Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΥΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ , καταγγέλει η Λαϊκή συσπείρωση στο Βόρειο Αιγαίο και εξηγεί αναλυτικά:
Την 29η Φλεβάρη 2024 το Περιφερειακό συμβούλιο Β.Α αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι: «δεν υπάρχει αναγκαιότητα για τον ορισμό νέων λατομικών ζωνών καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δυο ήδη υπάρχουσες περιοχές ή εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί η λατομική ζώνη που χρησιμοποιεί ο ιδιώτης».
22 μήνες αργότερα, την 17η Δεκέμβρη 2025, το θέμα της δημιουργίας λατομικών ζωνών, επανέρχεται στο Περιφερειακό συμβούλιο Β.Α. με μια πανομοιότυπη εισήγηση και με τη δικαιολογία της γραφειοκρατικής διαδικασίας, αυτή τη φορά στην περιοχή του Πυτιούς, χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους, ενώ στα εισηγητικά έγγραφα καταχωρήθηκε η υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, απόφασης έγκρισης του έργου!
Επίσης, δεν ενημερώθηκαν οι παρακείμενες κοινότητες της Λαγκάδας και των Καρδαμύλων, για τις επιπτώσεις, που θα έχει η σχεδιαζόμενη λατομική ζώνη στην ζωή των κατοίκων των δύο χωριών.
Σε μία περίοδο που το νησί της Χίου επλήγη ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές, κυρίως η περιοχή της Αμανής με κύρια ευθύνη της κυβερνητικής αδιαφορίας ως προς τα μέτρα πολιτικής προστασίας, όταν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι σχεδιάζουν την αξιοποίηση στρατηγικών γαιών στην περιοχή του Κεράμου βλ. αντιμόνιο, όταν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες σχεδιάζουν να μετατρέψουν τεράστιες εκτάσεις στις πληγείσες περιοχές, όπως οι Καρυές, τ’ Αυγώνυμα, ο Ανάβατος, το Αίπος και η Αμανή, σ’ ένα απέραντο φωτοβολταϊκό πάρκο, με πρώτη επένδυση 36.000 φωτοβολταϊκά σε με μια έκταση 400 στρεμμάτων στις Καρυές, η Περιφερειακή αρχή, συνεπικουρούμενη από τις περιφερειακές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον πολύπαθο τόπο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες του νησιού και τα πολιτικά συμφέροντα που τις εκπροσωπούν !!!
Το άνοιγμα της νέας λατομικής ζώνης στο ΠΥΤΙΟΣ δεν έρχεται να σπάσει το μονοπώλιο στον τομέα των αδρανών υλικών όπως διατείνονται οι πολιτικοί «υπάλληλοι» των κατασκευαστικών εταιρειών και να συμβάλει στη μείωση του κόστους της τιμής των αδρανών υλικών στη Χίο. Ούτε τη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να χτίζει το σπίτι της. Στόχος είναι η δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων αδρανών υλικών για τα σχεδιαζόμενα μεγάλα επενδυτικά σχέδια τους.
Άλλωστε, χρόνια τώρα μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος στο νησί, με αποκορύφωμα τη μη χρήση -για μεγάλο χρονικό διάστημα – πιστοποιημένων αδρανών υλικών, στο αεροδρόμιο της Χίου και το «άνοιγμα» εγκαταλελειμμένων λατομείων (με ειδική κυβερνητική ρύθμιση) ως δανειοθάλαμοι βλ. Μυρσινίδι κλπ προκειμένου να δοθούν – δωρεάν – αδρανή υλικά ….
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά αν ήθελαν να μειώσουν τα κόστη κατασκευής των κατοικιών μπορούσαν να παρέμβουν στην πρωτογενή πηγή παραγωγής των απαραίτητων οικοδομικών υλικών, δηλ. τις μεγάλες εταιρείες.
Τέλος, η απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου Β.Α. για δημιουργία λατομικής ζώνης, στα εναπομείναντα βοσκοτόπια της πυρόπληκτης Αμανής και του Πελιναίου, θα βάλει την ταφόπλακα στην κτηνοτροφία, αφού θα πληγούν οι οικογενειακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα οδηγηθεί στον αφανισμό ο σημαντικός αυτός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής.
Η Περιφερειακή αρχή και οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Β. Αιγαίου, είναι υπόλογες απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και τους παραγωγούς των κτηνοτροφικών μονάδων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, η μόνη που καταψήφισε τους νέους σχεδιασμούς τους, δηλώνει αμετακίνητη στη θέση της και θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ. Β.Α.
Κυρίτση Αγλαΐα
Αμπαζής Γιώργης
Τσακαλίας Γιώργης
Διαφήμιση








