Αρχική Νέα Τοπικά Νίκος Ταχιάος, υφυπουργός υποδομών: Κάλεσμα σε Τοπική Αυτοδιοίκηση να βάλει πλάτη για...

Νίκος Ταχιάος, υφυπουργός υποδομών: Κάλεσμα σε Τοπική Αυτοδιοίκηση να βάλει πλάτη για τα μεγάλα έργα που ακόμα αργούν (video)

38

Να κερδίσουν χρόνο ζητώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία, να συμπράξει στην εκτέλεση των τριών μεγάλων μεν αλλά κολλημένων για αρκετό καιρό έργων του νησιού, ζήτησαν ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, που επισκέφτηκαν το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου 2024, τα εργοτάξια σε Φράγμα Κόρης Γεφύρι, Δικαστικό μέγαρο και αεροδρόμιο.
Στο φράγμα Κόρης Γεφύρι απομένει ακόμα ένα ποσοστό για να ολοκληρωθεί το έργο, μικρότερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί στον αγιασμό τον Απρίλη του 2023, ενώ συζητήθηκε πάλι ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου. Οταν ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, δήλωνε τη μέρα του αγιασμού πως περιμένει τα νερά του φθινοπώρου του… 2023 για να το λειτουργήσει. Τελικά θα περιμένουμε το τέλος του χρόνου να βρέξει για να μπορέσει να γεμίσει το φράγμα και να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις.
Στο Δικαστικό μέγαρο αντί για το Μάρτιο του ’24, το έργο μετατίθεται προς παράδοση τέλος Μαρτίου 2025 και παρά το αίτημα του δικηγορικού συλλόγου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες και να είναι έτοιμο τον φετινό Οκτώβρη…
Στο σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο του βουλευτή Νότη Μηταράκη, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση τόσο με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθίππη Ζανάρα, όσο και με εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων.
Στο θέμα του Δικαστικού μεγάρου, ο Δήμος Χίου θα συμβάλει με τη φύλαξη του εξοπλισμού, ώστε με την παράδοση του έργου να μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως.
Και τέλος το αεροδρόμιο όπου εδώ το… pressing ασκείται στο να ψηφίσει το περιφερειακό συμβούλιο τη δημιουργία και νέας λατομικής ζώνης.
Στις… πέτρες που μέχρι και να «φυτέψουμε» προέτρεψε ο υφυπουργός εντοπίζεται το πρόβλημα. Αν και το νυν λατομείο δηλώνει πάντα έτοιμο να παραδώσει τα απαιτούμενα αδρανή υλικά…

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τύπου, νωρίτερα το πρωί της 26ης Μαρτίου 2024, ο κ. Ταχιάος και ο κ. Μηταράκης συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, όπου ενημέρωσαν τον Πρόεδρο και τα μέλη του για την πορεία του έργου της επέκτασης του διαδρόμου του Αεροδρομίου, ενώ μίλησαν και για τις συντονισμένες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν τόσο από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας όσο και των αρμόδιων φορέων για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Στο video οι δηλώσεις των Νίκου Ταχιάου και Νότη Μηταράκη και οι απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς υφυπουργού.
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων (μόνο) είναι από το γραφείο τύπου του Νότη Μηταράκη.

Νίκος Ταχιάος, υφυπουργός Υποδομών:
«Κλείνει ένα διήμερο το οποίο, παρά τον θεωρητικά εθιμοτυπικό του χαρακτήρα, αποδείχθηκε στο τέλος πολύ παραγωγικό, καθώς συναντήθηκα με όλους τους φορείς της Χίου, οι οποίοι εμπλέκονται στα έργα τα οποία εκτελεί και παρακολουθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πάντα με τον συντονισμό του Νότη Μηταράκη, του Βουλευτή της Χίου, η οποία θεωρώ ότι είναι τυχερή που εκπροσωπείται από εκείνον, διότι πραγματικά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παρακολουθεί τα έργα εκ του σύνεγγυς, πονάει αυτόν τον τόπο και έχει μια ολιστική άποψη για το νησί. Δεν περιορίζεται σε σημειακές παρεμβάσεις, αλλά διαθέτει τη γνώση του τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί ο υπέροχος αυτός τόπος, ο οποίος διαθέτει όχι μόνο φυσικό κάλλος, αλλά και ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από μία αρχοντιά, την οποία διαπίστωσα από κοντά αυτές τις μέρες.

