Αρχική Ομογένεια Κόσμος Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας σε Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμά

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας σε Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμά

230

Με ιδιαίτερη επιτυχία γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, στην Κεντρική Αμερική. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν χθες (8.2) διαδικτυακή εκδήλωση με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Κόστα Ρίκα, του Μεξικό και σήμερα με την Ελληνική Κοινότητα του Παναμά.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, είναι μια παλιά γνώριμη των νησιών μας, και συγκεκριμένα η τέως Πρόξενος στη Σμύρνη και νυν Πρέσβειρα της χώρας μας στο Μεξικό Αργυρώ Παπούλια.

“Κατά τη χθεσινή επικοινωνία με τα μέλη της Κοινότητας στην Κόστα Ρίκα, ευχαρίστησα την Επίτιμη Πρόξενο κυρία Αικατερίνη Δημάδη και την Πρόεδρο της Κοινότητας κυρία Θεοδώρα Τσίχλη που προσφέρουν εδώ και χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες για τη μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στη γλώσσα μας “τη μητέρα όλων των γλωσσών” και την “ψυχή του παγκόσμιου πολιτισμού” που τόσο σημαντικά επηρέασε και επηρεάζει την παγκόσμια εξέλιξη σε μια σειρά από τομείς
Ίσως ακόμη και σε μας διαφεύγει ότι δεκάδες χιλιάδες λέξεις του αγγλικού, του γαλλικού, του ισπανικού λεξιλογίου έχουν ελληνικές ρίζες ή το ποσοστό ιατρικών και τεχνολογικών όρων που χρησιμοποιούνται διεθνώς έχουν ως συνθετικό τους ελληνικές λέξεις.
Από τους εκατοντάδες ξένους διανοούμενους που εξύμνησαν την ελληνική γλώσσα ίσως αυτός που απέδωσε καλύτερα την προσφορά της, είναι ο μεγάλος Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Schiller με το δικό του μοναδικό ιδιαίτερο τρόπο “Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία…Τίποτα δεν άφησες σε εμάς””, αναφέρει στην ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο face book η κα Παπούλια.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ. Χίου: Στο χέρι της κυβέρνησης η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση Παναγίας Κρήνας με τεχνολογία VR 360 – 4Κ