Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις “Μυρωδάτη Χίος”: Με θέμα τα βότανα, το 5ο γαστρονομικό φεστιβάλ (video)

“Μυρωδάτη Χίος”: Με θέμα τα βότανα, το 5ο γαστρονομικό φεστιβάλ (video)

7

Αφιερωμένο στα βότανα, αυτά τα δώρα της Χιακής γης, είναι το 5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει ο Σύλλογος «Η μυρωδάτη Χίος».
Με καλεσμένους σεφ από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακές συνταγές, που τα βότανα θα αποτελούν κύριο συστατικό τους, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το σαββατοκύριακο, 13 και 14 Ιουνίου.

Το πρωί του Σαββάτου στο χωριό Ελάτα, ένα από τα μαστιχοχώρια στη Δυτική Χίο, και το απόγευμα με σειρά εκδηλώσεων και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους στο χώρο του Καστρομηνά, στην πόλη της Χίου, ενώ η Κυριακή είναι αφιερωμένη σε εκδρομές στην κεντρική και Νότια Χίο.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Σάββατο 13 Ιουνίου (πρωί) – Ελάτα:
• Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας: «Η καθημερινότητα, τα επαγγέλματα, η φύση και η ζωή του αγρότη ενός χωριού» από τη Νέλη Οικονόμου.
• Ο Σύλλογος Ελάτας θα μαγειρέψει παραδοσιακό «καζανιστό του γάμου».
• Η Chef Νεκταρία Κοκκινάκη από την Κρήτη, κρητικό συκώτι σαβόρι.
• Γευσιγνωσία και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελάτας ¨Γ. Βερίτης».
Θα προηγηθεί το πρωί επίσκεψη στο εργαστήρι βοτάνων της Αργυρώς Κουτσουράδη στο Χαλκειό.
Σάββατο 13 Ιουνίου (απόγευμα, 7:00 μ.μ.) – Καστρομηνά (Κεντρική Εκδήλωση):
• Ζωντανή Μαγειρική με τους:
Chef Νίκο Παπαχρήστο (Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας), που θα παρουσιάσει τραχανότο μανιταριών με σιδερίτη και κρίταμο.
Chef Νεκταρία Κοκκινάκη, θα παρουσιάσει κατσικάκι με μάραθο
Επίσης πιάτα θα παρουσιάσουν οι μαγείρισσες Μαρκέλλα Μηνά και Ειρήνη Καμπανέλλα.
Μέλη του συλλόγου «Μυρωδάτη Χίος» θα ετοιμάσουν παραδοσιακό χιώτικο τραχανά και κρέμα αρωματισμένη με λουίζα.

Με κεράσματα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις οι σύλλογοι:
Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Χίου- Τοπική διοίκηση Χίου, Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος «Όμηρος» Βολισσού, Προοδευτικός Όμιλος Λαγκάδας, Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων.
• Ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τους:
o Ελένη Μαλούπα (πρώην διευθύντρια ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Εθνική εκπρόσωπος Δικτύου Βοτανικών Κήπων).
o Γιώργος Μαρής (Φαρμακοποιός – Υγιεινολόγος).
o Αναστασία Ζήση (Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Στο χώρο του Καστρομηνά θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια:
Παιδικά, αφιερωμένα στα βότανα και τη μαγειρική, με αφήγηση παραμυθιού.
Ενηλίκων, με θέμα τα βότανα.
Να σημειώσουμε ότι συμμετέχει και η γαστρονομική ομάδα από τον Όλυμπο Πιερίας «Μαγειρεύοντας με την Κλειώ».

Κυριακή 14 Ιουνίου:
• Επισκέψεις: Στο Μουσείο Μαστίχας και στο Μουσείο Ποτοποιίας Στουπάκη στο Δαφνώνα.

Το 5ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Χίου διοργανώνεται από το Σύλλογο «Μυρωδάτη Χίος» σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Φορέα Τουρισμού και με τη συμμετοχή χορηγών.

Διαφήμιση