Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα επεισόδια σε Λέρο και Χίο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα επεισόδια σε Λέρο και Χίο

117

9/5/17

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν τρεις τουλάχιστον επιθέσεις ρατσιστικής βίας στη Λέρο. Με συντεταγμένο τρόπο συμμορίες προχώρησαν σε ξυλοδαρμό προσφύγων αρκετοί από του οποίους οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα. Οι πράξεις αυτές είναι ξεκάθαρα ρατσιστικές και ξενοφοβικές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, η σύλληψη των υπαιτίων των επιθέσεων τους με την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου.
Την ίδια ώρα στη Χίο σημειώνονται συνεχείς συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων. Η μακρά περίοδος αναμονής, οι πολλαπλές απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου σε πολλούς πρόσφυγες σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και την αποχώρηση των ΜΚΟ που προσέφεραν ιατρική φροντίδα (και ιδιαίτερα ψυχιατρική) στους πρόσφυγες, συγκροτούν ένα μείγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί.
Ο πρόχειρος καταυλισμός στη Σούδα αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν 2 χρόνια μετά την «έκρηξη» της προσφυγικής κρίσης και ενώ έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες στη Σούδα, συνθήκες που προσβάλουν όλους μας.
Η παρατεταμένη ένταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την τοπική κοινωνία, καθώς ζει καταστάσεις που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων εξαπολύοντας πογκρόμ εναντίων προσφύγων, ως αυτόκλητοι προστάτες της κοινωνίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα συνεχή επεισόδια ρατσιστικής βίας που έχουν παρουσιαστεί στα νησιά μας και καλούμε την Κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να συνεργαστούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, καθώς και για την σύλληψη και την τιμωρία των δραστών των ρατσιστικών επιθέσεων για την επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης και του αισθήματος ασφάλειας στις κοινωνίες των νησιών μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιορτής της μητέρας στα mastihashop
Επόμενο άρθροΜαγειρικές απόπειρες- ριζότο με θαλασσινά