Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μεταλλεία αντιμονίου: ΟΧΙ από Λαϊκή συνέλευση Βολισσού- τοποθέτηση Δημάρχου (video)

Μεταλλεία αντιμονίου: ΟΧΙ από Λαϊκή συνέλευση Βολισσού- τοποθέτηση Δημάρχου (video)

95

Την αντίθεσή τους στην εξόρυξη αντιμονίου από τα μεταλλεία της Κεράμου και της ευρύτερης περιοχής της Αμανής, εξέφρασαν οι κάτοικοι που πήραν μέρος στη χθεσινή Λαϊκή Συνέλευση που προκάλεσε η Τοπική Κοινότητα Βολισσού (έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αμανής).
Αντίθετοι ακόμα και στο ερευνητικό σχέδιο, που αυτό έχει τεθεί σε διαβούλευση και παρά το γεγονός ότι στην ουσία σε αυτό το σκέλος συνηγόρησε υπέρ ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής. Φθάνοντας ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής στη λαϊκή συνέλευση (όπου ο χώρος του καφενείου στην πλατεία Χριστού της Βολισσού είχε γεμίσει από ανθρώπους όλων των ηλικιών που παραβρέθηκαν στην τρίωρη και πλέον διαδικασία), ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει μέχρι τέλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (επικοινωνία με υπουργείο για άλλα θέματα του Δήμου). Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων που στην ουσία γύρισαν πίσω το Δήμαρχο όταν πήγε να φύγει. Η ειδική σύμβουλος πάντως του Δημάρχου και τέως Δημοτική Σύμβουλος από την Αμανή Βιβή Ποταμούση παρέμεινε και κατέγραψε αρκετές από τις τοποθετήσεις πολιτών που ακολούθησαν. Στη συνέλευση δεν παραβρέθηκε άλλος πρόεδρος από τα χωριά της Αμανής, πλην της Κοινότητας Βολισσού.

Αρχικά στην Λαϊκή Συνέλευση κατατέθηκαν απόψεις επιστημόνων που με δική τους πρωτοβουλία πήραν μέρος. Παρόν ο γεωλόγος, συνταξιούχος σήμερα, Μιχάλης Πιππίδης εξήγησε τον τρόπο που θα γίνει η πενταετής έρευνα μέχρι να φτάσουν στο σημείο να εξηγηθεί αν συμφέρει να γίνει εξόρυξη του μεταλλεύματος, επιμένοντας ιδιαίτερα τόσο στην αυστηρότητα της ισχύουσας νομοθεσίας όσο και στους ελέγχους που γίνονται.
Αντίθετη σε μία τέτοια επένδυση ήταν η γραπτή παρέμβαση της μεταλλειολόγου Μαρίας Φραγκάκη, που τόνισε ιδιαίτερα ότι από την ημερίδα ενημέρωσης του υπουργείου τον περασμένο Ιούλιο αλλά και μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για τα απόβλητα, τους κινδύνους που υπάρχουν γι το οικοσύστημα, την τοξικότητα του αντιμονίου.
Τέλος σε παρέμβασή του μέσω SKYPE o υδρογεωλόγος- χημικός Ζήσης Αγγελίδης, επέμεινε ιδιαίτερα στα θέματα προστασίας των πηγών και ιδιαίτερα της ιαματικής πηγής των Αγιασμάτων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Δημάρχου Χίου Γιάννη Μαλαφή, που τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που έμαθε για τους σχεδιασμούς, ζήτησε υπεύθυνη ενημέρωση από το υπουργείο, πως δεν είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής το ερευνητικό στάδιο που προωθεί η Κυβέρνηση και ότι η θέση τους έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καυτηριάζοντας αυτούς που λένε σε όλα όχι. Σε αυτό ειδικά το θέμα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στα στελέχη του ΚΚΕ, που μέσω των αυτοδιοικητικών συνδυασμών ή τα σωματεία λένε όχι όπως είπε σε ότι πάει να γίνει και ζητώντας να υπάρχει η ανάλογη ταπεινότητα όπως πράττει και ο ίδιος.
Τόνισε ότι από την δική του την πλευρά δεν πήρε ποτέ κανέναν να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά για το έργο, πως πέτυχαν από την πρώτη στιγμή να περιοριστεί στα 9.000 τ.χιλιόμετρα τη διαδικασία του σταδίου των ερευνών, λέγοντας ότι διεκδικούν να έχουν λόγο και έλεγχο σε όλες τις φάσεις και αναφέροντας ότι θα έχουν 2 ή 3 πανεπιστήμια ως συμβούλους (εξωτερικούς συνεργάτες).
Επανέλαβε επίσης ότι δεν είναι αυτός που όρισε να γίνει η επένδυση, έθεσε το ερώτημα αν θέλουν ή όχι να γίνει η έρευνα και σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να παραβλέπεται ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει την πλέον αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Οι απαντήσεις που έδωσε πάντως ο κ. Δήμαρχος στις ερωτήσεις που ακολούθησαν φάνηκε να μην πείθουν τους συμμετέχοντες στη λαϊκή συνέλευση. Ο Γιάννης Μαλαφής κάλεσε τον κόσμο να έχει υπομονή και να δουν τι έχουν κάνει, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. γίνεται σήμερα Τετάρτη, 9/10/24).

