Αρχική Απόψεις Aρθρα Οικογένεια Σύρων από τη ΒΙΑΛ παλεύει για να μην απελαθεί…

Οικογένεια Σύρων από τη ΒΙΑΛ παλεύει για να μην απελαθεί…

478

Σοβαρά ερωτήματα για την προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση της νομιμότητας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της πολιτικής της στο προσφυγικό γεννά η αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για την υπόθεση Σύρου πρόσφυγα, της συζύγου του και των πέντε παιδιών τους που ζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

του Γιώργου Παγούδη
από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Φαίνεται ότι ο υπουργός, προκειμένου να δείξει έργο, βιάζεται να τους επιστρέψει στην Τουρκία, κατά παράβασΣύρος η και αυτού του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση.

Με τη διαδικασία ασύλου να εκκρεμεί, ο υπουργός δεν δίστασε να προκαταλάβει την επιστροφή του 46χρονου Μοχάμεντ στην Τουρκία, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι πρόκειται να απελαθούν και μάλιστα με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μάς επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ωστόσο η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η υπόθεση του 46χρονου Σύρου κάθε άλλο παρά έχει τελεσιδικήσει. Πράγματι, λόγω κάποιων άστοχων χειρισμών, ο εν λόγω Σύρος είδε την πρώτη αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα να απορρίπτεται τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό.

Μοιραία η υπόθεση έφτασε στο ΕΔΑΔ, το οποίο εξέτασε τον φάκελό του και έκρινε ότι η επιστροφή του στη γειτονική μας χώρα, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε πόλεμο με τη Συρία, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον ίδιο και την οικογένειά του, αφού η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες!

«Η πρώτη και μεγαλύτερη αστοχία ήταν το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος, πατέρας πέντε παιδιών ηλικίας από 2 έως 14 ετών, έμεινε τόσους μήνες στη ΒΙΑΛ στη Χίο», τονίζουν αλληλέγγυοι δικηγόροι, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να του δοθεί το καθεστώς του ευάλωτου άμεσα με την έλευσή του στην Ελλάδα και την υποβολή της αίτησης ασύλου.

Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας ήταν να παρουσιαστούν ελλείψεις στον φάκελό του που οδήγησαν σε δύο αποφάσεις οι οποίες έκριναν μη παραδεκτό το αίτημα ασύλου στη χώρα μας και στην τελική απόρριψή του από το ΕΔΑΔ.

Ωστόσο η διαδικασία δεν σταματά εδώ. Οι αλληλέγγυοι δικηγόροι και άλλοι που πληροφορήθηκαν την πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει στην άμεση μεταφορά του στη Λέσβο και από εκεί στην Τουρκία συγκέντρωσαν νέα στοιχεία που συνηγορούν στο αίτημα ασύλου.

«Εχουμε στα χέρια μας ιατρική βεβαίωση ότι αυτός ο άνθρωπος έχει υποστεί ακραία βία που του έχει αφήσει σοβαρές βλάβες», τόνισαν οι ίδιοι, επικαλούμενοι έγγραφο που αποδεικνύει ότι αυτός ο άνθρωπος έχει υποστεί βασανιστήρια.

Συγκεντρώνοντας και άλλα στοιχεία, κατέθεσαν μεταγενέστερο αίτημα (καθόλα παραδεκτό σύμφωνα με τον νόμο), συμπληρώνοντας τον σχετικό φάκελο, και απευθύνθηκαν εκ νέου στην Υπηρεσία Ασύλου που μόλις χτες κάλεσε τους δύο οικογενειάρχες πρόσφυγες σε συνέντευξη.

Το αποτέλεσμα της συνέντευξης αναμένεται. Πάντως, και στην περίπτωση νέας απόρριψης, οι ίδιοι δικαιούνται να εξεταστεί το μεταγενέστερο αίτημα σε δεύτερο βαθμό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την επίταξη-Σταματά το διάλογο με Κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΠαιχνίδι Δημοτικής Αρχής Χίου με Ν. Μηταράκη, βλέπει η ΛΑΣ