Με ένα διήμερο αφιερωμένο στον Κάμπο, 12 και 13 Αυγούστου 2024, ολοκληρώνονται οι θερινές εκδηλώσεις του 8ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Χίου, ο Κάμπος με τα αρχοντικά σπίτια του 14ου αιώνα που έχτισαν Γενουάτες και ντόπιοι έμποροι, τους ψηλούς τοίχους από θυμιανούσικη πέτρα και τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, θα αποτελέσει το φυσικό σκηνικό για έναν ξεχωριστό μουσικό περίπατο με τη συμμετοχή περί των 100 συντελεστών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές έχουν εξαντληθεί τα δελτία εισόδου στο Κτήμα Σπύρου Στεφάνου.
Πρόκειται για μια νέα παραγωγή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές Όλγα Holdorff Μυριαγκού και Λευτέρη Βενιάδη, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Λιούτσια. Αποτελεί ένα αλλιώτικο κυνήγι θησαυρού που θα λάβει χώρα στους λαβυρινθώδεις δρόμους του Κάμπου.
Με ώρα έναρξης και τις δύο ημέρες στις 7.30 μ.μ. από τον προαύλιο χώρο της Παναγίας Συριώτισσας, οι θεατές-συμμετέχοντες –χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και υπό την καθοδήγηση ηθοποιών-συνοδών– θα απαντούν ομαδικά σε γρίφους και αινίγματα, τα οποία θα τους κατευθύνουν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα της προστατευμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι περιπατητές θα συναντούν σύντομες μουσικές και θεατρικές εκπλήξεις, με έντονο το αισθητηριακό στοιχείο· «ο μαρασμός, η άνθηση, η γλύκα της μαστίχας και η σπιρτάδα των εσπεριδοειδών είναι το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο θα στηθεί το σενάριο του περιπάτου», σημειώνουν οι δημιουργοί του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.
Η εμπειρία θα ολοκληρωθεί στο κτήμα Σπύρου Στεφάνου όπου θα γίνει η μουσική σύνδεση με τον 16ο αιώνα και την εποχή της ακμής του Κάμπου, μέσω μιας συναυλίας του σχήματος παλαιάς μουσικής Nocturnalia Ensemble με έργα του συνθέτη και βιολιστή μπαρόκ μουσικής Giuseppe Michele Stratico (1728-1783).
O Stratico, αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιταλία, καταγόταν από τη Χίο και το πρόγραμμα της βραδιάς αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία, τόσο για την ανάδειξη του μοναδικού μπαρόκ συνθέτη, όσο και για την αναβίωση της μουσικής αυτής στο νησί της μητέρας του.
Στο κτήμα Σπύρου Στεφάνου αυτή την περίοδο παρουσιάζεται και η έκθεση «Κομποστοποιήσεις στον Κάμπο» του ανθρωπολόγου, σκηνοθέτη και εικαστικού Στρατή Βογιατζή, που θα συμπληρώσει έτσι αυτή τη μαγευτική διαδρομή.
Συντελεστές
Ιωάννα Λιούτσια: Σκηνοθεσία-κείμενο
Γιάννης Βαρβαρέσος: Συνεργάτης σκηνοθέτης
Όλγα Holdorff Μυριαγκού, Λευτέρης Βενιάδης: Γενική σύλληψη-μουσική δραματουργία
Σύνολο παλαιάς μουσικής Nocturnalia Ensemble
Mojca Jerman: Μπαρόκ βιολί
Pablo Tejedor-Gutiérrez: Μπαρόκ τσέλο
Αλέξης Μαστιχιάδης: Τσέμπαλο
Χορωδία Μουσικού Σχολείου Χίου
Μιχάλης Πιλαβάς, Γεωργία Αποστολίδη: Διδασκαλία-Διεύθυνση
Χορωδία Χίου
Φαίδρα Γιαννέλου: Διδασκαλία-Διεύθυνση
Χορωδία Αρμολίων του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο»
Ανδριάννα Νεαμονίτη: Διδασκαλία-Διεύθυνση
Φιλαρμονική του Δήμου Χίου
Ευγενία Βοριά: Διδασκαλία-Διεύθυνση
«Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου»
Θεολόγος Μιχελής: Διδασκαλία-Διεύθυνση
Ισίδωρος Βούκουνας: Κλαρινέτο
Μαρία Καλογήρου: Σαντούρι
Ταξιαρχούλα Καράπουρνου: Κανονάκι
Γιάννης Κυριακόπουλος: Κλαρινέτο
Χαρά Ψυχή: Ούτι
Καθηγητές του Ωδείου Αιγέας
Φώτης Πέζος: Βιόλα
Θέμης Σαλασίδης: Κοντραμπάσο
Γιώργος Μπουκαούρης: Ντραμς
σε μουσική του Giuseppe Michele Stratico (1728-1783) και παραδοσιακά κομμάτια της Χίου.
Στέλιος Μακριάς: Hθοποιός
Χριστίνα Ζαμάγια, Μαρία Ζαννίκου, Αντωνία Τασσοπούλου: Ηθοποιοί-συνοδοί
Performer: Συμμετοχή έκπληξη
Ρένια Πουρνάρα: Διδασκαλία-καθοδήγηση ηθοποιών
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: Επιμελητής έκθεσης «Κομποστοποιήσεις στον Κάμπο»
*Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο του Στρατή Βογιατζή «Κάμπος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.
* Ευχαριστίες στον Σαμψών Φύτρο για την κατασκευή καπέλων και στους Λία Φόρου, Δήμη Μυλωνάδη, Λούσυ Καρδασιλάρη και Σπύρο Στεφάνου για τη θερμή φιλοξενία στα περιβόλια τους.