Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστών του Ντονμπάς και στέλνει στρατό

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστών του Ντονμπάς και στέλνει στρατό

86

Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση ανακοινώθηκε με διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από σχετικό αίτημα των ηγετών των αυτονομιστών των δύο περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ, αντίστοιχα.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε και την απόφασή του να μετακινηθούν ρωσικά στρατεύματα για «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Ντονμπάς και συγκεκριμένα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών υπάρχουν ήδη περίπου 190.000 Ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Το διάγγελμα του Πούτιν

Κατά το διάγγελμά του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως οι συμφωνίες με τους δυτικούς μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης δεν τηρήθηκαν και περιέγραψε το πλέγμα των ρωσοουκρανικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας και τμήμα της ιστορικής ρωσικής γης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, τα οποία χαρακτήρισε ως πραξικόπημα από μια ολιγαρχία σε συνεργασία με νεοναζί και την υποστήριξη των ΗΠΑ και παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς, με σημαντικές παραβιάσεις δικαιωμάτων όπως είπε. «Αυτό (σ.σ. το πραξικόπημα) οδήγησε την Ουκρανία σε αδιέξοδο, την έσπρωξε σε εμφύλιο. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν. Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που μοναδικός του στόχος, όπως τόνισε, είναι να επεκταθεί. «Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο. «Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς. Το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών. Εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Αμερικανικά ντρόουνς κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία».

«Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οι υποδομές του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στα Ρωσικά σύνορα. Πολλά αεροδρόμια έχουν οικοδομηθεί κοντά στα σύνορα μας. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σειρά επιθετικών πυραύλων. Η απόφαση για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει ληφθεί εδώ και καιρό», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «το ΝΑΤΟ αδιαφόρησε πλήρως για τις ανησυχίες μας και απέρριψε όλα τα αιτήματά μας αναφορά με την ασφάλειά μας». Η Ρωσία αντιτάσσεται με κάθε τρόπο στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ειδικά σ’ αυτό είμαστε απόλυτοι, σημείωσε.

«Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με την απειλή κυρώσεων, μπορεί να την βάλουν, δεν θα μπορέσουν όμως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Ο φόβος μιας ξαφνικής επίθεσης εναντίον της χώρας μας αυξάνεται σημαντικά εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ. Η βασική πλατφόρμα για την επίθεση εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.

«Θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς καμία δικαιολογία. Να πλήξουν την εθνική μας κυριαρχία. Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο και με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στον Ντονμπάς», είπε μεταξύ άλλων και προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. «Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό», τόνισε.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος Χίου: Ζητά συνοδό για την Αμέλια
Επόμενο άρθροΟμοσπονδία ΕΒΕ- Φορείς για συλλαλητήριο: Την Τετάρτη 23/2 στην πλατεία