Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Προκόπης Παυλόπουλος: Η ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέτει ειλικρινή σεβασμό

Προκόπης Παυλόπουλος: Η ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέτει ειλικρινή σεβασμό

179

«Η ειρηνική συνύπαρξη έχει μια αυτονόητη προϋπόθεση, τον ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, άρα το σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες ή άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη γείτονα Τουρκία, από τη Χίο την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της σαγής της Χίου το 1822.


«Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων των σφαγών της Χίου το 1822. Μάρτυρες στον βωμό της Ελευθερίας, οι σφαγιασθέντες μας δείχνουν, στο διηνεκές, το δικό μας χρέος και τον δικό μας δρόμο: Δεν λησμονούμε το αίμα των Ηρώων- Μαρτύρων. Δεν υποστέλλουμε την Σημαία της Ελευθερίας και, συνακόλουθα, της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μαρτυρική Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά που τουλάχιστον 3.000 άτομα κυρίως γυναικόπαιδα έχασαν τότε τη ζωή τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και το σύνολο των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών του νησιού.
Μάλιστα τον πανηγυρικό της Ημέρας, με θέμα «Θυσία, δόξα, ελευθερία», εκφώνησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Αρχής και τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, ξενάγησαν στα πλαίσια του προγράμματος «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017», τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των χερσαίων τειχών του κάστρου της Χίου.


«Οι Ευρωπαίοι πιστεύουμε και ιδίως εμείς οι Έλληνες Ευρωπαίοι ότι το ελληνικό και ευρωπαϊκό αιγαίο μπορεί και πρέπει να γίνει η θάλασσα που δεν χωρίζει αλλά αντιθέτως ενώνει την Τουρκία, με τη Δύση και την Ευρώπη.
Και αυτό είναι προς συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας και του Τουρκικού λαού…. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν…», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε:
«Δεν ζητάμε τίποτα παρά των αυτονόητων, εκείνων πάνω στα οποία θεμελιώνεται η συνεργασία όλων των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας”.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με μαθητές σχολείων που είχαν επισκεφθεί το Κάστρο της Χίου στα πλαίσια του προγράμματος «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλληψη ιδιοκτήτριας περιπτέρου γιατί πωλούσε τσιγαριλίκια σε πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΕργατικό Κέντρο Χίου: κάλεσμα σε εργατική πρωτομαγιά