Αρχική Νέα Τοπικά Παρουσία της ΠτΔ την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για τις Σφαγές του...

Παρουσία της ΠτΔ την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για τις Σφαγές του 1822 στον Ανάβατο

147

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό Ανάβατο της Χίου, την Κυριακή 16 Μαΐου, οι εκδηλώσεις μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου του 1822.

0ι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή, 14 Μαΐου και θα κορυφωθούν την Κυριακή.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητών στα πλαίσια του μαθητικού διαγωνισμού σε συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Να θυμίσουμε ότι οι μαθητές και μαθήτριες είχαν κληθεί να  καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένες προφορικές μαρτυρίες του τότε και του τώρα για τις Σφαγές της Χίου.
Επίσης μπορούσαν να δημιουργήσουν τη δική τους εικαστική αφήγηση με μεικτές τεχνικές ζωγραφικής, κολάζ ή φωτογραφίες.

Στα σχολεία θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου: «Οι θαλασσόλυκοι της Επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης και Κωνσταντίνος Κανάρης», και «Δέκα λεπτά ιστορίας- ενός λεπτού σιγή».


Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Κυριακή 16 Μαΐου 2021, που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης, Δοξολογία, μνημόσυνο, τρισάγιο και κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, επετειακές ομιλίες, τραγούδια και άλλα, που θα αναφέρονται στα τότε γεγονότα, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Φάρος».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, «στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία των Σφαγών του 1822 που στιγμάτισε το νησί της Χίου στη νέα γενιά, γιατί ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ: όχι άλλοι νεκροί στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ
Επόμενο άρθροΥπογραφή σύμβασης ανάθεσης κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου