Αρχική Νέα Τοπικά Ν.Τ. Χίου ΑΔΕΔΥ: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση στα...

Ν.Τ. Χίου ΑΔΕΔΥ: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση στα σχολεία

84

“Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς έχει ήδη χτυπήσει και χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν την οριακή κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία.
Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, η Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν υλοποιούν τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών αλλά βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν και σε μια σειρά εργασιακά δικαιώματα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.


“Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας μας κουνάνε το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη που πρέπει να δείχνουμε, έως τώρα κατάφεραν τα εξής, συνεχίζει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σημειώνοντας τα εξής σημεία:
• Μετά το φιάσκο με τις μάσκες και τα παγούρια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές παρέλαβαν τελευταία στιγμή τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τα Μέσα αυτά τα επιβαρύνεται για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια.
• Πέταξε το μπαλάκι των προμηθειών στους Δήμους με αποτέλεσμα να γενικευτεί το αλαλούμ με μάσκες από διάφορα μεγέθη έως εκτός προδιαγραφών.
• Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ να γίνονται λάστιχο και εκεί που εμφανίζονται κρούσματα δεν παίρνονται στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας των συναδέλφων. Δε γίνεται ιχνηλάτηση, τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο.
• Να παραμένουν χιλιάδες κενά σε όλη τη χώρα.
• Να στοιβάζονται σε εκατοντάδες ακατάλληλες αίθουσες ακόμα και πάνω από 25 μαθητές!
• Να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε καθαριότητα αφού όχι μόνο δεν προσέλαβαν παραπάνω καθαρίστριες –ες για τις αυξανόμενες ανάγκες αλλά φρόντισαν να απολύσουν και 2500!
• Να νομοθετήσουν 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών, δηλαδή ακόμη μια εργασιακή σχέση λάστιχο, μακριά από την ανάγκη της σταθερής και ασφαλούς εργασίας.

“Μόνο και μόνο από τις σχολικές μονάδες που έκλεισαν από το 2012 μέχρι σήμερα από όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, είναι άμεσα διαθέσιμες χιλιάδες αίθουσες τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει και όχι να τις παραχωρεί σε διάφορους οργανισμούς.
Τα εκατοντάδες δημοτικά κτήρια που βρίσκονται αναξιοποίητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για τις ανάγκες της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση τέτοιων μέτρων, η Κυβέρνηση στρέφει όλη της την προσοχή να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Ικανοποίησε απλόχερα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών αδιαφορώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ετοιμάζεται να τους δώσει όλο το πακέτο των 70 δις ευρώ, εξακολουθεί να δίνει στη μηχανή πολέμου του ΝΑΤΟ 4 δισ και για την υγεία και τη μόρφωση του λαού δεν περισσεύει τίποτα.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας το θέατρο του «σχεδιασμού», του «όλα δουλεύουν ελβετικό ρολόι», της «κανονικότητας», της «ετοιμότητας».
Αν ψάχνουν κομπάρσους να υποστηρίξουν αυτήν την κακοστημένη φάρσα, να ξέρουν ότι δε θα τους βρουν ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
1. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
2. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
3. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, αλλά και από την υπερδεκαετή αδιοριστία που φέρει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρέχουσας.
4. Μονιμοποίηση τουλάχιστον 15.000 καθαριστριών για τις ανάγκες σε καθαριότητα των σχολικών μονάδων
5. Έκτακτο κονδύλι για την αγορά σε επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας
6. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλληψη 8 ατόμων στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ, για γεγονότα το βράδυ Σαββάτου (26/9)
Επόμενο άρθροΣε Χίο και Ψαρά η Πρόεδρος του “Ελλάδα 2021”