Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Ο εγκιβωτισμός των ποταμών, του Γιάννη Μακριδάκη

Ο εγκιβωτισμός των ποταμών, του Γιάννη Μακριδάκη

711
Εμείς εδώ στο νησί εγκιβωτίζουμε τους χειμάρρους και μετά δίνουμε στους δρόμους το όνομα τους για να τους θυμόμαστε ή για να τους εξευμενίζουμε ώστε να μη μας θυμούνται αυτοί με πλημμυρικά φαινόμενα.

Καλοπλύτης, Κανδήλας, Παρθένης τρεις εγκιβωτισμένοι σε μεγάλο μήκος τους χείμαρροι διατρέχουν κάτω από τους δρόμους την πόλη μας.

Έχουμε βεβαίως αρκετές φορές πλημμυρίσει αλλά ποτέ δεν πτοηθήκαμε. Ούτε η απόφαση του ΣτΕ μας πτόησε, η οποία έκρινε παράνομο τον εγκιβωτισμό του χειμάρρου Κανδήλα μετά από προσφυγή του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου πριν 20+ έτη, και ζήτησε από τον Δήμο να επαναφέρει τον χείμαρρο στην πρότερη κατάσταση. Δεν εκτελέστηκε ποτέ η απόφαση του ΣτΕ.

Απεναντίας, εγκιβωτίσαμε κατόπιν και τον Παρθένη για την κατασκευή του Περιφερειακού της πόλης και τώρα, που στα ανάντι του χειμάρρου θα γεμίσει με 3.000.000 κυβικά νερό το φράγμα Κόρης γεφύρι, είναι νομίζω πολύ πιθανόν, με κλειστό τον χείμαρρο Παρθένη που εκτονώνει το φράγμα, αν συμβεί κάποιο δυναμικό φυσικό φαινόμενο, και μια αστοχία του φράγματος, να πάει όλος ο προσφυγικός συνοικισμός του Βαρβασιού απέναντι, να ξαναβρεί τις χαμένες πατρίδες.

Yianis Makridakis, 9/9/2023
Διαφήμιση