Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πανελλαδικές εξετάσεις: Ισότητα φύλων και δικαιώματα γυναίκας, στα Νέα Ελληνικά των ΓΕΛ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ισότητα φύλων και δικαιώματα γυναίκας, στα Νέα Ελληνικά των ΓΕΛ

79

Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα της γυναίκας, το σημερινό θέμα των εξετάσεων στην «πρεμιέρα» για τα Γενικά Λύκεια.
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια με την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα της γυναίκας να είναι στο επίκεντρο.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Τους ζητήθηκε να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς: ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίλιας Παπαθανασίου σχετικά με τον «Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό», καθώς επίσης και ένα απόσπασμα από το διήγημα «Μια φοβερή παρηγοριά», του λογοτέχνη Χρήστου Οικονόμου.

Τραγική ειρωνεία
“Ένα ακόμα τραγικό σκηνικό ήταν και το γεγονός ότι Πανελλήνιες έγραψε σήμερα και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δολοφόνησε τη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς.

“Απορίας άξιον είναι τι άραγε θα είχε να πει ένας δολοφόνος για την βία κατά των γυναικών και τα δικαιώματά τους, μετά το στυγερό έγκλημα που τέλεσε, αλλά και το θέατρο που έστησε κατά τις πρώτες ημέρες για να πείσει ότι η γυναικοκτονία διαπράχθηκε από ληστές.

“Τέτοιες περιπτώσεις κάνουν ξεκάθαρο γιατί ο φεμινισμός είναι κρίσιμος για να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών, να βάλει τέλος στις διακρίσεις εις βάρος τους και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους, χωρίς όμως να ξεφύγει με άλογα ξεσπάσματα”, σημειώνει η ιστοσελίδα alfavita.gr.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2023_ΓΕΛ_ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ_02062023

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο429 υποψήφιοι σε Πανελλαδικές εξετάσεις από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (video)
Επόμενο άρθροΣυναγερμός στο Λιμενικό για σύκρουση φορτηγών πλοίων Β-ΒΔ της Χίου