Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Μέχρι τέλος Αυγούστου η έκθεση του Νικόλα Χατζή

Μέχρι τέλος Αυγούστου η έκθεση του Νικόλα Χατζή

151

Μια νέα σειρά έργων ζωγραφικής, συνέχεια της αέναης αναζήτησης της δημιουργίας, παρουσιάζει ο Νικόλας Χατζής στο εργαστήρι του στον Κάμπο της Χίου από τις 12 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.
Μορφές γνωστές ή άγνωστες, οικείες και απόμακρες που κάτι θυμίζουν, κάπου σε ταξιδεύουν, κάτι έχουν να σου πουν…

H έκθεση των έργων του Νικόλα Χατζή πραγματοποιείται στο εργαστήρι του καλλιτέχνη, στον Κάμπο, οδός Ανδρέα Λαιμού 29, πίσω από το αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια ακολουθεί σχόλιο του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη σε προηγούμενη έκθεση έργων του Νικόλα Χατζή:

“Είδα την πρώτη ύλη αυτής της θεματικής ενότητας, τα φύλλα αλουμινίου από τα γνωστά μεταλλικά σκουπίδια των αναψυκτικών, σα συνέχεια μιας αναζήτησης μορφών και ψυχών μέσα στην ανόργανη ύλη, όπως είχε κάνει εντυπωσιακά σε παλαιότερες εκθέσεις του με πέτρες και άλλοτε με ναυάγια ξύλων ψημένων από τη θάλασσα και τον ήλιο.
Όλ’ αυτά τα άψυχα τότε απέκτησαν ψυχή, γιατί εκείνος, βλέποντας το ανελέητο βάρος του χρόνου και της φθοράς πάνω τους, αποκάλυψε μέσα στο χάος το κρυμμένο τους βλέμμα, τους το εθώπευσε και ανοίγοντάς τους τα μάτια, τα έκανε να βλέπουν και να μιλούν.
Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πως θα μπορούσε με το νέο του αυτό ψυχρό αλουμινένιο υλικό -που σαν θλιβερό άχρηστο απομεινάρι μιας πρόσκαιρης ικανοποίησης, του τράβηξε την προσοχή- θα ανακάλυπτε κάποια μοναδική και αναγκαία μορφή.
Γιατί ο Χατζής ήξερε, όπως και με τ’ άλλα υλικά, πως ο τρόπος για να σου αποκαλύψει κάθε υλικό το μυστικό του, ή τα μυστικά μας, είναι επίπονος. Πως πρέπει να δοκιμάσεις ξανά και ξανά κάθε φορά με αγωνία, να βρεις το σημάδι εκείνο που ανοίγει στο θαυμαστό.

Πάντα θεωρούσα πως η πραγματική τέχνη είναι απρόβλεπτη, όχι γιατί μας εκπλήσσει με το απροσδόκητο, αλλά γιατί μας κάνει να βλέπουμε με θαυμασμό αυτό που προσδοκούμε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Δίκη των κομμουνιστών της Χίου στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών (29/7/48- 14/8/48) και η εκτέλεση τους σαν σήμερα το 1948, γράφει ο Γιώργης Αμπαζής
Επόμενο άρθρο“Κουβέντα για τον τόπο”, με αφορμή το βιβλίο “Χίος εντός” του Στρατή Βογιατζή