Αρχική Πολιτισμός Τέχνες “Ο Αυτόχειρας” από τη Θεατρική Ομάδα Νενήτων “Η Βοκαριά”, 30-31 Μαρτίου (video)

“Ο Αυτόχειρας” από τη Θεατρική Ομάδα Νενήτων “Η Βοκαριά”, 30-31 Μαρτίου (video)

122

Αν και γραμμένο στα 1928 στη Σοβιετική Ενωση, “ο Αυτόχειρας” υπόσχεται προβληματισμό για θέματα που μας απασχολούν και σήμερα αλλά και γέλιο με τις καταστάσεις που ξετυλίγονται στο έργο του Νικολάι Έρντμαν.

Με αφορμή τις δύο παραστάσεις στο ΟΜΗΡΕΙΟ, το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου 2024, η σκηνοθέτρια Νίτσα Κλούβα και οι ηθοποιοί Αργυρώ Στρατάκη (και βοηθός σκηνοθέτη) και Ανθή Τσουκάλου μίλησαν για το έργο.

Ο πρωταγωνιστής στο έργο “Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ” του Νικολάι Έρντμαν είναι ο Σεμιόν Ποτζεκάλνικοφ, ένας άνεργος νέος, που ζει μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του σ’ ένα άθλιο ισόγειο μιας εργατικής πολυκατοικίας.
Μετά από έναν νυχτερινό καβγά με τη γυναίκα του και μια σειρά παρεξηγήσεων και κωμικών συμπτώσεων, διαδίδεται στη γειτονιά και σε ολόκληρη την πόλη ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει.
Στο φτωχικό του Σεμιόν κάνουν την εμφάνισή τους αδίστακτοι εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων συμφερόντων, προσπαθώντας να τον πείσουν να… αυτοκτονήσει, ώστε να γίνει με τον θάνατό του ένας εθνικός ήρωας!

Στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτούν ιδεολογικά τον θάνατό του.
Ο Σεμιόν, έως τότε άσημος και περιφρονημένος από την κοινωνία, γίνεται ξαφνικά το επίκεντρο της προσοχής.
Η ιδέα της αυτοκτονίας αρχίζει να φαντάζει γλυκιά. Όσο πλησιάζει η μοιραία στιγμή, ο Σεμιόν αρχίζει να ταλαντεύεται. Η λαχτάρα του για τη ζωή είναι ακατανίκητη αλλά… ένας μεγαλειώδης και ηρωικός θάνατος είναι απίστευτα δελεαστικός…

Ποιος θα κερδίσει στο τέλος; Η δύναμη της ζωής ή το σκληρό παιχνίδι των εντυπώσεων που χρειάζεται νέο αίμα;
Ανελέητα σύγχρονη και αδυσώπητα ευφυής, η ξέφρενη κωμωδία του Έρντμαν μιλά για την κοινωνική υποκρισία και τους σαρωτικούς μηχανισμούς επιβολής εξουσίας στο άτομο αλλά και την ανόθευτη, αδιαπραγμάτευτη, ακατανίκητη επιθυμία του ανθρώπου για ζωή. Σχεδόν εκατό χρόνια από τη δημιουργία του,

“Ο Αυτόχειρας” αποδεικνύεται ένα διορατικό κείμενο με μοναδική δυναμική, που προκαλεί έντονα συναισθήματα και σκέψεις, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο με τις αδυναμίες και τα δεινά του. Ο Έρντμαν μετατρέπει αυτήν την κωμωδία των παρεξηγήσεων σε μία έντονη κοινωνική και πολιτική σάτιρα, χρησιμοποιώντας πρόσωπα-σύμβολα, τα οποία ξεφεύγουν από τους ρόλους τους, εκπροσωπώντας θεσμούς και εξουσίες.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 30-ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 8.30 μ.μ.-ΟΜΗΡΕΙΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βασίλης Τσινάς, Σοφία Κάβουρα.

Διαφήμιση