Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Μουσείο Μαστίχας: “Απέναντι” περιοδική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική...

Μουσείο Μαστίχας: “Απέναντι” περιοδική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

116

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο «Απέναντι», την Τετάρτη 27 Ιουλίου (ώρα 19:30), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.
Κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών, ανάμεσά τους ο Ηλίας Βενέζης, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Κοσμάς Πολίτης, η Διδώ Σωτηρίου, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, ζωντανεύουν σκηνές που προκαλούν συγκίνηση.

Διάρκεια: 28 Ιουλίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστό: 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου
Είσοδος δωρεάν

Με όχημα αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής -από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, ο ξεριζωμός, η επανεκκίνηση στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των προσφύγων-, η έκθεση επιδιώκει να σκιαγραφήσει πτυχές αυτής της καθοριστικής περιόδου για το έθνος.

Παράλληλα αναδεικνύει το ισχυρό αποτύπωμα που άφησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην τοπική ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη γενικότερη επίδραση που είχε η παρουσία τους σε τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023, τα προσφυγικά σωματεία της Χίου, τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες συλλέκτες δάνεισαν στο Μουσείο Μαστίχας αντικείμενα από τις συλλογές τους.
Αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, ιερά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από «απέναντι»αφηγούνται με μοναδικό τρόπο συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές στο πλαίσιο της Ιστορίας.
Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον Επιτάφιο του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Κρήνης (Τσεσμέ), επιστολές από το Μέτωπο, μια σφραγίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων της Σμύρνης, χειροποίητα τάματα, το κλειδί της εξώθυρας σπιτιού, ένα αστικό νυφικό του 20ού αιώνα, κεντημένα προικιά, τετράδια μαθητών και άλλα απλά καθημερινά αντικείμενα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Μουσείο Μαστίχας-ΑΠΕΝΑΝΤΙ- περιοδική έκθεση- συντελεστές_27072022

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση- συζήτηση ΤΕ Χίου του ΚΚΕ για τον COVID-19
Επόμενο άρθροΙστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη μεταφορά οικολογικών προϊόντων στη Χίο