Οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr.
Επίσης καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον αριθμό 2131361500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Τα πρώτα αποτελέσματα, των εκλογών θα σταλούν το βράδυ της Κυριακής από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Πως ψηφίζουμε
Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.
Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.
Για τις Ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.
Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
– Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
– Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
– Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
– Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
– σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
– σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
o όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
o όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
– Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.
Σταυροδοσία στη Χίο

Ο κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ψηφίζεται από τους ψηφοφόρους όλης της Χίου.
Στις Δημοτικές ενότητες:
Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας, Αγίου Μηνά, Καμποχώρων, Καραδαμύλων, Αμανής
ο κάθε ψηφοφόρος βάζει 1 σταυρό στους υποψηφίους της ενότητας όπου ψηφίζει και 1 σταυρό από όλες τις άλλες Δημοτικές ενότητες της Χίου.
Σύνολο: 2 σταυρούς
Στις Δημοτικές ενότητες:
Χίου και Ομηρούπολης
ο κάθε ψηφοφόρος βάζει 3 σταυρούς στους υποψηφίους της Δημοτικής ενότητας όπου ψηφίζει και 1 σταυρό από όλες τις άλλες Δημοτικές ενότητες της Χίου.
Σύνολο 4 σταυρούς
Στις Τοπικές Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων ο κάθε ψηφοφόρος βάζει 1 σταυρό.
Στις Τοπικές Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο κάθε ψηφοφόρος βάζει 2 σταυρούς.
Στις Περιφερειακές εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος βάζει 3 σταυρούς ανεξαρτήτως Δημοτικής ενότητας.
Στις Ευρωεκλογές ο κάθε ψηφοφόρος βάζει 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξει.
Για κάθε ψηφοφορία θα υπάρχει ξεχωριστή κάλπη και διπλά εκλογικά τμήματα για Δημοτικές εκλογές και Περιφερειακές- Ευρωεκλογές.
Εξάλλου χθες με επιτυχία ολοκληρώθηκε η γενική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
Κατά τη διάρκεια της γενικής δοκιμής πραγματοποιήθηκε αποστολή εικονικών αποτελεσμάτων, συλλογή τους από τους υπαλλήλους του υπουργείου και καταχώρησή τους στα πληροφορικά συστήματα της SingularLogic.
Μετά το τέλος της γενικής δοκιμής ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:
«Πραγματοποιήσαμε τη γενική πρόβα όλου του συστήματος και όπως φάνηκε έχει γίνει όλη η κατάλληλη προετοιμασία και τα πάντα είναι έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής.
Προχωρήσαμε αυτή τη φορά και σε μία σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες ώστε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να έχουν τη δυνατότητα σε πολλές περιοχές της χώρας και σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα, να αποστείλουν μέσω tablets, πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα και να ενσωματωθούν αυτομάτως στο σύστημα. Όλα είναι καθόλα έτοιμα και είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία την Κυριακή θα κυλήσει ομαλά, γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς προβλήματα.
Είναι πολύ σημαντικό να διευκολύνουμε τη δουλειά των εργαζόμενων εκείνη την ημέρα. Βεβαίως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και γι αυτό άλλωστε προχωρήσαμε σε όλες αυτές τις βελτιώσεις στο σύστημα, ώστε να κάνουμε τη ζωή τους εκείνη τη δύσκολη μέρα πιο εύκολη
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους, όλα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της εταιρείας της Singular Logic, που δούλεψαν πολύ σκληρά το προηγούμενο διάστημα, για να είμαστε σήμερα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη επιτυχία αυτή τη μεγάλη πρόκληση των τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου».








