Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Να μην ξεχαστεί ο Αντώνης: 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες...

Να μην ξεχαστεί ο Αντώνης: 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 13 Σεπτέμβρη

41

24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη από 00:01 έως 24:00, με αφορμή τα αποτρόπαια γεγονότα στο πλοίο «Blue Horizon» τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του επιβάτη Αντώνη Καρυώτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΝΟ

08-09-2023

Με αφορμή τα αποτρόπαια γεγονότα στο πλοίο «Blue Horizon» τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του επιβάτη Αντώνη Καρυώτη, συγκλήθηκε σήμερα εκτάκτως η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και εξέτασε όλα τα σχετικά ζητήματα που αναδείχθηκαν από τα πιο πάνω γεγονότα.

Δυστυχώς, διαπίστωσε για άλλη μια φορά, ότι η μη ορθή εφαρμογή των Νόμων και των Κανονισμών που αναφέρονται στην ασφάλεια της ναυτιλίας και των λιμανιών μπορούν να οδηγήσουν και οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα.

Το πάγιο καθεστώς της υπερεργασίας των Ναυτικών μας και η παραβίαση των ορίων και ωρών απασχόλησης και ανάπαυσης, από τον μη εξορθολογισμό των δρομολογίων, οδηγούν μαθηματικά στην διακινδύνευση της ασφάλειας των ίδιων των πλοίων, των επιβατών και των δρομολογίων.

Οι σχετικές διατάξεις και μάλιστα από τις Διεθνείς Συμβάσεις, είναι σαφείς και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ευκαιριακά και με χαλαρότητα, ώστε να διαιωνίζεται το πρόβλημα της μη ορθής και μη ασφαλούς εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

Δυστυχώς, η όλη κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο και από τις πραγματικές ελλείψεις και ιδιαιτερότητες των λιμανιών, τις οποίες έχουμε επισημάνει πλείστες όσες φορές και παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαιωνίζονται, ειδικά δε στα νησιωτικά λιμάνια όπου οι υποδομές είναι υποτυπώδεις και έχουν παραμείνει κυριολεκτικά στην δεκαετία του ’60. Όμως οι σημερινές πραγματικές ανάγκες, το μέγεθος των πλοίων, ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών και αυτοκινήτων και οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που κάνει τον Έλληνα Πλοίαρχο και το πλήρωμα να παίζουν το κεφάλι τους καθημερινά, κορώνα γράμματα.

Χάρη λοιπόν στις προσπάθειες και στην αυτοθυσία των Ναυτικών μας, που καλύπτουν ουσιαστικά τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές των λιμανιών και την ανεπάρκεια της Πολιτείας στον συγκεκριμένο τομέα, αποφεύγονται οι πλέον δυσάρεστες καταστάσεις και σε ετήσια βάση χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι δρομολογήσεις όπως αποφασίζονται από το Σ.Α.Σ. και εγκρίνονται από τον εκάστοτε Υπουργό, ακόμη και στα χαρτιά – και χωρίς να υπολογίζουμε τις έκτακτες δρομολογήσεις – παραβιάζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο και στην πράξη όλα τα παραπάνω.

Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να λάβει άμεσα και χωρίς καμία αναβολή όλα τα απαραίτητα μέτρα που σκοπό έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι Έλληνες Ναυτικοί, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους διεθνείς πλόες είναι παραδείγματα προς μίμηση για την ναυτοσύνη τους και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτός είναι διαχρονικά ο Έλληνας Ναυτικός και δεν είναι ανεκτό με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν και την επιλογή που έκαναν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό, να κατηγορούνται και να στοχοποιούνται συλλήβδην όλοι οι Έλληνες Ναυτικοί.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αφού έλαβε υπόψη της όλα τα παραπάνω, αποφάσισε ομόφωνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 00.01 π.μ. μέχρι 23.59 μ.μ. της ίδιας ημέρας και ταυτόχρονα αποφάσισε και την έμπρακτη στήριξη της οικογένειας του εκλιπόντος.

Για την Π.Ν.Ο.

«Να μην ξεχαστεί το έγκλημα στο “Blue Horizon” και να καταδικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι» απαιτούν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUE STAR).

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Όλος ο λαός είναι συγκλονισμένος από το έγκλημα που συντελέστηκε στις 5 Σεπτέμβρη, στον καταπέλτη του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου “BLUE HORIZON”, της ναυτιλιακής εταιρείας BLUE STAR FERRIES, με αποτέλεσμα το θάνατο του 36χρονου επιβάτη Αντώνη Καρυώτη.

Καταδικάζουμε τις δολοφονικές ενέργειες μελών του πληρώματος, εμπλεκόμενων σε αυτήν την κτηνωδία. Οι εγκληματικές ενέργειες των ναυτεργατών, που συμμετείχαν στο θάνατο του Αντώνη, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν και να σπιλώσουν το σύνολο των ναυτεργατών, που δίνουν καθημερινά αγώνα για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε με δελτίο τύπου τις εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών.

Επισημάναμε ότι δεν εφαρμόζεται, από το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμα και αυτή η νομοθεσία, που καθορίζει τις διαδικασίες απόπλου – κατάπλου των πλοίων, αλλά και τις ευθύνες των λιμενικών αρχών.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι παρεμβάσεις μας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, που αποφασίστηκε ομόφωνα 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη.

Ως πότε θα μένουμε απαθείς σε μια κοινωνία, που θρέφει την εργασιακή ζούγκλα, τον ατομισμό, την απανθρωπιά, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, με τη στήριξη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορία τους.

Ως πότε θα ξεχειλίζει και θα ξεχνιέται η οργή σε γεγονότα όπως στο “BLUE HORIZON”, στα Τέμπη, αλλά και σήμερα με τους χιλιάδες ανυπεράσπιστους, που βούλιαξαν στα νερά, σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια κ.ά.

Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές της ζωής και των δικαιωμάτων μας με οργάνωση και αγώνα, ενάντια στην πολιτική της βαρβαρότητας, που αυξάνει διαρκώς την εκμετάλλευση μας, προς όφελος του κεφαλαίου.

Όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, απαιτώντας:

Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα στο πλοίο “BLUE HORIZON”.
Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου ναυτιλίας και των εμπλεκομένων μελών του πληρώματος.
Ασφαλείς και φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες για επιβάτες και ναυτεργάτες».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤμήμα Ναυτιλίας Πανεπιστημίου Αιγαίου: Κράτει, άνθρωπος στη θάλασσα
Επόμενο άρθροNT Χίου ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη για τη Θεσσαλία, χρήματα από ΕΚΧ- Συγκέντρωση από Ερυθρό Σταυρό