Από 1η Ιανουαρίου 2020 δεν θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι χρήματα από την τσέπη τους για την φυσικοθεραπεία των παιδιών τους στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής, καθώς με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνονται οι καταβαλλόμενες δαπάνες όταν πραγματοποιούνται εκτός δικτύου συμβεβλημένων.
Κάτι τέτοιο προκαλεί αλλά θέματα όμως, αφού χωρίς λόγο το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφασίζει να μην αποζημιώνει τις φυσικοθεραπείες των δικαιούχων της ειδικής αγωγής (άρθρο 45 ειδική αγωγή) σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές. Η ενέργεια αυτή του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ είναι πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς, διότι ή θα αλλάξουν φυσικοθεραπευτή ή θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΣΦ Πέτρο Λυμπερίδη, οι φυσικοθεραπείες αποτελούν ένα μικρό κομμάτι από τα 110 εκατομμύρια της ειδικής αγωγής που μετά βίας η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 6 εκ ευρώ ετησίως και αφορά παιδιά με έντονα κινητικά προβλήματα. Οι διαβεβαιώσεις που είχε λάβει μέχρι σήμερα ο ΠΣΦ από τον οργανισμό ήταν διαφορετικές ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς της απόδοσης της δαπάνης με ΑΠΥ.
του Νίκου Ροδίτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ, 23/11/2019
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η καταγραφή – με ευθύνη του Π.Σ.Φ. – των συμβεβλημένων και μη συμβεβλημένων που εξυπηρετούν δικαιούχους ειδικής αγωγής, για να διασφαλιστεί ότι οι αποζημιώσεις του οργανισμού δεν θα καταβάλλονταν σε μη κατοχυρωμένους επαγγελματίες υγείας Ο ΠΣΦ ήταν το μόνο ΝΠΔΔ επαγγελματιών υγείας που παρέδωσε λίστες, με συνεχή εβδομαδιαία ανανέωση και ξαφνικά μαθαίνει ότι από 1/1/2020 ότι σταματά το καθεστώς της αποζημίωσης μόνο για τις φυσικοθεραπείες.
Όπως είπε στο «Κ» ο κ. Νίκος Καρύτης Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΠΣΦ-Ν.Π.Δ.Δ. Λέσβου Χίου Σάμου, «θα περιμέναμε πριν την λήψη της τελικής απόφασης για αυτό το λεπτό θέμα και κατά την διάρκεια των συζητήσεων να κληθεί ο σύλλογος από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να εκθέσει τις απόψεις του διότι ο ΠΣΦ έχει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητάμε την παρουσία μας στο επόμενο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Ο Π.Σ.Φ. θα ενημερώσει την Πολιτική Ηγεσία και τους συλλόγους γονέων και ασθενών για το πώς και πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό το ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού και – κυρίως – για το πόσο θα επηρεάσει την θεραπεία και την ψυχολογία αυτών των παιδιών. Δεν είναι καθόλου εύκολο και βέβαια δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό, μετά από κάποια χρόνια θεραπείας, να αλλάζει αβασάνιστα ο θεραπευτής του παιδιού σου». Θα αγωνιστούμε για την καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στο ευαίσθητο θέμα της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και του ΠΑΙΔΙΟΥ».
Νίκος Ροδίτης