Υγεία-Διατροφή
Ο λωτός είναι δέντρο φυλλοβόλο, που ωριμάζει τώρα τον χειμώνα, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae ) και το γένος Διόσπυρος (Diospyros) περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών.
Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Γι’ αυτό όπως μας ενημερώνει η γεωπόνος κα. Μαρία Νιζάμη πρέπει πριν την κατανάλωσή του να αφεθεί λίγες μέρες για να γίνει γλυκός και ζουμερός.
Από την Ελληνική μυθολογία…
Κάποτε υπήρχε ένας λαός οι Λωτοφάγοι, φιλόξενοι, ειρηνικοί που το νησί τους ήταν κάπου στην Βόρεια Αφρική κι ήταν γεμάτο λωτούς.
Αυτούς τους λωτούς και τα άνθη έτρωγαν οι λωτοφάγοι που λειτουργούσαν σαν ναρκωτικό και προκαλούσαν ειρηνική απάθεια. Δεν φτάνει όμως που ήταν η δική τους κύρια τροφή αλλά τον πρόσφεραν και στους επισκέπτες του νησιού τους οι οποίοι αφού έτρωγαν τους λωτούς έχαναν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κι όπως γράφει ο Όμηρος, στην Οδύσσεια του, οι Λωτοφάγοι φιλοξένησαν μερικούς ναύτες του Οδυσσέα όταν αυτοί αποβιβάστηκαν στην ακτή του νησιού τους.
Έφαγαν οι ναύτες τους λωτούς κι αμέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. Ανήσυχος ο Οδυσσέας πήγε να τους βρεί και τους πήρε με το ζόρι ενώ ταυτόχρονα διέταξε τα καράβια να σαλπάρουν…
Ήταν λωτοί τα φρούτα που έφαγαν οι ναύτες του Οδυσσέα;
Μάλλον όχι γιατί…
Ναι μεν ήταν ο λωτός γνωστό φρούτο από την αρχαιότητα αλλά η καλλιέργεια του ξεκίνησε από την Κίνα. Κατόπιν <Το μήλο της Ανατολής> εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και πολύ αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο. Στη Δύση το έφεραν οι θαλασσοπόροι Ισπανοί. Τότε λοιπόν, ποιο φρούτο έφαγαν οι ναύτες του Οδυσσέα; Άλυτο μυστήριο.
Οι αιώνες περνούσαν ο λωτός ίσως λόγω της κακιάς φήμης του -ότι είναι ο καρπός- της λήθης που είχε από την αρχαιότητα λησμονήθηκε.
Πέρασε στο περιθώριο αν και <Φρούτο των Θεών>.
Τα τελευταία χρόνια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο χάριν των θρεπτικών του ιδιοτήτων και των θετικών αποτελεσμάτων στην υγεία του ανθρώπου.
Διατροφική αξία του λωτού
Πιο συγκεκριμένα, 100 gr λωτού περιέχουν:
• 73 kcal Ενέργεια
• 15,3 gr Υδατάνθρακες
• 3,9 gr Φυτικές ίνες
• 0,15 gr Λιπαρά
• 79,9 gr Νερό
Τα οφέλη από την κατανάλωση του λωτού
Δρα κατά του καρκίνου. Είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες.
Έχει αντιγηραντική δράση. Προστατεύει την υγεία των ματιών.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα. Χαρίζει λαμπερό και απαλό δέρμα.
Τρόποι κατανάλωσης
Ο λωτός όπως ήδη ανέφερε η κα. Νιζάμη είναι από τα φρούτα που δεν καταναλώνεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά χρειάζεται μερικές ακόμα μέρες για να ωριμάσει.
Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να μειώσει τα επίπεδα τανινών που περιέχει αμέσως μετά την αποκοπή, ώστε να πάψει να έχει στυφή γεύση.
Με την ωρίμανση, αυξάνονται τα σάκχαρα του και αποκτά την γλυκιά του γεύση.
Εάν θέλετε οι λωτοί σας να ωριμάσουν πιο γρήγορα, μπορείτε να τους τοποθετήσετε κάπου που να μην έχει πολύ αέρα, όπως μια κλειστή κατσαρόλα, σε ένα τάπερ ή σε χάρτινη σακούλα και να προσθέσετε ακόμα 2 ή 3 μήλα.
Μετά από περίπου 5 μέρες, οι λωτοί σας θα είναι γλυκοί και ζουμεροί, έτοιμοι για κατανάλωση.
Πληροφορίες: Μαρία Νιζάμη, Γεωπόνος.
Iatrikanea/ medlabnews.gr/ Wikipedia.
Φωτογραφίες από το διαδίκτυο.
Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.