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από πλευράς καταρχήν αιρετών, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φαφαλιού (Συμμαχία Αξιών) εξέφρασε την αντίθεσή της στο επιχειρηματικό σχέδιο, σημείωσε ότι δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από ειδικούς και πως δεν πρέπει να πειραχτεί το περιβαλλοντικό κάλλος της περιοχής.
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος σημείωσε ότι η περιοχή θέλει μια άλλου τύπου ανάπτυξης, και θυμίζοντας ότι καμιά δημοτική ή περιφερειακή αρχή δεν εφάρμοσε την λεγόμενη «ρήτρα Αμανής» για ειδική μεταχείριση της περιοχής.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Χριστόφορος Κριμιζής, από το συνδυασμό “Αλλαγή Πορείας για να νησιά μας”, σημείωσε ότι άλλο όραμα έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής και τόνισε ότι «θα ήθελε πολύ να βρεθεί ένας επιστήμονας που να διαβεβαιώνει ότι θα λειτουργεί και στην συνέχεια το υδροθεραπευτήριο».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Αμπαζής, σημείωσε ότι το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης θα πρέπει να αφορά και την Περιφέρεια που μετά από παρέμβαση της παράταξής τους θα συζητήσει για το θέμα σε περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στη Χίο. «Μια επιλογή έχουμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Αμπαζής.


Στις παρεμβάσεις των πολιτών έντονη ήταν η ανησυχία για μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις στην περιοχή, εφόσον προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο, κατατέθηκαν προτάσεις για ήπια μορφής ανάπτυξης ακόμα και εκμετάλλευσης των παλιών μεταλλείων και επισημάνθηκαν ιδιαίτεροι οι κίνδυνοι στην υγεία του πληθυσμού από την τοξικότητα του αντιμονίου και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις πηγές νερού.
Μεταξύ άλλων να επισημάνουμε την τοποθέτηση του φοιτητή νομικής από τη Γερμανία Γιάννη Ρυμική που τόνισε ότι είναι και θέμα ευρωπαϊκών δικαστηρίων να πάει η υπόθεση, εφόσον δεν συμφωνούν σε αυτή την επένδυση οι κάτοικοι, και τονίζοντας ότι για το θέμα θα πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνει δημοψήφισμα.
Ο μοναδικός γιατρός του Πολυδύναμου ιατρείου Βολισσού Θανάσης Χατζηκυριάκος, αναφέρθηκε στον όρκο που έχει δώσει να υπερασπιστεί την υγεία των πολιτών, αλλά και στον όρκο όταν υπηρέτησε στο στρατό να υπερασπιστεί την πατρίδα του, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες θέλουν μόνο το κέρδος και πως ανάπτυξη για την Αμανή θα ήταν το Κάστρο που μένει γκρέμι…
Κάτοικος Κεράμου ο Παντελής Κουνιάδης σημείωσε ότι παρά το ότι οι σύλλογοι του χωριού δεν στήριξαν την συνάντηση ενημέρωσης που προκάλεσε στην Αθήνα, εντούτοις υπήρξε συμμετοχή και ανησυχία για την επένδυση.
Με το καλημέρα παίρνουν 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημείωσε ο Διομήδης Τζιώτης λέγοντας πως αλλιώς οραματίζονται την ανάπτυξη της περιοχής.
«Για άλλου τύπου ανάπτυξη μιλούσαμε» σημείωσε ο Σωτήρης Θεοδώρου, υδροθεραπευτήριο, μαρίνα, μονοπάτια.
5 χρόνια μετά η εξόρυξη θα είναι γεγονός σημείωσε ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος.
Δεν θα γίνει μόνο έρευνα, θα γίνει καταστροφή σημείωσε ο Γιάννης Μακριδάκης, σημειώνοντας ότι καμιά πολυεθνική δεν έρχεται για να κάνει μόνο έρευνα και αναφέροντας μια σειρά χώρες της Αφρικής που είναι τελευταίες στη λίστα με την ποιότητα ζωής αλλά πολύ υψηλά στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
Στο ομόφωνο ψήφισμά της η Λαϊκή Συνέλευση Βολισσού, δεν εκφράστηκε από το βήμα καμία διαφωνία, αποφάσισε την αντίθεσή της στην εξόρυξη του αντιμονίου και τη συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη 9/10/24 στις 7.00 μ.μ. στο Δημαρχείο Χίου, όπου το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου πρόκειται να συνεδριάσει με μοναδικό θέμα το ζήτημα του αντιμονίου.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

Διαφήμιση