Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Μούσα Ελληνική: ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 (ταινία)

Μούσα Ελληνική: ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 (ταινία)

245

Με την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ: ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 – 1922, στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Χίου, σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ., ολοκληρώνει η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ τις αφιερωματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της για την συμπλήρωση των 100 ετών από τα Μικρασιατικά.

Πώς ήταν η πόλη της Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα;
Πώς συνυπήρχαν οι Έλληνες με τις άλλες κοινότητες;
Τι καθιστούσε μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα είναι ταυτισμένο στη μνήμη μας με τη χαρά της ζωής αλλά και με τον θρήνο της Καταστροφής που επήλθε τον Σεπτέμβριο του 1922;

“Με άγνωστο φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που εντοπίστηκε σε «κλειστά αρχεία» από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC στην Αμερική και την Ευρώπη, η βραβευμένη σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους, μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών, ξεδιπλώνουν με συγκλονιστικό τρόπο, την ιστορία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης αλλά και της Σμύρνης της Καταστροφής.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο γιατί βλέπουμε για πρώτη φορά άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως η αφήγηση της Ιστορίας κρατάει αποστάσεις από υπέρμετρες εθνικιστικές προσεγγίσεις όσο και από νεότερες απόπειρες που παραμορφώνουν την αλήθεια με την αποσιώπηση τραγικών γεγονότων που σφράγισαν την Καταστροφή. Εκατό χρόνια μετά, η Μ. Ηλιού και οι συνεργάτες της επιδιώκουν, και τελικά καταφέρνουν, να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Ιστορίας.

Η ταινία τεκμηριώνεται με σπάνιο υλικό από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathé, της Albert Kahn Fondation και από ιδιωτικές συλλογές.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου «Χαμένος Παράδεισος» και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδου (Fellow, King’s College και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University) και Jack Nalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).

Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέζ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και σε επιτυχίες της εποχής για να γράψει την πρωτότυπη μουσική για το φιλμ.

ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Η ιστορία της «παλιάς» Σμύρνης όπως παρουσιάζεται από την Μ. Ηλιού, με τρυφερότητα και ταυτόχρονα με αντικειμενικότητα και συνέπεια, θα ζωντανέψει στην οθόνη του ΟΜΗΡΕΙΟΥ την μαγική πόλη για την οποία τόσες αφηγήσεις έχουμε ακούσει από τους προγόνους μας. Είναι βέβαιο ότι η ταινία θα ενθουσιάσει και θα συγκινήσει το χιακό κοινό που ενδιαφέρεται για το παρελθόν, την ελληνική ταυτότητα, την πολιτισμική εξέλιξή μας και αυτή των γειτόνων μας, ειδικά εάν οικογενειακά συνδέεται με τη Σμύρνη, όπως τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας
.

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί  στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μουσείου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Γαλλικό Ινστιτούτο κ.α..
Η Μούσα Ελληνική σε συνεργασία με της ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INCκαι την ευγενική υποστήριξη των ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ εξασφάλισε τα δικαιώματα για την προβολή της ταινίας και με την αρωγή του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου το χιακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει σε μια μοναδική προβολή την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 20.00.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

7 ευρώ και 5 ευρώ από τα ταμεία του ΟΜΗΡΕΙΟΥ και το βιβλιοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προάσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ΕΣΥ (video)
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: Η νύχτα της φωτιάς- σκηνοθεσία Τατιάνα Χουέζο