εταιρείες και επενδυτές, με αποτέλεσμα η μαστίχα Χίου να γίνει πλέον υπόθεση των ολίγων.
Αύριο Κυριακή, (σ.σ. chiosnews 31/5/2026) έχουν Γενικές Συνελεύσεις οι Συνεταιρισμοί των μεγαλύτερων Μαστιχοχωρίων, όπως το Πυργί, τα Νένητα, η Καλλιμασιά.
Καλούνται οι μαστιχοπαραγωγοί, καθώς και των μικρότερων χωριών που έπονται οι γενικές συνελεύσεις τους, να προσέλθουν και να καταψηφίσουν μαζικά αυτή την μετατροπή, που θα φέρει την κατάργηση των Συνεταιρισμών τους, κάτι που αν συμβεί θα σημάνει ότι αυτές οι αυριανές Γενικές Συνελεύσεις μπορεί να είναι και οι τελευταίες στις οποίες οι μαστιχοπαραγωγοί συζητούν και αποφασίζουν τα ζωτικά τους ζητήματα. Αν αυτοκαταργηθούν θα παραδώσουν το δικαίωμα αποφάσεων για τον εαυτό τους, σε άλλους.
Αυτή την περίοδο μια ιστορική πορεία 88 ετών, μοναδική στην Ελλάδα και πρότυπο μελέτης στα Πανεπιστήμια απειλείται και μαζί της απειλείται το μέλλον των πολλών παραγωγών της μαστίχας. Έχουμε χρέος στη Δημοκρατία, στην Ιστορία, στο Παρόν και στο Μέλλον μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το υπάρχον Συνεταιριστικό σύστημα της ΕΜΧ συμμετέχοντας και ενισχύοντας τους κατά χωριό πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μας.
Τ.Κ.ΚΟΙΝΗΣ- Νίκος Π.ΜΟΝΙΩΔΗΣ
ΚΟΙΝΗ 28 Μαΐου 2026
Μετά από σκέψη και προβληματισμούς σε διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν το μέλλον της Ε.Μ.Χ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτά που ακολουθούν, καλοπροαίρετα, χωρίς να θέλω να κρίνω κανέναν, για πράξεις και χειρισμούς του θέματος.
Η κατάργηση η συγχώνευση ενός πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού, και η μετατροπή του υπάρχοντος σχήματος σε έναν ενιαίο φορέα δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση.
Αποτελεί κλασικό πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς για την διοίκηση θεωρείται οικονομική και διοικητική αναβάθμιση, ενώ για πολλά μέλη μεταφράζεται συχνά σε πολιτική και κοινωνική υποβάθμιση.
Τα επιχειρήματα για αυτόν το σκοπό εστιάζουν για εκσυγχρονισμό βιωσιμότητα και ισχύ στις αγορές, ως επίσης μείωση λειτουργικού κόστους, Ισχυρή διαπραγμάτευση, Τεχνοκρατική διοίκηση και πρόσβαση σε χρηματοδότησης, διότι τα μεγάλα σχήματα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζιτικό δανεισμό και Ευρωπαϊκά προγράμματα, (ΕΣΠΑ).
ΕΡΧΌΜΑΣΤΕ ΤΏΡΑ ΝΑ ΕΞΕΤΆΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΆΛΛΗ ΠΛΕΥΡΆ ΤΟΥ ΘΈΜΑΤΟΣ.
Η Θέση αυτή εστιάζει στην απώλεια και υποβάθμιση της Τοπικής ταυτότητας και του ελέγχου από τους παραγωγούς, και κατά συνέπεια ο κύριος μοχλός, ο αγρότης παραγωγός χάνει την Άμεση επαφή με την διοίκηση, γενόμενος ένας <<απλός αριθμός >>, σε ένα μεγάλο συγκεντρωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να μεταφέρονται και να παίρνονται σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και οι ανάγκες και ιδιατερότητες, κάθε τοπικού Συνεταιρισμού ενίοτε να παραβλέπονται.