Σε ό,τι αφορά τα έργα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι πέρασαν από πολλές περιπέτειες, μέχρι να αναλάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την εκτέλεσή τους.
Τα έργα αυτά χρόνιζαν και έπρεπε να “αναστηθούν”, κάτι που σας βεβαιώνω ότι δεν είναι μία εύκολη εξίσωση. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση και πάντοτε μία άσκηση, στην οποία, στην πορεία ανακύπτουν και νέα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον υπάρχουν καθυστερήσεις, τις οποίες αναγνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Υπάρχει καταρχάς το συμβατικό αντικείμενο, το οποίο το διαχειριζόμαστε εμείς κεντρικά ως Υπουργείο στην Αθήνα, μέσω των Υπηρεσιών του, είτε μέσω των περιφερειακών εταιρειών, όπως είναι η ΚΤ.ΥΠ. Έχουμε ήδη θέσει τους αναδόχους των έργων προ των ευθυνών τους και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα της ΚΤ.ΥΠ. Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι -και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το πώς αναπτύσσεται ένας τόπος, το πώς γίνονται τα έργα, εξαρτάται πάρα πολύ και από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Εδώ λοιπόν θέλω να καλέσω δημόσια τους φορείς της Χίου, να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ολοκλήρωση του αεροδρομίου είναι μια υπόθεση η οποία αφορά τους πάντες. Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία «θρυαλλίδα ανάπτυξης» για το νησί της Χίου.

Το Δικαστικό Μέγαρο είναι μια υπόθεση την οποία θα τρέξουμε. Μια υπόθεση που και αυτή πέρασε μια περιπέτεια. Οφείλουμε στους ανθρώπους που υπηρετούν τη δικαιοσύνη στη Χίο -και δεν είναι λίγοι, είναι πολλοί, να τους παραδώσουμε τον χώρο αυτό το συντομότερο δυνατόν. Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο έτος, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις από έκτακτα γεγονότα τα οποία δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε και κανένας δεν μπορούσε να τα ελέγξει, θα είμαστε ώριμοι να το αποδώσουμε.

Και σε ό, τι αφορά το φράγμα της «Κόρης Γεφύρι» και εκεί τρέχουμε για να μπορέσουμε να συντομεύσουμε την έναρξη της πλήρωσης του έργου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για λόγους που δεν αφορούν μόνο την Ελληνική Νομοθεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία άλλαξαν οι κανονισμοί φραγμάτων, οπότε χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές. Και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε εκείνη την ευελιξία, η οποία θα επιτρέψει με απόλυτη ασφάλεια να ξεκινήσουμε η πλήρωση του έργου και παράλληλα να τρέχουμε έργα τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, όπως απαιτούν οι σύγχρονες προδιαγραφές.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη, τον Κωνσταντίνο Μουτζούρη ο οποίος ήρθε εχθές, από τη Λέσβο στη Χίο για να έχουμε τις συναντήσεις, και τον Αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Βρουλή και τον Δήμαρχο, Γιάννη Μαλαφή. Είχαν απόλυτη διαθεσιμότητα για να βοηθήσουν στα έργα. Έχω διαπιστώσει ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας στελεχώνονται από πολύ ικανά στελέχη που παρακολουθούν επίσης τα έργα με πολλή προσοχή και τα οποία πραγματικά πιστεύω ότι μπορούν με πολύ ακέραιο τρόπο να συμβάλλουν στην περαίωσή τους.»

Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου της ΝΔ:
«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό Υποδομών, τον κύριο Νίκο Ταχιάο, που επένδυσε 3 μέρες στο νησί μας. Ήρθε για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση εορτασμούς της επετείου της επανάστασης του 1821, αλλά κυρίως να δει τέσσερα πολύ σημαντικά έργα, τα οποία εκτελούνται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου του. Υπάρχει και ένα πέμπτο πολύ σημαντικό έργο, το οποίο πληροφορήθηκα ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, είναι το τελωνείου του λιμένα της Χίου, το οποίο φαντάζομαι θα συζητήσουμε σε επόμενη ευκαιρία. Είναι ένα κρίσιμο επίσης έργο για την τουριστική ανάπτυξη.

Από τα τέσσερα έργα τα οποία αναφέρθηκαν, τα δύο απαιτούν συντονισμό. Απαιτούν συντονισμό μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου και στην περίπτωση του αεροδρομίου και του Δήμου. Και κατά την επίσκεψη του κυρίου Υφυπουργού, στη συνάντηση εργασίας που έγινε χθες το βράδυ με την Περιφέρεια και το Δήμο, αλλά και σήμερα με τις επιτόπου επισκέψεις στα έργα, αντιμετωπίστηκαν πολλά μικρά τεχνικά ζητήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να γίνει αυτή η ολοκλήρωση στους χρόνους που ευελπιστούμε.

Ξεκινώντας από το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι» που επισκεφτήκαμε το πρωί, όπως σας είπε και ο Υφυπουργός, υπάρχουν νέοι κανονισμοί φραγμάτων οι οποίοι έχουν ήδη προβλεφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι οι μικρές λεπτομέρειες που εκκρεμούν πλέον μπήκαν σε ένα οργανωμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η πλήρωση του φράγματος μέσα στο 2024.

Επισκεφτήκαμε το Δικαστικό Μέγαρο. Εκεί υπάρχει καθυστέρηση. Υπάρχει καθυστέρηση όμως η οποία δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση, δεν οφείλεται στο αρμόδιο Υπουργείο. Νέο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025, αλλά νομίζω ότι πλέον έχουν μπει στέρεες βάσεις ώστε αυτός ο αναθεωρημένος στόχος να θεωρείται εφικτός.

Το πολύ σημαντικό έργο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι το αεροδρόμιο της Χίου. Εδώ που βρισκόμαστε, στο κτίριο των αναχωρήσεων, είμαστε αισιόδοξοι ότι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, τον Ιούνιο, είναι εφικτό και όλο το κτήριο μέσα στο 2024.

Στο μεγάλο ζήτημα αυτό που απασχολεί όλους και συζητήσαμε και το πρωί με το φορέα τουρισμού που είναι η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου, όπως είπε ο κύριος Υφυπουργός, απαιτείται η στήριξη όλων. Έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες του και ολοκληρώνεται και η αδειοδότηση ώστε να βρεθεί το μέρος των υλικών που χρειάζεται, πέρα από τις ποσότητες που προφανώς χρειάζονται από το λατομείο, ώστε αυτό το έργο να μπορεί να ολοκληρωθεί το 2026. Είναι κρίσιμο όλοι -και νομίζω ότι υπάρχει και μια πολιτική δέσμευση και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Ταχιάου- ώστε και αυτό το έργο, το οποίο έχει επανεκκινήσει όπως είδατε, να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης.

Τα δημόσια έργα, πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο ρόλος της Κυβέρνησης και εμάς επικουρικά ο ρόλος ως κυβερνητικών Βουλευτών που ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο και συνεργαζόμαστε με τα Υπουργεία είναι όποτε υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες -που πάντα θα υπάρχουν, να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατόν. Στο πρόσωπο του κ. Ταχιάου βρήκαμε έναν άνθρωπο ο οποίος, πέραν των ηγετικών ικανοτήτων του έχει και τις πρακτικές εμπειρίες και γνώσεις να βρίσκει γρήγορα λύσεις. Και νιώθω μετά την επίσκεψη πιο αισιόδοξος από ότι όταν τον περίμενα στο αεροδρόμιο να έρθει.»

 

Διαφήμιση