Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΚΥΣΕΑ: Όποιος εισέρχεται παράνομα, θα απελαύνεται

ΚΥΣΕΑ: Όποιος εισέρχεται παράνομα, θα απελαύνεται

226

Αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο επίπεδο και «άμεση επιστροφή» όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, αποφάσισε μεταξύ άλλων το ΚΥΣΕΑ που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα.
Στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης των συνόρων, την άμεση επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος και την υποβολή αίτηση για περαιτέρω συνδρομή από τη FRONTEX αποφάσισε μεταξύ άλλων το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε σήμερα (Κυριακή) το βράδυ, τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τα παρακάτω πέντε μέτρα:
Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «κράτος διακινητή», τόνισε ότι «τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης» και μίλησε για «ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Παράλληλα, αισθάνθηκε την ανάγκη να σημειώσει ότι «η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις», πριν ανακοινώσει πως η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα, για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροσφυγικές ροές, επαναφορά με 8 βάρκες και 220 άτομα
Επόμενο άρθροΦωτιά σε αποθήκη Αλληλέγγυων με ρουχισμό, είδη πρώτης ανάγκης