Είναι γνωστό ότι η κατάργηση του τοπικού γραφείου του Συνεταιρισμού στερεί από το χωριό ένα σημείο αναφοράς και κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης.
Υπάρχει δε κίνδυνος από λανθασμένους χειρισμούς, οι πόροι και οι επενδύσεις να κατευθύνονται στην έδρα του μεγάλου φορέα, αφήνοντας την Περιφέρεια παραμελημένη.
Αυτά σε γενικές γραμμές.
Όσον αφορά την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αυτόν τον κορυφαίο οργανισμό, η κατάργηση των 20 τοπικών συνεταιρισμών σε έναν ενιαίο φορέα αποκτά τεράστια ιστορική και οικονομική σημασία.
Το καθεστώς που θεσπίστηκε με τον νόμο 1390, αν θυμάμαι καλά, του 1938, που είναι το θεμέλιο της σημερινής μεγάλης επιτυχίας του Οργανισμού ,είναι απαραίτητο να ακολουθήσει τις αλλαγές και να εκσυγχρονισθεί σύμφωνα με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, διασφαλίζοντας οπωσδήποτε όμως και τους παραγωγούς.
Υπάρχει ο φόβος, μήπως με την κατάργηση του νόμου του 1938, ανοίξει “ο ασκός του Αιόλου”, μπουν στο παιχνίδι και ιδιώτες και κατά συνέπεια πιθανόν να λήξει η αναγκαστικότητα που προστατεύει τους Μαστιχοπαραγωγους και το προϊόν.
Σε τελική ανάλυση αν γίνει η κατάργηση των 20 συνεταιρισμών, κάτι που θα γίνει και είναι απαραίτητο, με σχετική ενημέρωση της διοίκησης και πάντα με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των συνεταιρισμών, πρέπει για το νέο σχήμα που θα προκύψει να δημιουργηθούν ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ,
που θα έχουν θεσμικό ρόλο, θα ελέγχουν τα τοπικά ζητήματα, και θα μεταφέρουν τις ανάγκες απ’ ευθείας στο κεντρικό συμβούλιο ώστε να υπάρχει και να μη χαθεί η δημοκρατική εκπροσώπηση.
<<Ναι εκσυγχρονιζόμαστε για να επιβιώσουμε στο Διεθνές περιβάλλον και γίγνεσθαι. Αλλά Δεν κλείνουμε το σπίτι μας,
Το μεγαλώνουμε >>
Να είμαστε όλοι καλά
Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να έχομε καλό αποτέλεσμα.
Με εκτίμηση
Νίκος Π.ΜΟΝΙΩΔΗΣ
Πρόεδρος Τ.Κ. ΚΟΙΝΉΣ

Βασίλης Μυριαγκός, 22 ώρ. – μαστιχοπαραγωγός
Στις Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν αύριο (σ.σ. chiosnews 31/5/2026) στα μεγάλα χωριά (Νένητα – Καλλιμασιά – Πυργί), όπως και σε όλα τα άλλα που έχουν προγραμματιστεί, καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε με τα παρακάτω δεδομένα, τα οποία όλα είναι τα μοναδικά επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΕΜΧ.
Οι αποφάσεις αυτές αφορούν όλη την Χίο για ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
Ειναι ότι πιο σπουδαίο μπορεί να συμβεί στο νησί μας.
Τώρα αποφασίζουμε εμείς.
Το ΔΣ της ΕΜΧ μας προτείνει να αυτοκαταργηθούμε.
Αν γίνει αυτό τότε θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς.
Στις 27 Απριλίου 2026 στο μουσείο της μαστίχας παρουσιάστηκαν από την διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΑΣ και των αντιπροσώπων στην ΕΜΧ, τα στοιχεία εκείνα τα οποία ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ μια πετυχημένη πορεία ενός τεράστιου οικοδομήματος γύρω από μαστίχα που λειτουργεί 88 χρόνια με επιτυχία.
