Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ανδρέας Μιχαηλίδης: για την… αμέλεια Ν. Μηταράκη να μην δημοσιεύσει απαντήσεις υπουργείων...

Ανδρέας Μιχαηλίδης: για την… αμέλεια Ν. Μηταράκη να μην δημοσιεύσει απαντήσεις υπουργείων σε ερωτήσεις του

128

“Προ δύο μηνών ο βουλευτής τη ΝΔ κ. Μηταράκης κατέθεσε ερώτηση σε εννιά Υπουργούς σχετικά με μια σειρά από έργα υποδομής στη Χίο. Ανεξάρτητα από την επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε για την παρουσίαση της ερώτησης καθώς και από την προφανή πολιτική της στόχευση, η αλήθεια είναι ότι αναμέναμε με ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για τις απαντήσεις της κυβέρνησης¨, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης.
“Ακριβώς για τον λόγο αυτό προκαλεί έκπληξη το ότι ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις από σειρά υπουργείων, ο βουλευτής της ΝΔ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει ή σχολιάσει αυτές τις απαντήσεις (όπως συνηθίζει σε άλλες περιπτώσεις). Βεβαίως, η ανάγνωση των υπουργικών απαντήσεων καθιστά κατανοητή αυτή την «αμέλεια» και αμηχανία του κ. βουλευτή. Εστιάζοντας στα βασικά σημεία των απαντήσεων – οι οποίες είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής, όπως ισχύει για όλες τις ερωτήσεις βουλευτών – μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής”, τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης και συνεχίζει:

 Για το masterplanτου λιμανιού: Όπως αναφέρει στην απάντησή του το Υπ. Ναυτιλίας, πρέπει να ολοκληρωθούν και οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες μελέτες – με ευθύνη του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου -ώστε να εγκριθεί μετά το masterplanαπό τις αρμόδιες αρχές. Η εξεύρεση χρηματοδότησης δεν μπορεί προφανώς να προηγηθεί αυτών των βημάτων.
 Για το αεροδρόμιο: Οι εργασίες του clearwayέχουν προχωρήσει σημαντικά· θα ολοκληρωθούν με την επέκταση της οδού Χρήστου, ζήτημα το οποίο – μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της μελέτης από το Δήμο – σύντομα πιστεύουμε ότι θα δρομολογηθεί. Ως προς το γενικότερο ζήτημα της επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου, είναι εξαιρετικής σημασίας η πρόσφατη ανακοίνωση του Αν. Υπουργού κ. Χαρίτση από το νησί ότι θα χρηματοδοτηθεί η απαιτούμενη μελέτη από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Β. Αιγαίο.
 Για την τουριστική επένδυση στα Κεραμεία: Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση από πλευράς Υπ. Ανάπτυξης. Εντός του β΄εξαμήνου του 2017 αναμένεται η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή.
 Για το «Κόρης Γεφύρι»: Σύμφωνα με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το ποσό του προϋπολογισμού που δεν έχει απορροφηθεί (2,24 εκ.) είναι άμεσα διαθέσιμο στον ανάδοχο-κατασκευαστή, ενώ εκκρεμεί από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου η διαδικασία ανάθεσης τεχνικού συμβούλου (λύση η οποία προκρίθηκε πρόσφατα).
 Για τη μαρίνα Καστέλου: Αποτελεί αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποία εκχωρήθηκε το 2012 επί υφυπουργίας του κ. Μηταράκη. Πρόσφατα έγινε γνωστό μέσω του Τύπου ότι έχει προγραμματιστεί η παραχώρησή της εντός εξαμήνου.
 Για το δικαστικό μέγαρο: Η πορεία εκτέλεσης του έργου κατά την περίοδο 2011-2014 ήταν εξαιρετικά αργή, με αποτέλεσμα τη διάλυση της εργολαβίας. Το Νοέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της τελικής επιμέτρησης του εκτελεσθέντος μέρους του έργου, ενώ εκκρεμεί η σύνταξη του Πρωτοκόλλου Παραλαβής από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αυτό θα επιτρέψει την δημοπράτηση του υπόλοιπου έργου, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Φυτράκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο.
 Για οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα: Τέτοια έργα (παράκαμψη πόλης Χίου, παρεμβάσεις σε χειμάρρους Ν. Χίου) έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και εκτελούνται από το Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.
 Για το υδατοδρόμιο: Σύμφωνα με το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, στα πλαίσια του φακέλου που έχει καταθέσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία και αξιολογείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εκκρεμούν από τον Αύγουστο του 2016 κάποιες ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας. Πάντως, το Υπ. Ναυτιλίας έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για το Πρόγραμμα Ασφαλείας του έργου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο για την αδειοδότηση.
Καταληκτικά, η απάντησή μας δεν υπαινίσσεται φυσικά ότι δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό ή ότι δεν υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των υποδομών της Χίου. Κάποια έργα – όπως η επέκταση της οδού Χρήστου στο αεροδρόμιο, η χρηματοδότηση των βελτιωτικών έργων στον τουριστικό λιμένα Λημνιών, το αρδευτικό δίκτυο «Κόρης Γεφύρι» – είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν σύντομα. Θέλουμε να επισημάνουμε, όμως, τη διαφορετική αντίληψη μας για την αναπτυξιακή στρατηγική και το χαρακτήρα των – αναγκαίων στην πλειοψηφία τους – υποδομών. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί η ΝΔ και ο τοπικός βουλευτής της να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για έργα που λίμναζαν επί δεκαετίες δικής τους (συγ)κυβέρνησης και να ζητούν δήθεν επιτακτικά την άμεση εκκίνησή τους και μάλιστα εντός των γνωστών δημοσιονομικών συνθηκών! Τους συμβουλεύουμε να μην παίζουν με τέτοια θέματα για τα οποία έχουν απαξιωθεί οριστικά στη συνείδηση των πολιτών.”, καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή Μέρα Μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Επόμενο άρθροΠΟΕΣΥ: «Έκπληξη και δέος από την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρ. Μπαλάσκα», επειδή αποκάλεσε «νεοναζί»… ακροδεξιό γυμνασιάρχη