Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Μαθήτρια του 3ου Λυκείου στη διαδικτυακή συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας για...

Μαθήτρια του 3ου Λυκείου στη διαδικτυακή συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Γυναίκας

84

Διαδικτυακή συνομιλία με μαθήτριες και μαθητές από επτά σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είχε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συζήτησε μαζί τους για το πώς βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τον περίγυρό τους, το σχολείο, τις παρέες, την οικογένειά τους.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων, ξεκινώντας από την πρωτοφεμινίστρια, Αύρα Θεοδωροπούλου, και τον αγώνα της να εμψυχώσει τις Ελληνίδες, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει. Αναφέρθηκε επίσης στη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστή, η οποία σε όλη της τη ζωή διεκδίκησε και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών.

Επεσήμανε ακόμα τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, όπου οι γυναίκες κλήθηκαν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος και βρέθηκαν αντιμέτωπες πολλές φορές με κακοποιητικές συμπεριφορές και ενδοοικογενειακή βία. Η κυρία Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι η ισότητα είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας και ότι τα νέα παιδιά μπορούν να φτάσουν με την αξία τους εκεί όπου ονειρεύονται.


Στη συζήτηση, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο εκπροσώπησε το 3ο Λύκειο Χίου (ως φυσική συνέχεια του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χίου που ιδρύθηκε το 1792), με τη μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Μελίνα Αποστολή.

Η Μελίνα Αποστολή επισήμανε στην τοποθέτησή της, τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει η γυναίκα μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία, μεταφέροντας την εικόνα τόσο από τη δικό της οικογενειακό περίγυρο όσο και από την κοινωνία του νησιού. Σημείωσε πως παρατηρεί ότι τα αγόρια κρίνονται λιγότερο αυστηρά στη συμπεριφορά τους από ότι τα κορίτσια, για παράδειγμα στην εμφάνιση ή στο αν καπνίζουν κ.λπ. και έκλεισε την τοποθέτησή της με τους στίχους του ποιήματος της Κικής Δημουλά «Σημείο Αναγνωρίσεως».

Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος ο Αλέξανδρος Κουτσός από το 2ο Λύκειο Ξάνθης, η Κυριακή Γκουργκούλη από το Λύκειο Ζωσιμαίας, η Αλεξάνδρα Βαρουξή από το 1ο Λύκειο Χανίων, η Κατερίνα Μάλφα από το 1ο Λύκειο Λευκάδας, ο Παρασκευάς Κεραμάρης από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθήνας -Γεννάδειο και η Χριστίνα Ρούμπου από το 1ο Λύκειο Ναυπλίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/chios

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤεστ για covid-19 στις πύλες εισόδου προτείνουν οι φορείς- τηλεδιάσκεψη από Ι.Σ.Χ.
Επόμενο άρθρο“Κάτι κινείται” για την ανάδειξη του Λωβοκομείου