Αρχική Απόψεις Aρθρα Με αφορμή τη γειτονιά μου, για όλη τη Χίο, του Γ. Αμέντα

Με αφορμή τη γειτονιά μου, για όλη τη Χίο, του Γ. Αμέντα

180

Τα τελευταία 12 χρόνια μένω στην περιοχή του νοσοκομείου και καθημερινά περπατώ τους δρόμους της γειτονιάς μου και παρατηρώ την καθημερινότητα της. Όταν πρωτοήρθα στην περιοχή, είχε τρεις παιδικές χαρές και ένα χώρο άθλησης με δύο γήπεδα.

Συγκεκριμένα ένα ανοικτό αθλητικό κέντρο με γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου απέναντι από το Γ.Ν Χίου. Ακριβώς δίπλα υπήρχε μια μικρή παιδική χαρά με λίγα παιχνίδια καθώς και περιφραγμένος χώρος για αθλήματα δύναμης όπως μονόζυγο. Ο περίκλειστος χώρος ήταν στρωμένος με γκαζόν και πολλά παιδιά έπαιζαν εκεί ποδόσφαιρο.

Υπήρχε μικρή παιδική χαρά απέναντι από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου με κούνιες και λίγα ακόμα παιχνίδια. Με τάπητα στο έδαφος και σχετικά περιφραγμένο χώρο για να προστατεύονται τα παιδιά.
Παραπάνω, στο ύψος του φόρου ακόμα μία παιδική χαρά με τσουλήθρες κούνιες και άλλα παιχνίδια. Όλες τους, δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά υπήρχαν.
Αυτές οι παιδικές χαρές έσφυζαν από ζωή από γέλια και παιχνίδια. Εκεί ήταν η καρδιά της γειτονιάς. Ο χώρος συνεύρεσης και επικοινωνίας των μικρών παιδιών, εκτός σχολείου και το μέρος της ημέρας που οι γονείς έβλεπαν τα παιδιά τους να παίζουν ή περνούσαν κάποιες στιγμές χαλάρωσης μαζί τους.


Εδώ και τρία χρόνια περίπου η ζωή σε αυτές τις παιδικές χαρές έχει σταματήσει. Όλα έχουν καταστραφεί – αποψιλωθεί στη λογική: πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Μετά από τα θλιβερά περιστατικά στις μπασκέτες της Δασκαλόπετρας αλλά και μετά από αρκετές προσπάθειες των κατοίκων που ζητήσουν την επισκευή των ήδη υπάρχοντων παιχνιδιών, πάρθηκε η απόφαση όλα να ξηλωθούν.
Οι μπασκέτες και οι φιλέδες του βόλεϊ εξαφανίστηκαν, τα παιχνίδια, οι κούνιες και οι τσουλήθρες και αυτά με τη σειρά τους είχαν την ίδια τύχη.
Πού να πήγαν άραγε όλα εκείνα τα παιδιά που έτρεχαν και έπαιζαν;
Πιθανολογώ ότι βρίσκονται μπροστά σε μία οθόνη κινητού ή ενός tablet.

Βάλτε όλες σας τις δυνάμεις για την επαναλειτουργία όλων των παιδικών χαρών σε όλες τις γειτονιές του νησιού μας.
Εναρμονιστείτε με τις νέες προσταγές του νόμου σε σχέση με την ασφάλεια και την συντήρηση των παιχνιδιών στις παιδικές χαρές αλλά και την κατά έτος συντήρηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να φροντίσουμε για την καθημερινότητα των παιδιών μας. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις.
Διάβασα στον τοπικό τύπο ότι, οι παιδικές χαρές πάνε ή πήγαν πίσω λόγω πανδημία και των μέτρων που πάρθηκαν λόγω αυτής.
Τα μέτρα είναι εδώ και δύο μήνες η κατάσταση αυτή υπάρχει χρόνια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Ν.Δ. ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο παροχής ασύλου
Επόμενο άρθροΑυτή είναι η “τιμή” στους νεκρούς της Μαρφίν, του Ν. Μπογιόπουλου