Δεν τα αμφισβητεί κανείς και τα καμαρώνουμε όλοι, προσπαθώντας ακόμα περισσότερο για υψηλότερους στόχους.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
📌Αύξηση τζίρου και κερδών
📌Σημαντική αύξηση στην τιμή της μαστίχας και του εισοδήματος των παραγωγών
📌 Χιλιάδες νέες φυτεύσεις
📌 Αυξανόμενη απασχόληση νέων ανθρώπων-καλλιεργητών
📌 Οι 20 Πρωτοβάθμια Συνεταιρισμοί είναι η ραχοκοκαλιά του συνεταιριστικού συστήματος μαστίχας.
Στις 4 Μαΐου 2026, μετά από 7 ημέρες δηλαδή, οι ίδιοι που παρουσίασαν με τις δικές τους εικόνες και τα επίσημα στοιχεία το τεράστιο αυτό επίτευγμα και την ανοδική πορεία που έχει το μαστίχι, ζητούν με το παρακάτω έγγραφο τους αριθ. Πρωτ: 535/4-5-2026, από όλους τους 20 ΑΣ να αυτοκαταργηθούν, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα νέο σχέδιο, χωρίς κανένα νέο καταστατικό, χωρίς την έγγραφη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς τίποτα που να εξασφαλίζει το αύριο των μαστιχοπαραγωγών και του μαστιχιού.
Υπάρχει έστω και ένας από το ΔΣ της ΕΜΧ που μπορεί να δικαιολογήσει την «οβιδιακή» αυτή μεταβολή;
Τι τους έκανε και θέλουν να ανατρέψουν ότι καλό παρουσίασαν, πάντα με τον κόπο και μόχθο όλων των μαστιχοπαραγωγών;
Γιατί το μοντέλο αυτό των 88 που συνεχώς προοδεύει και είναι παράδειγμα προς μίμηση, πρέπει σώνει και καλά να αλλάξει σε κάτι άλλο που κανείς επίσημα και με έγγραφα στοιχεία δεν γνωρίζει;
Τι μας κρύβουν και δεν μας το λένε στις Γενικές Συνελεύσεις;
Γιατί δεν παρουσιάζουν το παραμικρό έγγραφο στοιχείο για αυτό που προτείνουν;
Γιατί απουσιάζουν συγκροτημένα από οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση;
Αυτά ρωτούν και συζητούν οι μαστιχοπαραγωγοί και προβληματίζονται γιατί είναι άφαντοι από τις ΓΣ ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΜΧ.
Ποιον ή ποιους τελικά θέλουν να εξυπηρετήσουν;
Γεννάται και ένα σοβαρό πρακτικό ζήτημα: το νέο σύστημα θα πρέπει πρώτα να γίνει απολύτως κατανοητό τόσο από τις διοικήσεις, τους αντιπροσώπους όσο και από τους ψηφοφόρους.
Η μετάβαση από ένα γνωστό μοντέλο 88 χρόνων , που εφαρμόστηκε από το 1938, σε ένα νέο και ουσιαστικά ανεξερεύνητο μοντέλο που μόνο οι εμπνευστές του το ξέρουν, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη λειτουργικότητα, τη νομιμοποίηση, την περιουσία και κυρίως την αποδοχή του από την κοινωνία που είναι χιλιάδες παραγωγοί με τα μέλη των οικογενειών τους.
Γιατί όταν αλλάζεις έναν μοντέλο και ένα μηχανισμό που λειτούργησε επί 88 χρόνια, δεν αρκεί να λες ότι φέρνεις «εκσυγχρονισμό».
Πρέπει και να πείσεις ότι δεν πειραματίζεσαι με την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία, την περιουσία και την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων μαστιχοπαραγωγών.
Διαφήμιση