Αρχική Green Life Ανθρώπων Ιστορίες Νοέμβρης 1940- η γενναιόδωρη χειρονομία ενός Έλληνα, γράφει η Σ. Καρασούλη

Νοέμβρης 1940- η γενναιόδωρη χειρονομία ενός Έλληνα, γράφει η Σ. Καρασούλη

139

Προχτές έτυχε να διαβάσω αυτό το συγκινητικό άρθρο δημοσιευμένο στις 21/11/1940 στην τοπική εφημερίδα του Βανκούβερ The Daily Province.

Το άρθρο περιγράφει την γενναιόδωρη χειρονομία του φτωχού Σπύρου Παπαβδή, που δώρισε από το υστέρημα του 52 δολάρια στο ταμείο της Ελληνικής Πολεμικής Περίθαλψης, μια και λόγω ηλικίας δεν μπορούσε να πάει στην Ελλάδα να πολεμήσει.
Αυτά τα $52 ισοδυναμούν περίπου με 900 σημερινά δολάρια, μια περιουσία για έναν ηλικιωμένο και φτωχό μεροκαματιάρη και τα χρήματα που είχε κατορθώσει να βάλει στην άκρη για τα έξοδα της κηδείας του. Δεν ξέρω τι απέγινε ο Σπύρος Παπαβδής… Ελπίζω η Ελληνική Κοινότητα να του έκανε κανονική κηδεία και ταφή. Ας είναι αυτό ένα μνημόσυνο για αυτόν και για όλους τους ομογενείς μετανάστες που δεν βρήκαν στην ξενιτειά τα δέντρα με τα χρυσά φλουριά, αλλά παρέμειναν μέχρι τέλους πιστοί και ιδανικοί πατριώτες. (Η φωτογραφία του Σπύρου Παπαβδή είναι από το άρθρο.)

“Φτωχός Βιοπαλαιστής Έκανε Δωρεά 52 Δολάρια” “Μην ανησυχείτε για μένα. Θα βρω τρόπο να ζήσω. Αυτό που θέλω είναι να δω την πατρίδα μου να νικήσει. Ο 70χρονος Σπύρος Παπαβδής χειρονομούσε με ενθουσιασμό καθώς εξηγούσε στους δημοσιογράφους σήμερα γιατί έδωσε και την τελευταία του δεκάρα για να βοηθήσει τον γενναίο Ελληνικό στρατό να σώσει την πατρίδα του από την απειλή της Ιταλικής εισβολής.
O Παπαβδής ηλέκτρισε τους συγκεντρωμένους στην Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ το βράδυ της Τετάρτης όταν έκανε δωρεά $52 στο ταμείο της Ελληνικής Πολεμικής Περίθαλψης. Όλοι που παρευρίσκονταν στην συγκέντρωση γνώριζαν ότι ο Παπαβδής είναι φτωχός.
Ήρθε στο Βανκούβερ 32 χρόνια πριν και καθώς περνούσαν τα χρόνια, ήταν όλο και πιο δύσκολο να βγἀλει το ψωμί του. Δεν έχει σπίτι και κοιμάται όπου βρει. Πρόσφατα απασχολείται ευκαιριακά, δουλεύοντας πότε εδώ και πότε εκεί και είχε καταφέρει να βάλει στην άκρη μερικά χρήματα.
“΄Εκανα οικονομίες για να πληρώσω για τα έξοδα της κηδείας μου,” είπε. “Αλλά αυτό τώρα δεν έχει σημασία. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι να κερδίσουν τον πόλεμο οι Έλληνες κι οι Βρεττανοί.”
Ο Παπαβδής έχει καστανά μάτια και γκρίζα σγουρά μαλλιά. Οι μάχες που γίνονται τώρα στην πατρίδα του είναι πολύ κοντά στον τόπο που γεννήθηκε, στα ορεινἀ της βόρειας Ελλάδας. Το παράδειγμα του Παπαβδή μπορεί να ήταν αυτό που ώθησε κι άλλους να συνεισφέρουν γενναιόδωρα. Δεκαπέντε λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ Θεόδωρος Πάππας άνοιξε επίσημα τον κατάλογο συνδρομών, οι 60 Ελληνο-Καναδοί που ήταν παρόντες πρόσφεραν συνολικά $5,500 σε μετρητά και δέσμευση δωρεών. Αναμένεται ότι θα συγκεντρωθούν άλλα $1,500 τις επόμενες δύο μέρες μετά από έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη συνεισφέρει. Την επόμενη εβδομάδα οι γυναίκες της Φιλοπτώχου θα διοργανώσουν χοροεσπερίδα για να συγκεντρώσουν και άλλα χρήματα.

Επιμέλεια- παρουσίαση: Σοφία Καρασούλη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη από ΛΑΣ Δήμου Χίου- Περιφέρεια για τα προβλήματα του τόπου
Επόμενο άρθροΣύλληψη 36χρονου για παράνομη εμπορία μαστίχας