Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Musa Festival: Αφιερωμένο στη “Μεσόγειο” θάλασσά μας (video)

Musa Festival: Αφιερωμένο στη “Μεσόγειο” θάλασσά μας (video)

6

Αφιερωμένο στη Μεσόγειο είναι το φετινό 10ο Musa Festival που διοργανώνει ο Οργανισμός “Μούσα Ελληνική”.
«Διαλέξαμε αυτό το θέμα γιατί συμπυκνώνει κατά έναν τρόπο όλα όσα έχουν προηγηθεί. Το πρώτο φεστιβάλ είχε θέμα την αρχαία ελληνική μουσική και μετά τα υπόλοιπα είχαν θέμα τη λόγια ευρωπαϊκή μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε να δίνουμε βήμα στη λόγια ελληνική μουσική αλλά και στην παραδοσιακή και στη Βυζαντινή και στην έντεχνη», σημείωσε η μουσικός- Πρόεδρος της Μούσας Ελληνικής, Ελευθερία Λυκοπάντη.

Φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 6 με 9 Ιουλίου και η πρώτη μέρα, ανοίγει με συναυλία που έχει τίτλο «στα Κύματα της Μεσογείου» με τους Παντελή Θαλασσινό και τη Ghada Shbeir, από το Λίβανο, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά στην πόλη της Χίου, Δευτέρα 6 Ιουλίου (στις 9.00 μ.μ.).
Καινοτομία του φεστιβάλ, όπως σημείωσε η κα Λυκοπάντη, είναι η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση, νέων Χιωτών μουσικών που σπουδάζουν ή σπούδασαν στα μουσικά πανεπιστήμια της χώρας και έχουν καταγωγή από τη Χίο.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Ιγνάτιος Αναγνώστου (τουμπελέκι), Μάριος Βενέτης (λαούτο), Ιγνάτιος Κουλουδής (βιολί), Αννα Κουκλάκη (κανονάκι), Ανδρεανή Μελαχροινούδη (βιολοντσέλο) και Πολύδωρος Στακιάς (ούτι). Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης ουτίστα Κυριάκου Καλαϊτζίδη, συμπράττουν σε ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει επιλογή από έργα των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου αλλά και της Χιώτικης μουσικής παράδοσης.
Στην εκδήλωση στο Καστρομηνά, συμμετέχει επίσης η «Χορωδία των χρωμάτων» της Μούσας Ελληνικής σε διεύθυνση της Ελευθερίας Λυκοπάντη και τη συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Χίου «Αγιος Μηνάς». Στη «χορωδία των χρωμάτων», συμμετέχουν και μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Χίου, που τους εκπροσώπησε στη συνέντευξη τύπου η μαθήτρια Αννα-Μαρία Μακρή, η οποία σημείωσε πως «είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε σπουδαίους μουσικούς, να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και να εξελιχθούμε μέσα από τη μουσική».
«Η Μεσόγειος δεν είναι μόνο θάλασσα, είναι ένας τόπος συνάντησης πολιτισμών, παραδόσεων και ανθρώπων… Και η Χίος με τη μακραίωνη ιστορία της, τη ναυτική της παράδοση και τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, αποτελεί τον ιδανικό τόπο για έναν θεσμό που προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της τέχνης», χαιρέτισε το Musa Festival, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χίου Αναστασία Γαλάνη.
Παρόντες επίσης στη συνέντευξη τύπου τα μέλη της χορωδίας Νίκος Βουρνούς (ιατρός) που εξήρε την διαδραστική φύση του φεστιβάλ ως ένα “κοινωνικό γεγονός” και ο Παναγιώτης Κόκκορης (εκπαιδευτής σωματικού θεάτρου και θεατρικού κλόουν) που ταξίδεψε από την Αθήνα για να συμμετάσχει ως μέλος της χορωδίας, υπογραμμίζοντας ότι “η τέχνη δεν μετράτε σε χιλιόμετρα” και έχει να κάνει με τη σύνδεση “καρδιά με καρδιά”. Η γνωριμία του με την Ελευθερία Λυκοπάντη έγινε μέσω του “Χορού του Ήλιου” στην Ιωνία.

Οι εκδηλώσεις μεταφέρονται την επόμενη ημέρα, Τρίτη 7 Ιουλίου, 9.00 μ.μ., στο Αρχοντικό Στεφάνου στον Κάμπο της Χίου με θέμα «Ακούγοντας τη Μεσόγειο». Θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τις μουσικές ταυτότητες της Μεσογείου και την επιρροή τους στο Αιγαίο από τους: Κυριάκο Καλαϊτζίδη– Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πάνο Λιαρόπουλο-Αν. Καθηγητή στο Berklee College of Music της Βοστόνης, καλλιτεχνικό σύμβουλο του Musa Festival και Δημήτρη Γιαννιώδη-ανθρωπολόγο, επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και ερευνητή στο Κέντρο Εθνομουσικολογικών Ερευνών.
Μια ώρα νωρίτερα με αφετηρία το Αρχοντικό Στεφάνου, στις 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα στενά και αρχοντικά που δένουν με τα περιβόλια των εσπεριδοειδών του Κάμπου, από τον διπλωματούχο ξεναγό Θωμά Καραμουσλή.
Ενώ η βραδιά θα κλείσει με ένα τρατάρισμα χιώτικων γεύσεων από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Τμήματος Μαγειρικής Τέχνης της ΔΥΠΑ (πρώην σχολές ΟΑΕΔ).

Η τελευταία εκδήλωση του Musa Festival θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονα στην περιοχή Μονοδέντρι Χίου. Εχει τίτλο «Μεσόγειος: μια θάλασσα, χίλιες φωνές» και ο αφηγητής Κωνσταντίνος Σβόλης θα παρουσιάσει ιστορίες της Μεσογείου.
Να σημειωθεί πως μόνο η συναυλία στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» είναι με εισιτήριο αλλά με ελεύθερη είσοδο για τα Ατομα με Αναπηρία.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση