Η Μόστρα είναι ένα έθιμο που η γέννηση του χάνεται στα βάθη των αιώνων και η αρχή του προσδιορίζεται την περίοδο του Μεσαίωνα όταν οι πειρατές λυμαίνονταν τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι των Θυμιανών ειδοποιήθηκαν μια Τυρινή Παρασκευή από τους βιγλάτορες ότι έρχονται πειρατές στο νησί. Αντί να φοβηθούν έστησαν καρτέρι στη θέση «Στένακας» και νίκησαν τους πειρατές. Τους αιχμαλώτους τους… μόστραραν στην κεντρική πλατεία και από εκεί πήραν το όνομά τους οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Χωρισμένοι σε βρακάδες (ντόπιους) και πειρατές, οι νέοι του χωριού υπό την καθοδήγηση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών (ΜΕΟΘ) αναπαριστούν τη μάχη χορεύοντας το πολεμικό χορό «ταλίμι» συνοδεία μουσικής από τουμπί και παγιαύλι. Την Τυρινή Παρασκευή, η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους.
Την τυρινή Κυριακή η Μόστρα “κατεβαίνει” με βρακάδες και πειρατές. Το έθιμο ξεκινά με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών, τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων, οι προστάτες των δύο πιο δυνατών συναφιών (εργατικών σωματείων) που δούλευαν την περίφημη κόκκινη θυμιανούσικη πέτρα. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση “Σκάλες” των Θυμιανών και χορεύοντας το Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.
Άγιος Γεώργιος Συκούσης– Το έθιμο των Βουδιών
Στο κτηνοτροφικό χωριό, αλλά και ένα από τα μαστιχοχώρια, του Αγίου Γεωργίου Συκούση την Τυρινή Κυριακή αναπαριστούν το έθιμο των Βουδιών (βοδιών).
Από το πρωί «η κομπανία του Τουμπιού» συνοδεία και της τσαμπούνας, με πρώτο τον Αγά, αφού γυρίσουν το χωριό καταλήγουν στην Κεντρική πλατεία Μπου όπου το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (το έθιμο των Βουδιών).
Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι συνεχίζεται και το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού», με κύριο στοιχείο τα «πιπεράτα» αστεία.
Νεοχώρι: παραδοσιακός γάμος την Τυρινή Κυριακή
Παραδοσιακό γάμο με… παπά και με κουμπάρο, αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος σύλλογος Νεοχωρίου «Αγιος Μηνάς», την Τυρινή Κυριακή.
Η νύφη και ο γαμπρός, συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, περνά πομπή από τις γειτονιές του χωριού, με τελικό προορισμό την πλατεία, όπου και θα γίνει και η τέλεση του μυστηρίου σε ρυθμούς αποκριάτικους.
Βολισσός: το έθιμο του διπλού
Την Τυρινή Κυριακή ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και το χορευτικό συγκρότημα Βολισσού “Ο ΟΜΗΡΟΣ”, αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Καρδάμυλα: Μουτσουναριές
«Μουτσουναριές» ονομάζει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει την Τυρινή Κυριακή.Οι «Μουτσουναριές» περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr