Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ν. Μηταράκης για προσφυγικό- δομές- υγεία- εκλογές στη συζήτηση με εκπροσώπους μέσων...

Ν. Μηταράκης για προσφυγικό- δομές- υγεία- εκλογές στη συζήτηση με εκπροσώπους μέσων στη Χίο (video)

108

Τον προβληματισμό πως σύμφωνα με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο η χώρα αναμένεται να έχει για σχεδόν δύο μήνες υπηρεσιακή κυβέρνηση, όταν γίνουν εκλογές, εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης εφ’ όλης της ύλης με δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης της Χίου (το Σάββατο 1/10/2022).

«Το δυστύχημα είναι πως θα πάμε σε μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει πολιτική βούληση από όλα τα κόμματα προκειμένου να εφαρμοστεί από την πρώτη Κυριακή, το εκλογικό σύστημα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης κατά την οποία προέβλεψε πάντως αυτοδυναμία της Νέα Δημοκρατία.
Ο ίδιος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Χίου, σε αυτή τη συνέντευξη- συζήτηση που διοργάνωσε ο ίδιος με τέσσερεις κάμερες να την καταγράφουν και μεταδίδοντάς την ζωντανά μέσα από τις προσωπικές του σελίδες στο διαδίκτυο.

Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σημείωσε πως δεν πιστεύει πως θα πάμε σε ένα θερμό επεισόδιο αλλά ήμαστε ετοιμοπόλεμοι, υπενθυμίζοντας την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης την οποία έχει κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία.
Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό- προσφυγικό χαρακτήρισε οξύμωρο το σχήμα πως η τουρκική ακτοφυλακή μπορεί να ελέγχει τις ακτές, αλλά όχι όταν φεύγουν και τονίζοντας ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της. Πρόσθεσε δε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει τελειώσει.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους (κατά αλφαβητική σειρά) Παντελή Κυδώνη (Χιώτικη Διαφάνεια), Γιώργο Παγούδη (Εφημερίδα των Συντακτών), Σταύρο Παπαγιαννάκη (Χιακός Λαός), Θοδωρή Πυλιώτη (ΕΡΤ Αιγαίου), Γιάννη Τζούμα (Αλήθεια) και Παντελή Φύκαρη (Πολίτης Χίος) συζητήθηκαν και τα τοπικά θέματα όπου ο κ. Μηταράκης σημείωσε τα μεγάλα έργα του νησιού που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης (αεροδρόμιο, φράγμα Κόρης Γεφύρι και Τελωνείο).

Παράλληλα στον κύκλο συζήτησης για την υγεία σημείωσε πως “η υγεία είναι ένα πλεονέκτημα για τη Χίο. Η γενική εικόνα είναι ότι είναι ένα πολύ καλό επίπεδο. Ο Χιώτης νοιώθει ασφάλεια στο νοσοκομείο”, σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Παραδέχτηκε ότι το ΕΚΑΒ χρειάζεται διασώστες και ότι με τη δημιουργία Σχολής Διασωστών στο Νοσοκομείο θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί προσεχώς το πρόβλημα, λέγοντας ότι το θέμα το έθεσε στο υπουργικό συμβούλιο και στον κ. Βορίδη.

Πιεζόμενος από τις ερωτήσεις σημείωσε ότι… πιέζει καθημερινά για τα θέματα υγείας, προσθέτοντας όμως ότι η Χίος σε σχέση με τις άλλες περιοχές βρίσκεται πολύ ψηλά στο θέμα υγεία.

Ομως αν παρά τα προβλήματα η Χίος βρίσκεται υψηλά… τότε το θέμα της υγείας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Κυβέρνηση…

Τουρκία- Ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες
Σχετικά με το θέμα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, επισημάνθηκε στον υπουργό το γεγονός ότι από τη μια είναι ασφαλής χώρα και από την άλλη αφήνει ανθρώπους να κινδυνεύουν να πνιγούν. Δεν συμβαδίζουν αυτά τα δύο πράγματα.

Όπως στο θέμα του αν έχει υπογράψει τη συμφωνία της Γενεύης, ο ανταποκριτής της εφημερίδας των συντακτών επισήμανε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει μεν τη Σύμβαση της Γενεύης, αλλά μόνο για τους ευρωπαίους πολίτες εξαιρώντας πρόσφυγες από Ασία και Αφρική.
Επέμεινε επίσης ότι η Ελλάδα εμποδίζει την παράνομη κίνηση προς την Ελλάδα, δεν απάντησε όμως τι γίνεται με τους πρόσφυγες- μετανάστες που έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και πως βρέθηκε νεκρή η 24χρονη από τη Σομαλία τον περασμένο Ιούλιο στα Καρδάμυλα, σχολίασε ότι «κάποιοι τους κατευθύνουν να πάνε στα βουνά», χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί άραγε το κάνουν αυτό…

Αλλαγή δρόμων
Ο κ. Μηταράκης σχετικά με το αν τον προβληματίζει που φαίνεται πως τα κυκλώματα επιλέγουν τα νότια σύνορα μας, κάτω από την Κρήτη ή κάτω από την Πελοπόννησο να περνούν με προορισμό την Ιταλία, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια των λαθροδιακινητών να αλλάξουν τις διαδρομές και ότι το 90% των μεγάλων σκαφών έχουν προορισμό από τη Τουρκία για Ιταλία και Μάλτα, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός αυτών που φεύγουν από τον Λίβανο.

Αντί συγγνώμης, λύπη…
Σχετικά με τις δομές, επέμεινε στην άποψή του ότι στη Χίο υπάρχει αντίδραση λόγω του ότι είναι βουλευτής Χίου. Στην ερώτηση αν για να λυθεί αυτή η ένταση ζητούσε συγγνώμη από το χιώτικο λαό για τα γεγονότα του ’20 με τα ΜΑΤ, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι έχει εκφράσει την «βαθύτατη λύπη του» για τότε.

«Ισως να μην εξηγήσαμε τότε στον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης για να ακολουθήσει… εύκολη ερώτηση για το αν υπάρχουν νέα ονόματα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ , απαντώντας ότι δεν εμπλέκεται στο θέμα των ονομάτων…

Δείτε τη Συζήτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότη Μηταράκη με δημοσιογράφους και εκπροσώπους μέσων της Χίου εδώ:
https://www.facebook.com/notis.mitarakis/videos/601534781708389/

Διαφήμιση