Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις 96 ΑΔΤΕ: 100 χρόνια από τη θυσία του αεροπόρου Ιωάννη Χαλκιά

96 ΑΔΤΕ: 100 χρόνια από τη θυσία του αεροπόρου Ιωάννη Χαλκιά

1179

Την Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 και ώρα 19:20, θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη δέηση για τα 100 χρόνια από τη θυσία του Αεροπόρου Σημαιοφόρου Ιωάννη Χαλκιά στο ομώνυμο μνημείο πλησίον του Στρατοπέδου «Ι. Χαλκιά» στα Καρδάμυλα.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Αδαμάντιος Λεμός», σύντομος χαιρετισμός από συγγενή του πεσόντα ήρωα και παράδοση αναμνηστικού από τον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Δημόκριτο Κωνσταντάκο.
Θα ακολουθήσει Μουσικό πρόγραμμα από το ΜΣΕΘ/96 ΑΔΤΕ.


Πληροφορίες για τον Αεροπόρο Ιωάννη Χαλκιά
από την σελίδα του 4ου Γυμνασίου Χίου
Ο αεροπόρος Ιωάννης Μιχαήλ Χαλκιάς γεννήθηκε το 1893 στο χωριό Καρδάμυλα της βορειοανατολικής Χίου, και συγκεκριμένα στα Άνω Καρδάμυλα. Την μητέρα του την έλεγαν Ευτυχία και τον πατέρα του Μιχαήλ. Ο πατέρας του ήταν ιερέας στον Ιερό Ναό των αγίων Αναργύρων στο χωριό Μάννα της Σύρου.
Δημοτικό σχολείο πήγε στο χωριό του, τα Καρδάμυλα. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις έκανε στη Σύρο. Στη συνέχεια, το 1914-15 εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία ιδιώτης χειριστής αεροπλάνου στην σχολή Farman, η οποία ήταν μια από τις δυσκολότερες αεροπορικές σχόλες της εποχής του. Ήταν γνωστή και ως 1η διεθνής Αεροπορική Ένωση και βρισκόταν στην Etampesτου Παρισιού. Εκεί πήγε με εντολή του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθερίου Βενιζέλου.
Κατά την περίοδο από το 1915 και μετά παρουσιάστηκε ως διδάσκων καθηγητής Αεροπορίας στη σχολή Farman. Στη συνέχεια στις 17/9/1915 αποσπάστηκε από το Βασιλικό Ναυτικό Αεροδρόμιο στην αεροπορική υπηρεσία του ελληνικού στρατού ως διδάσκων αεροπόρος. Εκεί οργάνωσε την νεοσύστατη Ελληνική πολεμική Αεροπορία.
Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, καθώς και στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο (1η Αυγούστου 1914 ως 11η Νοεμβρίου 1918), όπου έκανε σειρά αξιόλογων ανδραγαθημάτων. Ήταν τότε αξιωματικός της Βασιλικής Ναυτικής Αεροπορίας και είχε τον βαθμό του Σημαιοφόρου. Συμμετείχε ως χειριστής αεροπλάνου σε επιχειρήσεις εναντίον εχθρικών πλοίων και στόχων στα Στενά των Δαρδανελλίων, καθώς και στα βόρεια και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Κατά την διάρκεια λοιπόν μιας από τις επιχειρήσεις αυτές το αεροπλάνο του Χαλκιά συνετρίβει από βλήμα του τουρκικού στρατού στην πόλη Καλλίπολη του στενού των Δαρδανελλίων. Εκεί συνελήφθηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως κατάσκοπο. Αφού βασανίστηκε άγρια από τους Τούρκους στρατιώτες για να αποκαλύψει τα μυστικά της πατρίδας του της Ελλάδας, εκτελέστηκε στις 25 Ιούνιου του 1917. Το εκτελεστικό απόσπασμα το αντιμετώπισε με απαράμιλλο θάρρος και ψυχραιμία.
Χαρακτηρίστηκε από τους συμπολεμιστές του ως θρύλος, γίγαντας και ημίθεος. Είχε μάλιστα παρασημοφορηθεί για τις αεροπορικές του επιτυχίες.
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δώρο στους γονείς του Ιωάννη Χαλκιά μία αντιγραφή της προσωπογραφίας του ήρωα (ελαιογραφία). Η χάλκινη προτομή του κοσμεί την είσοδο του στρατοπέδου στα Καρδάμυλα, το οποίο φέρει το όνομα του. Αυτή στήθηκε το 1983. Στη Σύρο υπάρχει οδός που φέρει το όνομα του και φωτογραφία του στο Μουσείο της Σύρου και στο Δημαρχείο.
Πηγές:

1) Προσωπικό αρχείο της κ. Μαρίας Χαλκιά.
2) Κελεπερτζή Αριστείδη Παν. , Δασκάλου, Μαθαίνω τον τόπο μου, 
Χίος – Οινούσσες – Ψαρά, Χίος 22008.
3) http://www.haf.gr/el/articles/pdf/eniaia_pa.pdf
4) http://www.army.gr/default.php?pname=memorials&la=1

 

 


Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε το 1893 στα Καρδάμυλα Χίου.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) κατατάχθηκε ως εθελοντής στο Ναυτικό Σώμα, όπου διακρίθηκε για την τόλμη και το θάρρος του.
Στη συνέχεια σπούδασε στην Αεροπορική Σχολή του Ετάμπ της Γαλλίας, απ’ όπου πήρε το δίπλωμα του οδηγού αεροπόρου και τοποθετήθηκε ως εκπαιδευτής στην Αεροπορική Βάση Φαλήρου. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου έχοντας για ορμητήριο το αεροδρόμιο Θάσου.
Εκτέλεσε αποστολές σε μεγάλο βάθος στο εχθρικό έδαφος επιδεικνύοντας γενναιότητα και ανδρεία.
Στις 25 Ιουνίου 1917 κατά την εκτέλεση νυκτερινής επιδρομής εναντίον γερμανικών οχυρών στα Δαρδανέλια, το αεροπλάνο του τύπου Sopwith Camel, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, χτυπήθηκε απ’ τα ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά του εχθρού και κατέπεσε στην Καλλίπολη, όπου ο Χαλκιάς συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τούρκους και υπέστη μαρτυρικό θάνατο μαζί με τον παρατηρητή Σημαιοφόρο Λάζαρη Βαρθολομαίο.

(Πληροφορίες βιογραφικού και φωτογραφία από τη σελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων
http://www.pasoipa.org.gr .
Να σημειώσουμε ότι σε άλλες πληροφορίες από το διαδίκτυο βρήκαμε ότι ο Χαλκιάς γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου).

Διαφήμιση