Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Neboti festival, το τριήμερο σε Αρμόλια και Καλαμωτή (27-9/7)

Neboti festival, το τριήμερο σε Αρμόλια και Καλαμωτή (27-9/7)

341

Πραγματοποιείται αυτό το καλοκαίρι (27 – 29 / 7) στο νησί της Χίου και στα χωριά της Καλαμωτής και των Αρμολίων με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων.
Το όνομά του nebotifestival 2018 και είναι μια προσπάθεια που φιλοδοξεί μια νέα προσέγγιση των πολιτιστικών δρώμενων του νησιού.
Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ και σκοπό έχει να προωθήσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, με ένα σύνολο δράσεων.

Μια κουβέντα για το Νεμπότι:
Ο μπότης είναι το πήλινο δοχείο με το νερό ή το κρασί που βάζουμε στο τραπέζι• επίσης, το κανάτι, το σταμνί.

Η λέξη έχει γίνει ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του πασχαλινού γιορτασμού στην Κέρκυρα, όπου στην πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ρίχνουν από τα παράθυρα και σπάνε τους μπότηδες, τα σταμνιά δηλαδή.
Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά κερκυραϊκή λέξη. Στην πραγματικότητα, ο μπότης είναι ο βυζαντινός εμπότης (εν + πίνω).
Ο εμπότης στη Χίο έχει δώσει τους τύπους νεμπότι, νεμπότης, που ακόμα ακούγονται.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Καλαμωτή

Παιχνίδι θησαυρού
18:30 – 20:00
Αρχιτεκτονική περιήγηση – Ταξίδι στο χρόνο
19:00 – 20:30

Το ταξίδι στο χρόνο είναι ένα παιχνίδι περιήγησης για ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο “βαρβακά”, στο κέντρο του χωριού της Καλαμωτής και από εκεί ξεκινούν ένα παιχνίδι αναζήτησης πληροφοριών για συγκεκριμένα σημεία. Στην αφετηρία βρίσκουν ένα στοιχείο το οποίο τους οδηγεί σε επόμενο σημείο μέσα στο χωριό. Οι συμμετέχοντες προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν από το ένα σημείο στο άλλο θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους και να ζητήσουν πληροφορίες για να λύσουν το γρίφο τους. Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν αρχιτεκτονικά και μη τοπόσημα του χωριού και περιδιαβαίνουν τα σοκάκια με κίνητρο τη γνώση, την ευχαρίστηση και μια έκπληξη που τους περιμένει στο τέλος.


Workshop φωτογραφίας
19:30 – 20:30
Απαραίτητα σύνεργα:
– Προσωπικά αντικείμενα με συναισθηματική αξία, ώστε να φωτογραφηθείτε με αυτά.
– Φωτογραφική μηχανή ή κινητό με κάμερα υψηλής ανάλυσης.
H πρώτη δράση της ΦΛΧ αφορά στους κατοίκους των χωριών. Προτείνεται η δημιουργία ενός υπαίθριου στούντιο και η φωτογράφιση όσων κατοίκων το επιθυμούν, οι οποίοι θα κρατούν προσωπικά τους αντικείμενα, για παράδειγμα παλιές μικρές κορνίζες με φωτογραφίες αγαπημένων τους προσώπων. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν θα εκτυπωθούν και θα εκτεθούν στο χώρο του Φεστιβάλ.


Θεατρική παράσταση
21:30
Η Μικρή μας Πόλη, από το Θεατρικό Σχήμα ¨ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ¨, είναι τρίπρακτο θεατρικό έργο του 1938 του Βορειοαμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ. Τοποθετημένο στη φανταστική Αμερικανική μικρή πόλη Γκρόβερς Κόρνερς μιλάει για την ιστορία των κατοίκων μιας συνηθισμένης πόλης των αρχών του εικοστού αιώνα, όπως απεικονίζεται στην καθημερινή ζωή τους. Κυρίαρχη φιγούρα στο έργο είναι ο Διευθυντής Σκηνής ο οποίος κινείται κάπου ανάμεσα στην πλατεία και στη σκηνή , βάζει τον κόσμο να κουβεντιάσει μαζί του ,δίνει πληροφορίες για το έργο ενώ σε ορισμένες στιγμές συμμετέχει στα δρώμενα και ως χαρακτήρας. Στα κύρια πρόσωπα είναι η Emily οπού στη Τρίτη πράξη γίνεται εκφραστής των βασικών ιδεών του έργου . Η Emily στην πρώτη πράξη ερωτεύεται τον συμμαθητή της George, στη δεύτερη τον παντρεύεται και ζουν μαζί για εννέα χρόνια μέχρι το θάνατο της κατά τη διάρκεια της γέννας. Στην τρίτη πράξη την συναντάμε στο βασίλειο των ψυχών. Σ’ αυτό το περιβάλλον που ζει ,ζητά μια χάρη :να της δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτεί ξανά τη Γη για μια μονό μέρα ώστε να δει αγαπημένα πρόσωπα .Η επιθυμία της ικανοποιείται όμως γυρίζει εσπευσμένα πίσω ,απογοητευμένη, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να εκτιμούν αυτά που μας δίνονται ενόσω βρίσκονται στη ζωή. Όσο για το George είναι ένας τυπικός γυμνασιοπαις της εποχής με ιδιαίτερη αγάπη για τα σπορ. Τυπικές οικογένειες της εποχής είναι οι Γκιμπς και οι Γουεμπ.


Αστροπαρατήρηση
Καλαμωτή Γήπεδο
22:00 – 01:00
Η δράση θα έχει σαν σκοπό να γίνουν αστρονομικές παρατηρήσεις προς του στόχους , πλανήτη Κρόνο , Γαλαξία Ανδρομέδας , σφαιρικό σμήνος Ηρακλή , πλανητικό Νεφέλωμα Λύρας ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στη περιοχή.
Παράλληλα θα γίνεται και μάθημα ουρονογραφίας από τα μέλη του Συλλόγου προς τους παρευρισκόμενους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚέντρο Πρόληψης Ναυτίλος: οι δράσεις του α’ εξαμήνου 2018
Επόμενο άρθρο“Η όπερα της μαστίχας” του Λ. Βενιάδη, στους Ολύμπους