Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για το κυβερνών κόμμα μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά μετά την εμπρηστική συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τίθεται εκτός Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά κυρίως για τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.
Διπλή η διαγραφή, πότε επισημοποιείται
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κινούνται οι διαδικασίες για «διπλή» διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. και από το κόμμα.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διαδικασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Κ.Ο. παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., Γιάννη Τραγάκη, με το ερώτημα διαγραφής του. Η Επιτροπή συνεδριάζει και το πρακτικό της απόφασης αποστέλλεται στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέχεια με βάση την απόφαση της Επιτροπής στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.
Οι επίσημες εξελίξεις αναμένονται από τη Δευτέρα, όταν και θα έχει ανοίξει η Βουλή και τότε θα τεθεί και τυπικά εκτός Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς.
Το κυβερνών κόμμα μένει, πλέον, με 155 βουλευτές κι έναν… αστερίσκο, καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε μεν τεθεί εκτός ΚΟ το καλοκαίρι αλλά δεν είχε διαγραφεί από το κόμμα και στηρίζει στη Βουλή την κυβέρνηση, αναμένοντας την επιστροφή του.
Σκληρά λόγια και από το Μαξίμου
Στην ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης ανέβασε τους τόνους, καθώς κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι υιοθέτησε ακραία ψεύδη με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, ενώ σε άλλο σημείο μιλάει για λογικές πολιτικής «καμαρίλας».
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρει:
Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.
Τα δηλητηριώδη βέλη Σαμαρά
Με αιχμή τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος “κατευνασμός” των τουρκικών προκλήσεων». Υπέδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «στείλει σπίτι τους» όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της «φιλίας και ηρεμίας» με την Τουρκία. Και διερωτήθηκε «γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».
Ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, εκτόξευσε αιχμές και κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, κάνοντας λόγο για «χαριεντίσματα» και «γέλια μεταξύ Ερντογάν, Ράμα και Έλληνα πρωθυπουργό».
Συνεχίζοντας την εφ΄όλης της ύλης κριτική του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. τοποθετήθηκε και για το μεταναστευτικό και την woke ατζέντα δηλώνοντας «τι σημαίνουν τα κύματα των εργαλειοποιημένων παράνομων μεταναστών, η woke ατζέντα και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση”; Η οποία δημιούργησε ακρίβεια πολύ ανθεκτική. Ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτά έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ. Η κυβέρνηση χρειάζεται πυξίδα, λείπει το όραμα το αφήγημα προς την κοινωνία».
Τέλος, πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας για την «καλύτερη επιλογή», κάτι που έφερε αντίδραση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού το οποίο διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε κάποια συνεννόηση.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr