Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Νέο χαράτσι στα φάρμακα- Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Νέο χαράτσι στα φάρμακα- Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

49

Τον ανταγωνισμό της αγοράς, τα κίνητρα για τους ασθενείς και τη χαμηλή διείσδυση στα γενόσημα επικαλείται ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την εξωφρενική – εν μία νυκτί – αύξηση στις τιμές των φαρμάκων που έβαλαν φωτιά στις τσέπες των ασφαλισμένων και το μόνο λάθος που παραδέχθηκε ήταν που δεν ενημερώθηκαν εκ νέου, όπως είπε, υποσχόμενος ότι σύντομα θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα τον νέο τρόπο τιμολόγησης στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), με την οποία έκρουε κώδωνα κινδύνου για τις ανατιμήσεις που φθάνουν έως και 80% σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα, μετά τη νέα ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους να είναι έως και τριπλάσια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, απέδωσε σε αλλαγή στην κάλυψη των γενόσημων φαρμάκων τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές τους και κυνικά ομολόγησε ότι πλέον «ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει στο 100% το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο» και έτερον ουδέν.

«Υπήρχε νόμος του 2021, που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση», είπε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά», συμπλήρωσε ο υπουργός, που χαρακτήρισε σωστό τον νόμο, κάνοντας άλματα λογικής, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «αν το κράτος επιδοτεί το ακριβότερο φάρμακο, ευνοεί τις βιομηχανίες που κρατάνε τις τιμές ψηλά», επικαλούμενος τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, «είδε» κίνητρα για τους ασθενείς που θα κάνουν πλέον έρευνα αγοράς και για το φθηνότερο γενόσημο, ενώ έκανε λόγο και για τη χαμηλή διείσδυση της χώρας στην αγορά γενοσήμων, που ενώ, όπως είπε, έχει μεγάλη παρουσία στην παραγωγή γενοσήμων, εντούτοις έχει μόλις 23% στην αγορά τους, όταν η Πορτογαλία, με τον ίδιο πληθυσμό έχει 43%.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των βιομηχανιών που ειδικεύονται στα γενόσημα, διάσταση που ωστόσο θίγει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο tvxs.gr, καταγγέλλει την κυβέρνηση, για «συμφωνία κάτω από το τραπέζι» με τις φαρμακευτικές, καθώς μειώνεται τουλάχιστον κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback (επιστροφή χρημάτων, λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) της βιομηχανίας και μετακυλίεται η υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους, με την κυβέρνηση αποσύρεται από την πριμοδότηση των πιο φτηνών γενόσημων, προωθώντας ξεκάθαρα τα πρωτότυπα «επώνυμα» φάρμακα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του
Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

Οι φαρμακοποιοί δε φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα
Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση