Αθώος κρίθηκε από το εφετείο κακουργημάτων Αιγαίου ο ένας από τους δύο πρόσφυγες ο Ακίφ Ραζούλι, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ως διακινητής, καθώς δεν υπήρχε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του.
Για τον δεύτερο πρόσφυγα τον Αμίρ Ζαχίρ το δικαστήριο μείωσε από 20 σε 8 χρόνια κάθειρξη γιατί πήρε το τιμόνι της βάρκας που τους μετέφερε από την Τουρκία στη Λέσβο για να μην πνιγούν. Στη βάρκα βρίσκονταν η 7χρονη τότε κόρη του και η έγκυος γυναίκα του. Ο Αμίρ εξέτισε τα 2/5 της ποινής και θα αφεθεί ελεύθερος.
«Σήμερα αποδείχτηκε ότι ένας πρόσφυγας ήταν 2,5 χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό και το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει αυτή την αδικία. Η απόφαση δικαιώνει την πραγματικότητα και εν μέρει αποκαθιστά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος βρέθηκε για ακόμα μια φορά στη Λέσβο ως μάρτυρας υπεράσπισης.
Όλο αυτό το διάστημα ο Στέλιος Κούλογλου και άλλοι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, συλλογικότητες και πολίτες διεθνοποίησαν το ζήτημα ζητώντας δίκαιη δίκη τονίζοντας ότι δεν μπορεί να «βαφτίζονται» διακινητές πρόσφυγες που προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους , βρίσκονται στο τιμόνι όταν τους εγκαταλείπουν οι διακινητές.
Οι δύο πρόσφυγες είχαν συλληφθεί το Μάρτιο του 2020 ανοικτά της Μυτιλήνης από το Λιμενικό με την κατηγορία της διακίνησης προσφύγων, αλλά όπως οι ίδιοι είπαν βρέθηκαν στο τιμόνι της βάρκας όταν ο Τούρκος διακινητής τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα με κίνδυνο να πνιγούν. Στη βάρκα επέβαιναν 23 άτομα.
Η υπόθεση δεν είναι μοναδική, το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις από τους New York Times με τη δίκη του Μοχάμαντ Αμπντί, του πρόσφυγα που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 142 χρόνια κάθειρξη και η δίκη του έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου 2023 στο Εφετείο Μυτιλήνης. Και αυτός υποστηρίζει ότι πήρε το τιμόνι ακυβέρνητης βάρκας και έσωσε 32 άτομα στη θάλασσα του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr