Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Με επίκεντρο τον Ανάβατο οι εκδηλώσεις μνήμης για τις Σφαγές του 1822...

Με επίκεντρο τον Ανάβατο οι εκδηλώσεις μνήμης για τις Σφαγές του 1822 στη Χίο

33

Με επίκεντρο τον Ανάβατο θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τις Σφαγές του 1822.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στέλιος Καμπούρης, μαζί με την Στέλλα Τσιροπινά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και της Ξένης Φύλλα εκ μέρους της Χορωδίας Χίου, σημείωσαν ότι οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου και θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Μαΐου.

Παράλληλα θα διεξαχθεί μαθητικός διαγωνισμός σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένες προφορικές μαρτυρίες του τότε και του τώρα για τις Σφαγές της Χίου.
Θα δημιουργήσουν επίσης τη δική τους εικαστική αφήγηση με μεικτές τεχνικές ζωγραφικής, κολάζ ή φωτογραφίες. Στο τέλος του διαγωνισμού, θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά.

Επίσης θα προβληθούν στα σχολεία τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου: «Οι θαλασσόλυκοι της Επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης και Κωνσταντίνος Κανάρης», και «Δέκα λεπτά ιστορίας- ενός λεπτού σιγή».
Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Κυριακή 16 Μαΐου 2021, που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης, Ιερά Δοξολογία, μνημόσυνο, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, επετειακές ομιλίες, τραγούδια και άλλα, που θα αναφέρονται στα τότε γεγονότα, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Φάρος».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, «στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία των Σφαγών του 1822 που στιγμάτισε το νησί της Χίου στη νέα γενιά, γιατί ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔώδεκα κρούσματα σε Χίο, επτά σε Λέσβο και ένα σε Σάμο
Επόμενο άρθροΕκπαίδευση Προσφύγων και Ρομά- Διαδικτυακή εκδήλωση (Κυριακή 4/4)