Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πάπας Φραγκίσκος: Nα προάγει η Ελλάδα τη συμπερίληψη και Δικαιοσύνη- σήμερα στη...

Πάπας Φραγκίσκος: Nα προάγει η Ελλάδα τη συμπερίληψη και Δικαιοσύνη- σήμερα στη Λέσβο

99

Το ζήτημα της υποχώρησης της Δημοκρατίας στην Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο τόνισε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος και προέτρεψε την Ελλάδα, που αποτελεί το λίκνο του Πολιτισμού, να προάγεται με ανοιχτό πνεύμα, συμπερίληψη και Δικαιοσύνη και να υψώνει ένα μήνυμα προς τον Άλλον που θα απαντά με τη Δημοκρατία στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία.

Κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και κυρίως της εκτεταμένης φτώχειας με συνεργασία, με συγκεκριμένα και ενεργά. «Μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία, ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή, όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, συχνά είναι ο μόνος τρόπος» σημείωσε.

Περισσότερο στάθηκε στο προσφυγικό λέγοντας έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η ευρωπαϊκή κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα τόνισε πως πρέπει να σταματήσουν οι κοινωνίες να ασφυκτιούν από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις. Και απέδωσε τα φαινόμενα σκεπτικισμού τον πολιτών στην απόσταση από τους θεσμούς, στη γραφειοκρατία και στο φόβο για απώλειας ταυτότητας για να προσθέσει πως η θεραπεία δεν βρίσκεται στην αναζήτηση δημοτικότητας ή σε προσήλωση σε αφηρημένους ιδεολογικούς αποικισμούς αλλά στην καλή πολιτική με προσήλωση την μέριμνα για τις ασθενέστερες τάξεις, που συνιστούν το αντίδοτο.

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και αν ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.

«Να απέχουμε από την πρόκληση βλάβης και προσβολής στους άλλους»
«Το να προχωράς σημαίνει να πηγαίνεις προς την κοινωνική Δικαιοσύνη» και αναφερόμενος στην πανδημία έκανε λόγο για ανορθολογική αύξηση της ανορθολογικότητας και μίλησε για το δικαίωμα όλων στη φροντίδα, ώστε να μην απορρίπτονται ποτέ οι πιο αδύναμοι, όπως οι ηλικιωμένοι -οι σοφοί των κοινωνιών- να απέχουμε από την πρόκληση βλάβης και προσβολής σε άλλους, να προστατεύσουμε τη ζωή ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε την ανάγκη για την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος, πρόσθεσε καλώντας να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία» σημείωσε σε άλλο σημείο.

Επίσης, ανανέωσε την εκτίμησή του για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά εξέφρασε τη λύπη για τα ελαιόδεντρα, που τυλίγονται στις φλόγες, στο πληγμένο τοπίο της χώρας μας.

Όπως επεσήμανε, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ οι ορίζοντες της ανθρωπότητας διευρύνθηκαν, εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι πολίτης και μέλος μιας κοινότητας που έβλεπε στους Άλλους όχι ως υπηκόους αλλά ως πολίτες. «Χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» είπε.

Χαρακτήρισε ακόμα την χώρα μας ως μνήμη της Γηραιάς Ηπείρου και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι έρχεται στην επέτειο των 200 χρόνων από τον αγώνα για ανεξαρτησία, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου.

Τέλος, ανέφερε πως οι Χριστιανοί είμαστε αδέλφια, σε ρίζα και καρπό, κάτω από τον Τίμιο Σταυρό, στο όνομα εκείνου του Θεού που αγκαλιάζει τους πάντες με το έλεός του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr (δείτε ολόκληρο το άρθρο)

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ
09:15 Αναχώρηση για Μυτιλήνη
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα
13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ
08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα
09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ευκαλύπτων 20, Μαρούσι)
11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠάπας Φραγκίσκος / Ηχηρό μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΔήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με αφορμή επίσκεψη Πάπα στη Λέσβο