Αρχική Νέα Τοπικά ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο- συγκέντρωση και στη Χίο (video)

ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο- συγκέντρωση και στη Χίο (video)

91

Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Χίου έδωσαν μήνυμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση- διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο που προχωρεί για τα εργατικά ζητήματα η Κυβέρνηση.
Η συμμετοχή στην πορεία που ακολούθησε της συγκέντρωσης, μικρή, με μπροστάρηδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Θα περίμενε βέβαια κάθε λογικός άνθρωπος ότι η συμμετοχή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη με δεδομένο ότι αν οι εργασιακές σχέσεις αλλάξουν προς το χειρότερο, η νέα γενιά, τα παιδιά που τελειώνουν Πανεπιστήμιο ή επαγγελματικές σχολές θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εργάζονται σε έναν τόπο όπου οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και κάτω του τυπικά χαμηλότερου, όπου οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, τα ένσημα είναι λιγότερα των ημερών- ωρών εργασίας και τα λεγόμενα δώρα που κάποτε δίνονταν ως 13ος και 14ος μισθός δεν καταβάλλονται…

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Νικήτας και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου Λία Αξιώτη.
Μήνυμα αλληλεγγύης και προς το λαό της Θεσσαλίας, για όλα τα δεινά που υποφέρουν και που είναι συγκεκριμένες πολιτικές τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης αλλά και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επέφεραν αυτές τις καταστροφές.

ΣυμΦΩΝα ΜΕ το νομοσχέδιο:
• το άρθρο 4 δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει εργαζόμενους, ακόμη και εγκύους, χωρίς αποζημίωση πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους, που τη βαφτίζει «δοκιμαστική περίοδο»
• το άρθρο 9 θεσμοθετεί εργασία μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.
• το άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας. Πρόκειται για τις συμβάσεις «ελάχιστων – μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.
• με τα άρθρα 25 και 26 καταργείται η πενθήμερη εργασία, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.
• το άρθρο 30 προβλέπει ότι καθήκοντα ιατρού Εργασίας μπορούν να ασκούν και γιατροί που δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την προστασία της υγείας των εργαζομένων
• το άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, αφού όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαστιχοπαραγωγοί: Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΕκδήλωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στη “Σκοτεινή Φυλακή”