χρόνια ύστερα απ’ τη γέννησή του γιου μιας χωρικής που τον σταύρωσαν πάνω σ’ ένα ξύλο σ’ ένα λόφο της Σιών, επειδή κουβάλησε μαζί του καινούργιες ιδέες.
Ο Δημήτριος (Μήτσος) Μαρουκάκης γεννήθηκε στην Χίο το 1902 και ήταν γιος παπά. Στη Χίο ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, ενώ στη συνέχεια σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έκανε στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν στη Γαλλία μεταπτυχιακές σπουδές στην οινολογία, όπου αρίστευσε.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο της Σάμου ο Δημήτρης Μαρουκάκης φτάνει στο τέλος της δεκαετίας του 1920 για να εργαστεί ως χημικός – οινολόγος στην εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων με έδρα στον Πειραιά και υποκατάστημα στον Αγιο Κωνσταντίνο της Σάμου.
Μένει στο χωριό, αλλά στον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει στο Καρλόβασι όπου χτυπά η καρδιά της εργατιάς με τους χίλιους και πάνω βυρσοδεψεργάτες, αλλά και σε όλα τα χωριά των Μαχαλάδων, όπου στενάζει από την εκμετάλλευση η φτωχή αγροτιά.
Εδώ ανταμώνει ο Μαρουκάκης την άγρια εκμετάλλευση των αμπελουργών από τους κρασέμπορους και τους τοκογλύφους, μαζί με την εξαντλητική δουλειά των εργατών στις ταβέρνες, εργατών – δουλοπάροικων, αφού κατά κανόνα ξεχρέωναν με τη δουλειά τους τα πανωγραψίματα και τα δανεικά των αφεντικών τους.
Πάνω από 1.000 βυρσοδεψεργάτες δούλευαν ήλιο με ήλιο ακόμη και την Κυριακή, σε άθλιες συνθήκες, ξυπόλητοι, ρακένδυτοι, με μεροκάματα πείνας.
Για τις επαναστατικές του ιδέες αλλά και για την δράση του έκανε δύο χρόνια φυλακή και ένα εξορία στον Αη Στράτη. Από το 1934 ήταν συντάκτης στο Ριζοσπάστη και αργότερα έγινε αρχισυντάκτης του.
Το βράδυ της 4ης Αυγούστου, ελάχιστες ώρες μετά την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ο Μαρουκάκης συνελήφθη στα γραφεία του Ριζοσπάστη, μαζί με πολλούς άλλους κομμουνιστές, και οδηγήθηκε στην Γενική Ασφάλεια Πειραιά.
Εκεί κρατήθηκε αρκετές μέρες και βασανίστηκε για να μαρτυρήσει τα μέρη που βρισκόταν τα παράνομα τυπογραφεία του Ριζοσπάστη. Ο Μαρουκάκης άντεξε τα σκληρά βασανιστήρια και δεν ομολόγησε τίποτε.
Ο Δημήτριος ( Μήτσος) Μαρουκάκης στις 10 το βράδυ στις 13 Οκτώβρη 1936 πετάχτηκε από τους βασανιστές του από την ταράτσα της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά στο οδόστρωμα. Το άψυχο σώμα του Μαρουκάκη περισυνέλεξαν άτομα που εκείνη την ώρα περνούσαν μπροστά από το κτίριο.
Διαβάζω πολλές αναφορές εντύπων στο βιογραφικό του. Κανένα όμως δεν μπορεί να μεταφέρει την συντριβή του γονιού, του παππού μου του παπά Κυριάκου, όταν έμαθε την δολοφονία του παιδιού του!
Ούτε το δάκρυ της αδερφής του, της θείας μου Μαρίνας, κάθε φορά που κοιτούσε την φωτογραφία του κρεμασμένη
στο τοίχο του σπιτιού της μέχρι την αιώνια σιγή της.
Δημήτριος (Μήτσος) Μαρουκάκης
Ο θείος μου!!
Ο αδερφός του πατέρα μου!!
Και ήταν μόνον 34 χρονώ!
Δημητρία (Μήτσα) Μαρουκάκη
Αφιέρωμα της ΤΕ ΣΑΜΟΥ του ΚΚΕ
Τον Ιούλιο του 2017, η ΤΕ ΣΑΜΟΥ του ΚΚΕ τίμησε τον πρωτοπόρο κομμουνιστή, πρωτεργάτη των πρώτων Κομματικών Οργανώσεων στη Σάμο τη δεκαετία του 1920, τον Χιώτη επιστήμονα χημικό – οινολόγο Μήτσο Μαρουκάκη.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα – αφήγηση από τους Βαγγελιώ Αμπαζή και Αλκη Πόθο για τον πρωτοπόρο κομμουνιστή με αποσπάσματα από την τοπική λογοτεχνία, τον τοπικό Τύπο, αλλά κυρίως μέσα από το πλούσιο υλικό σε ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» από τη Σάμο, έως τη δολοφονία του από τη βασιλομεταξική δικτατορία στις 13 Σεπτέμβρη 1936, όταν εκπαραθυρώθηκε από την Ασφάλεια του Μανιαδάκη, για να αποτελέσει το πρώτο της θύμα.
Στην εκδήλωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου του μεσοπολέμου και ειδικότερα η αρθρογραφία του Μ. Μαρουκάκη στον «Ριζοσπάστη», η δίκη των μελών της Οργάνωσης που είχαν συλληφθεί το 1932 και παραπέμφθηκαν με το «Ιδιώνυμο» καθώς και η νεκρολογία για τον Μαρουκάκη του Ρ/Σ «Ελεύθερη Ελλάδα» το 1952, που αναδημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» το 1976, 40 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